Direction Sense Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Direction Sense Questions: Solved 250 Direction Sense Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Direction Sense Questions

241. One evening before sunset Rekha and Hema were talking to each other face to face. If Hema's shadow was exactly to the right of Hema, which direction was Rekha facing?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South
Explanation:
Solution is :
In the evening sun sets in West. Hence then any shadow falls in the East.
Since Hema's shadow was to the right of Hema
Hence Rekha was facing towards South
Workspace



242. Some boys are sitting in three rows all facing North such that A is in the middle row. P is just to the right of A but in the same row. Q is just behind of P while R is in the North of A. In which direction of R is Q?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South - East
Explanation:
Solution is :

Q is at " South - East " of R
Workspace



243. Golu started from his house towards North. After covering a distance of 8 km. he turned towards left and covered a distance of 6 km. What is the shortest distance now from his house?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10 Km
Explanation:
Solution is:
Let the shortest distance from Golu's house = x km
By pythogoras theorem
x =sqrt{8^{2} + 6^{2}}
=sqrt{64 + 36}
=sqrt{100}
Requied Distance = 10 km
Workspace



244. One morning after sunrise, Suresh was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right. To which direction was he facing?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South
Explanation:
Solution is :
Time mentioned is morning
At morning , sun is in the east .Hence any shadow falls in the west
Given , shadow of pole fell exactly to the right of suresh
Hence , suresh was facing to theSouth direction
Workspace



245. One morning Antony and Vicky were talking to each other face to face at a crossing. If Vicky's shadow was exactly to the right of Antony, which direction was Antony facing?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South
Explanation:
Solution is:
Time mentioned is morning
At morning , sun is in the East,
Hence any shadow falls in the west
Given vicky's shadow was exactly to the right of Antony
Hence Antony was facing to thesouthdirection
Workspace



246. Rahul put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M?




SHOW ANSWER
Correct Ans:West
Explanation:
Solution is
At 9.15 P.M the minute hand points to west direction
Workspace



247. A man walks 5 km toward south and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 5 km. Now in which direction is he from the starting place?




SHOW ANSWER
Correct Ans:South-West
Explanation:
Solution is

Hence the required direction is South - West
Workspace



248. David starting from his house goes 12 km in the North, then he turns to his right and goes 5 km further. What minimum distance will be covered by him to come back to his house ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:13 km
Explanation:
Solution is
By pythogoras theorem,
Minimum distance to house =sqrt{12 ^{2} + 5 ^{2}
=sqrt{144 + 25}
=sqrt{169}
=13 km
Answer is 13
Workspace



249. John starting from his house goes 4 km in the East, then he turns to his right and goes 3 km further. What minimum distance will be covered by him to come back to his house ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:5 Km
Explanation:
Solution is
From house John goes 4 km in east, the he turns right and goes 3 km

According to the pythogoras theorem ,
(hypotenuse side)2 = sum of square of other two sides
Let hypotenuse side bex
Distance to house = x2= sqrt (32 + 42)
= sqrt (9+16)
=sqrt (25)
= 5 km
Answer is 5
Workspace



250. One morning Udai and Vishal were talking to each other face to face at a crossing. If Vishal's shadow was exactly to the left of Udai, which direction was Udai facing?




SHOW ANSWER
Correct Ans:North
Explanation:
Solution is
Time mentioned is morning,hence the Sun is in East.
Given, the shadow of Vishal was exactly to the left of Udai.
This implies that Udai must face to the North and Vishal must face to the South.

Answer is North
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Direction Sense questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Direction Sense @ Fresherslive

This page provides important questions on Direction Sense along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Direction Sense questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Direction Sense Online tests. Direction Sense Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Direction Sense Test questions Online @ Fresherslive?

Direction Sense questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Direction Sense may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Direction Sense questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Direction Sense questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Direction Sense in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Direction Sense Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Direction Sense test or get stuck on any particular question, our Direction Sense test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Direction Sense, exercise these advanced Direction Sense questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Direction Sense Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status