Direct/Indirect Speech Questions and Answers updated daily – English

Direct/Indirect Speech Questions: Solved 868 Direct/Indirect Speech Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, English Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Direct/Indirect Speech Questions

In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 1 to 0
1. The principal said, 'Allah is one. The Holy Prophet Muhammad (PBUH) is His last Prophet'.  




SHOW ANSWER
Correct Ans:The principal said that Allah is one, and that the Holy Prophet Muhammad (PBUH) is His last Prophet
Explanation:
The Indirect speech for the given direct form of speech is 'The principal said that Allah is one, and that the Holy Prophet Muhammad (PBUH) is His last Prophet.'
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 2 to 1
2. Mary said to Robert, Let him come, then we shall see.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mary told Robert that they would see him if he might come
Explanation:
The Indirect speech for the statement is 'Mary told Robert that they would see him if he might come.'
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 3 to 2
3. The father warned his son that he should be beware of him.




SHOW ANSWER
Correct Ans:The father warned his son, “Beware of me!”
Explanation:
The direct speech of the given indirect speech is The father warned his son, 'Beware of me!'.
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 4 to 3
4. My friend said to me, "Has your father returned from Massachusetts"




SHOW ANSWER
Correct Ans:My friend asked me if my father had returned from Massachusetts
Explanation:
The indirect speech for the direct statement is My friend asked me if my father had returned from Massachusetts.
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 5 to 4
5. The old man said, "May God be your guardian."




SHOW ANSWER
Correct Ans:The old man prayed that God might be my guardian.
Explanation:
The indirect statement for the given direct speech is 'The old man prayed that God might be my guardian.'
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 6 to 5
6. Dia said to Pari, "Do you like oranges?"




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dia asked Pari if she liked oranges.
Explanation:
Indirect Narration is 'Dia asked pari if she liked oranges.'
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 7 to 6
7. Ali said to the beggar, 'I know you very well'.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ali told the beggar that he knew him very well
Explanation:
Rules for changing Direct to indirect speech:
'Said to' should be changed to 'told'.
Inverted commas should be dropped and 'that' should be added.
The sentence inside inverted commas should be changed into past tense.
Pronouns changed from 1stperson to 2nd person and from 2nd person to 3rd person.
Thus, the correct indirect speech is "Ali told the beggar that he knew him very well."
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 8 to 7
8. She told me that she hadn't known about that the week before.




SHOW ANSWER
Correct Ans:She said to me, "I did not know about this last week."
Explanation:
The reporting verb 'said to' changes to 'told' in indirect speech as there is an object/listener, me, present. Thus the correct sentence is 'She said to me, "I did not know about this last week." Hence, the correct option is A.
Workspace



9. In the following question sentence is given in Direct/Indirect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

John asked, "How long will it take to travel from Germany to South Africa?"




SHOW ANSWER
Correct Ans:John asked how long would it take to travel from Germany to South Africa
Explanation:
The indirect speech, 'will' should be changed into 'would' and the rest of the sentence will remain unchanged as it is in simple future tense.
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 10 to 9
10. Abhay said, "I will go to Surat tomorrow".




SHOW ANSWER
Correct Ans:Abhay said that he would go to Surat the next day.
Explanation:
Indirect Narration- 'Abhay said that he would go to Surat the next day.'
Workspace



11. A sentence has been given in Direct/lndirect form. Out of the five alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form.

"If you don't keep quite I shall shoot you", he said to her in a calm voice.




SHOW ANSWER
Correct Ans:He warned her calmly that he would shoot her if she didn't keep quite
Explanation:
The indirect form for the given statement is He warned her calmly that he would shoot her if she didn't keep quite.
Workspace



12. A sentence has been given in Direct/lndirect form. Out of the five alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form. 

"Don't do any more work until you have had a rest," her mother advised her. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Her mother advised her not to do any more work until she has had a rest.
Explanation:
change pronoun 'you' into 'she'. Change tense of reported speech into past perfect
Workspace



13. A sentence has been given in Direct/indirect form. Out of the five alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct form and mark

"When did you meet my brother?" She asked me.




SHOW ANSWER
Correct Ans:She asked me when I had met her brother
Explanation:
The indirect form of the given question is She asked me when I had met her brother.
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 14 to 13
14. We said to the teacher “We have completed the assignment”.




SHOW ANSWER
Correct Ans:We told the teacher that we had completed the assignment
Explanation:
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 15 to 14
15. She said to me, “Don't work very hard.”




SHOW ANSWER
Correct Ans:She asked me not to work very hard
Explanation:
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 16 to 15
16. The teacher said that water boils at 100°C.




SHOW ANSWER
Correct Ans:The teacher said, “Water boils at 100°C.”
Explanation:
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 17 to 16
17. Anil said that Raju had taken his book with him




SHOW ANSWER
Correct Ans:Anil said to Raju, 'You have taken my book with you.'
Explanation:
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 18 to 17
18. The teacher said, “Students, you have to attend the lecture tomorrow.”




SHOW ANSWER
Correct Ans:The teacher told the students that they had to attend the lecture, the next day
Explanation:
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 19 to 18
19. The father said, “Well done, Son. I am proud of you.”




SHOW ANSWER
Correct Ans:The father appreciated his son saying that he had done well and that he was proud of him
Explanation:
Workspace



In the following question sentence is given in Direct / Inditrect speech. Out of the given options select that option which expresses the same sentence in Indirect /Direct speech.

Refer the above for the Questions 20 to 19
20. I said, “When did he come back from Mumbai ?”




SHOW ANSWER
Correct Ans:I asked him when he had come back from Mumbai
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Direct/Indirect Speech questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Direct/Indirect Speech @ Fresherslive

This page provides important questions on Direct/Indirect Speech along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Direct/Indirect Speech questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Direct/Indirect Speech Online tests. Direct/Indirect Speech Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Direct/Indirect Speech Test questions Online @ Fresherslive?

Direct/Indirect Speech questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Direct/Indirect Speech may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Direct/Indirect Speech questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Direct/Indirect Speech questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Direct/Indirect Speech in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Direct/Indirect Speech Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Direct/Indirect Speech test or get stuck on any particular question, our Direct/Indirect Speech test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Direct/Indirect Speech, exercise these advanced Direct/Indirect Speech questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Direct/Indirect Speech Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status