Direction Sense Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Direction Sense Questions: Solved 250 Direction Sense Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Direction Sense Questions

Directions: Study the following information carefully and answer the question given below:

The door of B's house faces east. From the back side of his house, B walks straight 50 m. Again he walks 25m after turning to his left, then he turns to his right and walks 50m. Finally he turns towards north and walks 25m and stops.

Refer the above for the Questions 81 to 80
81. Which direction does B stand in at the end with respect to his house?




SHOW ANSWER
Correct Ans:West
Explanation:


From the above figure, it is clear that, at the end point, B stands in the west direction with respect to the starting point.
Workspace



Directions: Study the following information carefully and answer the question given below:

The door of B's house faces east. From the back side of his house, B walks straight 50 m. Again he walks 25m after turning to his left, then he turns to his right and walks 50m. Finally he turns towards north and walks 25m and stops.

Refer the above for the Questions 82 to 81
82. What is the distance between the starting and the end point?




SHOW ANSWER
Correct Ans:100 m
Explanation:


From the above figure, it is clear that the distance between starting point to end point = 50m + 50m = 100m.
Workspace



Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below:

Point V is 5m to the west of Point K. Point P is 2m to the south of Point K. Point N is 4m to the east of Point P. Point S is 3m to the south of Point N. Point B is 2m to the west of Point S.

Refer the above for the Questions 83 to 82
83. Point B is in which direction with respect to Point V?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South East
Explanation:


Point B is in South East direction with respect to Point V
Workspace



Direction: Study the following information carefully and answer the questions given below:

Point V is 5m to the west of Point K. Point P is 2m to the south of Point K. Point N is 4m to the east of Point P. Point S is 3m to the south of Point N. Point B is 2m to the west of Point S.

Refer the above for the Questions 84 to 83
84. What is the shortest distance between Point S and Point P?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5m
Explanation:


To find shortest distance between Point S and Point P
=> This forms right angled triangle.

By Pythagoras theorem, Required Distance = sqrt(4^2 + 3^2)
= sqrt (16+ 9)
= sqrt (25)
= 5 meter
Workspace



Directions: Nakul starts walking from his office towards his house. He starts from the front gate of his office and walks 5 km, then turns left and walks 2 km, then turns left again and walks 4 km, then he turns to his right and walks 3 km, then turns left and walks 1 km and then turns to his left again and walks 4 km, then turns to his right and walks 10 km and finally turns right and walks 3 km and thus reaches the front gate of his house.

Refer the above for the Questions 85 to 84
85. Nakul's office is in which direction with respect to his house. If Nakul's house is facing South?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Southeast
Explanation:


If Nakul's house is facing South, then Nakul's office is in Southeast direction with respect to his house.
Workspace



Directions: Nakul starts walking from his office towards his house. He starts from the front gate of his office and walks 5 km, then turns left and walks 2 km, then turns left again and walks 4 km, then he turns to his right and walks 3 km, then turns left and walks 1 km and then turns to his left again and walks 4 km, then turns to his right and walks 10 km and finally turns right and walks 3 km and thus reaches the front gate of his house.

Refer the above for the Questions 86 to 85
86. If Nakul's house is facing south, in which direction did he start walking?




SHOW ANSWER
Correct Ans:East
Explanation:


If Nakul's house is facing south, he started walking towards East.
Workspace



87. A woman walks 3 km North, then turns West and walks 4 km, then turns South and walks 7 km, then turns to her left and walks 4 km. Where is she now with reference to her starting position? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:4 km, South
Explanation:


Hence, she is 4 km in the South direction with reference to starting point.
Workspace



88. A plane flies 100 km West, then it turns South and flies 150 km, then it turns West and flies 300 km, then it turns to its right and flies 150 km. Where is it now with reference to its starting position?




SHOW ANSWER
Correct Ans:400 km West
Explanation:


Required distance AC = AB + BC
= 100 + 300 = 400 km
Hence, plane flies 400 km in the West direction with reference to starting point.
Workspace



89. After walking 6 km I turned right and covered a distance of 2 km, then turned left and covered a distance of 5 km. In the end, I was moving towards the north. In which direction did I start the journey?




SHOW ANSWER
Correct Ans:North
Explanation:


So, I started my journey towards North.
Workspace



90. Vijay walks 10 metres west, turns left and walks 10 metres, again turns left and walks 10 metres and finally turns right 45° and walks straight. In which direction is he walking now




SHOW ANSWER
Correct Ans:South-west
Explanation:


It is clear from the diagram that now he is walking towards South-west.
Workspace



91. Ms. Smita started to move in the direction of south. After moving 15 m she turned to her left and moved 15 m. Again she turned to her left and moved 15 m. Now, how far is she from her starting point and in which direction?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:


AD = 15 metre
Point D is in east direction of point A.
Workspace



92. If South-East is changed to North and North-East to West and so on, then south is changed to?




SHOW ANSWER
Correct Ans:North-East
Explanation:


Here, the opposite to West is East. So in between North and East it is North-East direction.
Therefore, South is changed to North-East direction.
Workspace



93. A and B starts from the starting point. A cycles 10 km South, then turns to her right and cycles 9 km. B cycles 2 km North, then turn West and cycles 15 km, then turn to her left and cycle 12 km. Where is B with respect to A now?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6 km, West
Explanation:


Distance between A and B = 15 -9 = 6 km.
Hence, B is 6 km towards West of A.
Workspace



94. Siva started walking South wards and after covering a distance of 30 m, he turned left. He walked 25 metres, and turned to the left and again walked 30 metres. How far is she from the starting point and in which direction?




SHOW ANSWER
Correct Ans:25 m East
Explanation:


So, the distance between starting and final point is 25m. And the direction of fuinishing point from starting is in east direction.
Therefore, correct answer is 25 m, east.
Workspace



95. Tina walks 4 km towards north, turns right and walks 5 km. Then he turns towards south and walks 2 km. Again he takes a turn towards west walks 3 km and stops for a while. Then he further walks 2 km in the same direction. What is the distance of Tina from starting point? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 km
Explanation:
Workspace



Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below.
Anu started walking in east direction from point A. After walking 15 m he reached point B, from there he takes a left turn and walk 10 m to reach point C. From C, he turns left and walk 7 m and reaches point D. Then, he turns left and walks 34 m to reach point E. From point E he turns right and walks 28 m. Now he reached point F and from there he turns right and walks 40 m to reach point G. From point G he turns right and walks 32 m to reach point H.

Refer the above for the Questions 96 to 95
96. What is the direction of point C with to point H?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South-east
Explanation:


The direction of point C is south-east with to point H.
Workspace



Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below.
Anu started walking in east direction from point A. After walking 15 m he reached point B, from there he takes a left turn and walk 10 m to reach point C. From C, he turns left and walk 7 m and reaches point D. Then, he turns left and walks 34 m to reach point E. From point E he turns right and walks 28 m. Now he reached point F and from there he turns right and walks 40 m to reach point G. From point G he turns right and walks 32 m to reach point H.

Refer the above for the Questions 97 to 96
97. What is the direction of G with respect to A?




SHOW ANSWER
Correct Ans:North-west
Explanation:


G is facing north-west direction with respect to A.
Workspace



Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below.
P is 20m to the west of Q. Q is 30m to the north of R. S is 15m west of R. T is 45m to the north of S. U is 15m to the south of P. V is 15m to the north of R.

Refer the above for the Questions 98 to 97
98. What is the distance between U and V?




SHOW ANSWER
Correct Ans:20 m
Explanation:


The distance between U and V is 20 m.
Workspace



Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below.
P is 20m to the west of Q. Q is 30m to the north of R. S is 15m west of R. T is 45m to the north of S. U is 15m to the south of P. V is 15m to the north of R.

Refer the above for the Questions 99 to 98
99. In which direction is point T with respect to point R?




SHOW ANSWER
Correct Ans:North-west
Explanation:


T is in North-west direction with respect to point R.
Workspace



Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below.
P is 20m to the west of Q. Q is 30m to the north of R. S is 15m west of R. T is 45m to the north of S. U is 15m to the south of P. V is 15m to the north of R.

Refer the above for the Questions 100 to 99
100. If X is 5m to the east of P, then what is the distance between point X and point T?




SHOW ANSWER
Correct Ans:15 m
Explanation:


The distance between point X and T is 15 m.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Direction Sense questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Direction Sense @ Fresherslive

This page provides important questions on Direction Sense along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Direction Sense questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Direction Sense Online tests. Direction Sense Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Direction Sense Test questions Online @ Fresherslive?

Direction Sense questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Direction Sense may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Direction Sense questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Direction Sense questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Direction Sense in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Direction Sense Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Direction Sense test or get stuck on any particular question, our Direction Sense test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Direction Sense, exercise these advanced Direction Sense questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Direction Sense Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status