Direction Sense Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning


Direction Sense Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning



97 Direction Sense Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Direction Sense online test. Direction Sense Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Direction Sense Questions

Seven villages A, B, C, D, E, F and G are situated as follows:
E is 2 km to the west of B.
F is 2 km to the north of A.
C is 1 km to the west of A.
D is 2 km to the south of G.
G is 2 km to the east of C.
D is exactly in the middle of B and E.

Refer the above for the Questions 1 to 4
1. How far is E from D (in km)?



SHOW ANSWER
Correct Ans:1 km
Explanation:


Clearly, E is at 1 km from D.


2. Which two villages are west of G?



SHOW ANSWER
Correct Ans:C and A
Explanation:


A and C are the two villages at the west of G


3. A is in the middle of



SHOW ANSWER
Correct Ans:C and G
Explanation:


A is in the middle of "C and G"


4. How far is E from F (in km) as the crow flies?



SHOW ANSWER
Correct Ans:4 km
Explanation:


The distance of E from F is "4 km"


P is 9 m to the south of K. K is 5 m to the east of H. H is 4 m to the north of B. L is 3 m west of B. D is 7 m south of L. G is 8 m east of D.

Refer the above for the Questions 5 to 6
5. How far and in which direction is point K from Point G?



SHOW ANSWER
Correct Ans:11 m to the north
Explanation:


Point K is (4 + 7) = 11 m from Point G and also
Point K is at the North of Point G.


6. If point Z is 5 m to the west of point P, then what is the distance between B and Z?



SHOW ANSWER
Correct Ans:5 m
Explanation:


Given, the distance between K and P = 9 m
and the distance between H and B = 4 m

Thus the distance between B and Z = distance between (KP - HB)
= (9 - 4)
= 5 m


Bala walked 25 km towards west, took a left turn and walked 15 km. He again took a left turn and walked 30 km. He then took a right turn and stopped.

Refer the above for the Questions 7 to 8
7. Instead of turning right at the end if he took left and walked 20km, what is the shortest distance to his starting point?



SHOW ANSWER
Correct Ans:5 sqrt(2) km
Explanation:


According to Pythagoras theorem,
Shortest distance to his starting point = sqrt (5^2 + 5^2)
= sqrt (25 + 25)
= sqrt (50)
= 5 sqrt(2) km

Therefore, Shortest distance to his starting point = 5 sqrt(2) km


8. Now he was facing which direction ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:South
Explanation:


Now he was facing SOUTH direction


Directions:
There are 5 shops A, B, C, D and E. B is to the northeast of E. D is 2 km to the east of E, which is 6 km to the west of A. C is to the northwest of D and in the line of EB. D is 4km the south of B.

Refer the above for the Questions 9 to 13
9. What is the shortest distance between between B and E?



SHOW ANSWER
Correct Ans:2 sqrt(5) km
Explanation:


According to Pythagoras theorem,
Shortest distance between B and E = sqrt (BD^2 + DE^2)
= sqrt (4^2 + 2^2)
= sqrt (16 + 4)
= sqrt (20)
= 2 sqrt(5) km

Therefore, Shortest distance between B and E = 2 sqrt(5) km


10. What is the shortest distance between B and A?



SHOW ANSWER
Correct Ans:4 sqrt(2) km
Explanation:


According to Pythagoras theorem,
Shortest distance between B and A = sqrt (BD^2 + DA^2)
= sqrt (4^2 + 4^2)
= sqrt (16 + 16)
= sqrt (32)
= 4 sqrt(2) km

Therefore, Shortest distance between B and A = 4 sqrt(2) km


11. What is the direction of point C with respect to point A?



SHOW ANSWER
Correct Ans:South - east
Explanation:


Point C is in the direction of South - east with respect to point A.


12. What is the distance AF?



SHOW ANSWER
Correct Ans:sqrt (149) m
Explanation:


According to Pythagoras theorem,
Distance between A and F = sqrt (10^2 + 7^2)
= sqrt (100 + 49)
= sqrt (149) m

Therefore, Distance between A and F = sqrt (149) m


13. E is in which direction with respect to B?



SHOW ANSWER
Correct Ans:North west
Explanation:


E is in North - west direction with respect to B


A, B, C, D and E are five friends standing in a park. The distance between A and C and that of B and C are same. E and C are 45m apart in west east direction. A is towards west of C at a distance of 25 m from E. C is in between B and D and in north direction with respect to B.

Refer the above for the Questions 14 to 16
14. If the distance between B and D is 35 m, then calculate the distance between A and D.



SHOW ANSWER
Correct Ans:25 m
Explanation:


According to Pythagoras theorem,
Distance between A and D = sqrt (AC^2 + CD^2)
= sqrt (20^2 + 15^2)
= sqrt (400 + 225)
= sqrt (625)
= 25 m

Therefore, Distance between A and D = 25 m


15. What is the distance between A and B?



SHOW ANSWER
Correct Ans:28.28 m
Explanation:


According to Pythagoras theorem,
Distance between A and B = sqrt (AC^2 + CB^2)
= sqrt (20^2 + 20^2)
= sqrt (400 + 400)
= sqrt (800)
= 28.28 m

Therefore, Distance between A and B = 28.28 m


16. In which direction is C with respect to A ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:North - west
Explanation:


Therefore, C is towards the North - West of A.


Directions:
There are 5 shops A, B, C, D and E. B is to the northeast of E. D is 2 km to the east of E, which is 6 km to the west of A. C is to the northwest of D and in the line of EB. D is 4km the south of B.

Refer the above for the Questions 17 to 21
17. In which direction is A with respect to B ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:South - east
Explanation:


Therefore, A is towards the South - East of B.


18. What is the distance between shop D and shop A ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:4 km
Explanation:


Hence, distance between shop D and shop A = 4 km


19. What is E position with respect to F? 



SHOW ANSWER
Correct Ans:North
Explanation:


Point E is 10 m towards the North of Point F.


20. Which of the following points are in a straight line ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:AEB
Explanation:


The points in a straight line are BEA and EDF.





Are you seeking for good platform for practicing Direction Sense questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Direction Sense @ Fresherslive

This page provides important questions on Direction Sense along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Direction Sense questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Direction Sense Online tests. Direction Sense Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Direction Sense Test questions Online @ Fresherslive?

Direction Sense questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Direction Sense may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Direction Sense questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Direction Sense questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Direction Sense in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Direction Sense Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Direction Sense test or get stuck on any particular question, our Direction Sense test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Direction Sense, exercise these advanced Direction Sense questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Direction Sense Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.