Defence: Solved 48 Defence Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Defence Questions

1. When did Eritrea-Ethiopia border war happen?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1998-2000
Explanation:
Eritrea got independence from Ethiopia in 1991. It fought a disastrous border war during 1998-2000 with Ethiopia. More than 80,000 people were killed in the war.


2. A joint military exercise Dharma-Guardian 2019 will be conducted between India and Japan from 19th October to 2nd November in which of the following state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mizoram
Explanation:
A joint military exercise Dharma-Guardian 2019 will be conducted between India and Japan at the Counter Insurgency and Jungle Warfare School, Vairengte in Mizoram (from 19th October to 2nd November).


3. India gifted a ‘Made in India’ Patrol Vessel to the Maldives National Defence Force (MNDF), what is the name of the vessel?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kaamiyaab
Explanation:
India gifted a ‘Made in India’ Patrol Vessel named "KAAMIYAAB” to the Maldives National Defence Force (MNDF).


Fresherslive Current Affairs
4. When was the Swedish Bofors Haubits FH77 imported by India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1980s
Explanation:
Indian Army officially inducted the Dhanush Long-Range Artillery Guns in April 2019. It is developed by Ordnance Factory Board (OFB), Kolkata. The guns are manufactured by the Gun Carriage Factory, Jabalpur, on the basis of Swedish Bofors Haubits FH77. It was imported by India in the 1980s.


5. Exercise Shakti-2019 is a bilateral military exercise held between India and _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:France
Explanation:
Exercise Shakti-2019, a bilateral exercise between the Indian Army and French Army, is to be held at the Foreign Training Node at Mahajan Field Firing Ranges in Rajasthan from 31 October to 13 November.


Fresherslive Current Affairs
6. Joint military training, Exercise Nomadic Elephant–XIV started on 5th October 2019. It is between which two countries?




SHOW ANSWER
Correct Ans:India and Mongolia
Explanation:
14th edition of Indo - Mongolian joint military training, Exercise Nomadic Elephant–XIV started on 5th October.


7. IAF launched fighter operations from _______ civilian airfields in the eastern part of India to undertake operations from dispersed locations in case of hostilities.




SHOW ANSWER
Correct Ans:6
Explanation:
The Indian Air Force (IAF) launched fighter operations from six civilian airfields in the eastern part of India.
he operations aim to utilize civil airport runways. It also provides services to validate operational exercises in case of any exigency during active wars.
IAF also said that the Eastern Air Command has planned to carry out Sukhoi-30MKI fighter operations from six Airfields in its area of operations, namely Dimapur, Imphal, Guwahati, Kolkata, Pasighat and Andal in two phases.


8. India's MiG ______ to fly with Eurofighter Typhoon in Oman.




SHOW ANSWER
Correct Ans:29
Explanation:
The MiG 29 fighter aircraft of the Indian Air Force (IAF) will be flying alongside the Eurofighter Typhoon. The F-16 in India's bilateral air exercise with Oman which kicked off MiG 29 It is the first occasion that the MiG 29 will participate in an international air exercise outside India.


9. Joint military exercise 'KAZIND-2019' is between India and which country?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kazakhstan
Explanation:
The annual military exercise called KAZIND 2019 between India and Kazakhstan army commenced at Pithoragarh in Uttarakhand on 3 October 2019. The year 2019 is the 4th edition of joint military exercise.
The 12-day exercise was inaugurated by Brig SK Mandal, Commander of the III Independent Infantry Brigade.


10. Indian army will participate in a multilateral exercise __________________________ to be held in Russia.




SHOW ANSWER
Correct Ans:TSENTR 2019
Explanation:
Indian army will participate in a multilateral exercise “TSENTR 2019” to be held in Russia.


11. DRDO and the Aeronautical Development Agency successfully executed the first-ever arrested landing of Light Combat Aircraft(LCA) _____________ (Navy) at the shore-based test facility in Goa.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tejas
Explanation:
DRDO and the Aeronautical Development Agency successfully executed the first-ever arrested landing of Light Combat Aircraft(LCA) Tejas (Navy) at the shore-based test facility in Goa.


Fresherslive Current Affairs
12. Name the Indian Air Force officer who has joined the Indian Embassy in Russia as the Deputy Air Attache and become India’s first female military diplomat to be posted in any of the Indian missions abroad.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Wing Commander Anjali Singh
Explanation:
Wing Commander Anjali Singh has joined the Indian Embassy in Russia as the Deputy Air Attache and become India’s first female military diplomat to be posted in any of the Indian missions abroad.


13. Who has taken over as the new Air Officer Commanding-in-Chief of the South Western Air Command (SWAC) of the Indian Air Force (IAF), at Gandhinagar, Gujarat?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Air Marshal SK Ghotia
Explanation:
Air Marshal S K Ghotia has taken over as the new Air Officer Commanding-in-Chief of the South Western Air Command (SWAC) of the Indian Air Force (IAF), at Gandhinagar, Gujarat. He replaced Air Marshal H S Arora, who moved to Air Headquarters as the Vice-Chief of Air Staff. Prior to assuming the present appointment, Air Marshal Ghotia was the Air Officer Commanding-in-Chief of Training Command.


14. In which of the following state, the Indian Air Force and Japanese Air Self Defence Force (JASDF) carrying out a joint military air force exercise named 'Shinyuu Maitri'?




SHOW ANSWER
Correct Ans:West Bengal
Explanation:
Indian Air Force and Japanese Air Self Defence Force (JASDF) carrying out a joint military air force exercise named ‘Shinyuu Maitri’ began from October 17 to 23, at the air force station, Arjan Singh in Panagarh town in West Bengal. C-130 J aircraft of the Special Operations Squadron of IAF and C-130 H of Tactical Airlift Squadron of JASDF will participate in the exercise. The focus of the exercise will be to undertake Joint Mobility and Tactical interoperability among the two forces.


15. The India-Myanmar Naval Exercise called IMNEX-2019 is being organised in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. The opening ceremony of the second edition of Indo-Myanmar joint naval exercise was conducted onboard _______________. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:INS Ranvijay
Explanation:
The opening ceremony of the second edition of Indo-Myanmar joint naval exercise was conducted onboard INS Ranvijay.


16. India successfully flight-tested its indigenously developed air-to-air missile Astra, off the coast of Odisha. Astra missile is designed by the _____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:DRDO
Explanation:
India successfully flight-tested its indigenously developed air-to-air missile Astra, off the coast of Odisha. Air-to-air missile Astra is designed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO). The missile has a strike range of over 70 km, can fly towards the target at a speed of over 5,555 km per hour.


17. Who is the Indian Air Force chief?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Birender Singh Dhanoa
Explanation:
The Indian Air Force chief is Birender Singh Dhanoa.


18. Shri Rajnath Singh commissions indigenously built submarine ________________ on september 29th, 2019




SHOW ANSWER
Correct Ans:INS Khanderi
Explanation:
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh commissions indigenously built submarine INS Khanderi.


19. Name the Flight Lieutenant rank officer who became the first woman pilot of the Indian Air Force to qualify to undertake missions by day on a fighter aircraft.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bhawana Kanth
Explanation:
Flight Lieutenant Bhawana Kanth became the first woman pilot of the Indian Air Force to qualify to undertake missions by day on a fighter aircraft. She completed the Day Operational syllabus on MiG-21 Bison.


20. In May 2019, India delivered a pair of Mi-24 attack helicopters to which country?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Afghanistan
Explanation:
India in May 2019 delivered the first pair of Mi-24 attack helicopters to the Afghan Air Force to help bolster the war-torn country's capability in counter insurgency and fight against terrorism. These Mi-24 helicopters are replacement for the four attack helicopters previously gifted by India to Afghanistan in 2015. India has been one of the largest donors to Afghanistan and has committed $3 billion in aid since 2001.





Are you seeking for good platform for practicing Defence questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Defence @ Fresherslive

This page provides important questions on Defence along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Defence questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Defence Online tests. Defence Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Defence Test questions Online @ Fresherslive?

Defence questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Defence may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Defence questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Defence questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Defence in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Defence Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Defence test or get stuck on any particular question, our Defence test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Defence, exercise these advanced Defence questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Defence Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.