Decision Making Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Decision Making Questions: Solved 67 Decision Making Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Decision Making Questions

For a recruitment process in an organization, the candidates need to possess the following qualifications/criteria.

I. A graduate in science with atleast 60% marks.
II. An age of at least 25 years and not more than 40 years as on 01.08.2016
III. Have a post-qualification work experience of at least 2 years.
IV. Should have secured 55% marks in the selection procedure.

However, if the candidate fulfils the above mentioned criteria except

(A) at (I) and if the candidate is not a graduate in Science but has a post graduation degree with minimum of 60% marks, he/she should be referred to the HR Manager of the organization.
(B) at (III) and if the candidate fulfils all the eligibility criteria but of post-qualification work experience but has secured 75% of marks in the selection process, he/she may be referred to the Director of the organization

Based on the above information study carefully whether the following candidates are eligible for the recruitment process and mark your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All the cases are given to you as on 01.08.2016

Refer the above for the Questions 21 to 20
21. Harshita has done graduation and post graduation in Physics and has secured 57% and 65% marks respectively. She has secured 59% marks in the selection process, and has a post-qualification work experience of three years.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the data provided is inadequate to take the decision
Explanation:
Workspace



For a recruitment process in an organization, the candidates need to possess the following qualifications/criteria.

I. A graduate in science with atleast 60% marks.
II. An age of at least 25 years and not more than 40 years as on 01.08.2016
III. Have a post-qualification work experience of at least 2 years.
IV. Should have secured 55% marks in the selection procedure.

However, if the candidate fulfils the above mentioned criteria except

(A) at (I) and if the candidate is not a graduate in Science but has a post graduation degree with minimum of 60% marks, he/she should be referred to the HR Manager of the organization.
(B) at (III) and if the candidate fulfils all the eligibility criteria but of post-qualification work experience but has secured 75% of marks in the selection process, he/she may be referred to the Director of the organization

Based on the above information study carefully whether the following candidates are eligible for the recruitment process and mark your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All the cases are given to you as on 01.08.2016

Refer the above for the Questions 22 to 21
22. Ahmed has completed graduation and post graduation in Economics from Bhopal in and has secured 51% and 68% marks respectively. His Date of Birth is 26.11.1980. He has been working as an executive in a reputed firm since 2006 till date. He has secured 56% marks in the selection process.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate may be referred to the HR – Manager.
Explanation:
Workspace



For a recruitment process in an organization, the candidates need to possess the following qualifications/criteria.

I. A graduate in science with atleast 60% marks.
II. An age of at least 25 years and not more than 40 years as on 01.08.2016
III. Have a post-qualification work experience of at least 2 years.
IV. Should have secured 55% marks in the selection procedure.

However, if the candidate fulfils the above mentioned criteria except

(A) at (I) and if the candidate is not a graduate in Science but has a post graduation degree with minimum of 60% marks, he/she should be referred to the HR Manager of the organization.
(B) at (III) and if the candidate fulfils all the eligibility criteria but of post-qualification work experience but has secured 75% of marks in the selection process, he/she may be referred to the Director of the organization

Based on the above information study carefully whether the following candidates are eligible for the recruitment process and mark your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All the cases are given to you as on 01.08.2016

Refer the above for the Questions 23 to 22
23. Peter has 6 years of post qualification work experience. His Date of Birth is 12.04.1988. He has secured 58% marks in the selection process. He has completed graduation in Science and scored 76% in it.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be selected.
Explanation:
Workspace



For a recruitment process in an organization, the candidates need to possess the following qualifications/criteria.

I. A graduate in science with atleast 60% marks.
II. An age of at least 25 years and not more than 40 years as on 01.08.2016
III. Have a post-qualification work experience of at least 2 years.
IV. Should have secured 55% marks in the selection procedure.

However, if the candidate fulfils the above mentioned criteria except

(A) at (I) and if the candidate is not a graduate in Science but has a post graduation degree with minimum of 60% marks, he/she should be referred to the HR Manager of the organization.
(B) at (III) and if the candidate fulfils all the eligibility criteria but of post-qualification work experience but has secured 75% of marks in the selection process, he/she may be referred to the Director of the organization

Based on the above information study carefully whether the following candidates are eligible for the recruitment process and mark your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All the cases are given to you as on 01.08.2016

Refer the above for the Questions 24 to 23
24. Shalini has 4 years of post qualification work experience in a top organization. She has secured 59% marks in the selection process. Born on 5.10.1990. she has completed her Bachelor’s degree in Physics and secured 66% marks in it.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be selected.
Explanation:
Workspace



Following are the criteria for selecting team leader for the software company XYZ.
The candidate should

(i) have a work experience of at least four years as an Associate Engineer.
(ii) be fluent in English.
(iii) have scored at least 90% in the interview.
(iv) know either Telugu or Hindi.
(v) be at least 30 years and not more than 40 years as on 01-12-2013.

If the candidate satisfies all the above criteria, the candidate may be selected. If the candidate fulfills all the criteria except,
(a) criterion (i), but has a work experience of at least five years as a Testing Engineer, then he/she is referred to Senior Software Engineer.
(b) criterion (v), but has a work experience of at least nine years as a Software Engineer then he/she is referred to Manager.

Based on the above information and data given in each question, you have to decide the course of action. You are not to assume anything. The following information is provided as on 01-12-2013.

Refer the above for the Questions 25 to 26
25. Prekshi has a nine years of work experience as a Software Engineer and knows Telugu. She is fluent in English and has five years of work experience as an Associate Engineer and scored 97% in the interview. Her age is 41 years. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be referred to the Manager.
Explanation:
Workspace



26. Gourav was born on 10th September 1985. He has six years of work experience as an Associate Engineer, and is fluent in English. He knows both Hindi and English and scored 85% in the interview. He has nine years work experience as a Software Engineer.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be rejected.
Explanation:
Workspace



Following are the criteria for selecting team leader for the software company XYZ.
The candidate should

(i) have a work experience of at least four years as an Associate Engineer.
(ii) be fluent in English.
(iii) have scored at least 90% in the interview.
(iv) know either Telugu or Hindi.
(v) be at least 30 years and not more than 40 years as on 01-12-2013.

If the candidate satisfies all the above criteria, the candidate may be selected. If the candidate fulfills all the criteria except,
(a) criterion (i), but has a work experience of at least five years as a Testing Engineer, then he/she is referred to Senior Software Engineer.
(b) criterion (v), but has a work experience of at least nine years as a Software Engineer then he/she is referred to Manager.

Based on the above information and data given in each question, you have to decide the course of action. You are not to assume anything. The following information is provided as on 01-12-2013.

Refer the above for the Questions 27 to 28
27. Charu scored 90% in the interview and is fluent in English. She knows Telugu and is 34 years old. She has ten years of work experience as a Software Engineer and has six years of work experience as a Testing engineer. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:if data is inadequate to take any decision.
Explanation:
Workspace



28. Seema was born in 1979 and she knows both Telugu and Hindi. She has three years of work experience as an Associate Engineer. She scored 90% in the interview and speaks English fluently. She also has six years of work experience as a Testing Engineer.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be referred to the Senior Software Engineer.
Explanation:
Workspace



Following are the criteria for selecting team leader for the software company XYZ.
The candidate should

(i) have a work experience of at least four years as an Associate Engineer.
(ii) be fluent in English.
(iii) have scored at least 90% in the interview.
(iv) know either Telugu or Hindi.
(v) be at least 30 years and not more than 40 years as on 01-12-2013.

If the candidate satisfies all the above criteria, the candidate may be selected. If the candidate fulfills all the criteria except,
(a) criterion (i), but has a work experience of at least five years as a Testing Engineer, then he/she is referred to Senior Software Engineer.
(b) criterion (v), but has a work experience of at least nine years as a Software Engineer then he/she is referred to Manager.

Based on the above information and data given in each question, you have to decide the course of action. You are not to assume anything. The following information is provided as on 01-12-2013.

Refer the above for the Questions 29 to 30
29. Bheem has scored 92% in the interview and he is fluent in English. He has six years of work experience as an Associate Engineer and knows Hindi. He was born in 30th March 1981.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate may be selected.
Explanation:
Workspace



30. Samir Malhotra has done his post graduation in Marketing Management with 1st class. He was born on 5th Aug 1972. He has been working in an organization as Marketing officer for last 4 years. He has secured 50% marks in the written test.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the data given are not sufficient to take a decision
Explanation:
Workspace



Following are the criteria for selecting a marketing officer by a company.

The candidate must:
A. Be a graduate with at least 50% marks
B. Have secured at least 40% marks in the written test
C. Not be less than 24 years and not more than 29 years as on 10th Dec, 1996.
D. Should have work experience of at least two years as a Marketing officer.

However, if a candidate:
I. Fulfils all other criteria except at D above, but has a diploma in Marketing Management, his/her case is to be referred to General Manager, Marketing
II. Fulfils all other criteria except at C above, but has worked as Marketing officer at least for three years, his/her case is to be referred to Director, Marketing.

Based on the above criteria and the information given in each of the following questions, you have to take the decision in regard to each case. You are not to assume anything. These cases are given to you as on 10th Dec, 1996.

Refer the above for the Questions 31 to 35
31. Sudha Mirchandani is a 1st class graduate and has secured 50% marks in the written test. She was 23 years old as on 5th Nov 1995. She has done a diploma in Marketing Management.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the case is to be referred to General Manager, Marketing
Explanation:
Workspace



32. Arun Rastogi has secured 60% and 40% marks, respectively in the degree examination and in the written test. His date of birth is 17th April, 1963. He has been working in an organization as Marketing officer for last 10 years.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is not to be appointed
Explanation:
Workspace



33. Shyamlal Mahajan has secured 60% and 50% marks in graduation and in the written test, respectively. He has been working in the organization as Marketing officer for last 4 years. He was born on 25th Oct 1974.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be appointed
Explanation:
Workspace



34. Archana Bhalchor is a graduate with 1st class and has secured 60% marks in the written test. She has been working as an Marketing officer for the last 3 years. She was born on 20th July, 1971. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be appointed
Explanation:
Workspace



35. Vandana Chowdhury is B.Com graduate passed in second class with 56% marks. She had passed HSC in second class with 69% marks. She has also completed a Computer diploma with 56% marks. Her date of birth is 11.5.1982.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be selected.
Explanation:
Workspace



Following are the criteria for selection of officers in an organisation.

The candidate must:
(i) have passed HSC examination in first class with at least 60% marks.
(ii) have passed graduation degree in any discipline with at least 55% marks.
(iii) have completed a certificate/diploma/degree course in Computer Science.
(iv) be not less than 21 years and not more than 30 years of age as on 1.7.2008.

If a candidate satisfies all the above-mentioned criteria except:
(a) at (ii) above but is a post-graduate, case may be referred to the Executive Director (ED).
(b) at (iii) above but has studied Computer Science as one of subjects of curriculum, case may be referred to the Vice President (VP).

In each of the questions below, information of one candidate is given. You have to take one of the following five decisions based on the information provided and the criteria and conditions given above. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 1.7.2008.

Refer the above for the Questions 36 to 45
36. Yuvraj passed HSC examination in 2003 with 85% marks and B.Sc. Degree examination in 2006 with 69% marks. He has completed a certificate course in computer science with good marks. His date of birth is 17.9.84.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be selected.
Explanation:
Workspace



37. Manish Chaudhary passed HSC examination in first class with 83% marks and B.Com. in second class with 57% marks. He has joined a computer certificate course very recently. His date of birth is 26.4.1982. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the case is to be referred to Vice President.
Explanation:
Workspace



38. Anubhav Gokhale, is a B.Sc. with Computer Science passed in second class with 58% marks. He had passed HSC in first class with 76% marks. He has completed 25 years of age in December 2007.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the case is to be referred to Vice President.
Explanation:
Workspace



39. Vaishnavi is a B.A. passed in first class with 63% marks. She had passed HSC examination in first class with 69% marks. She has also completed a certificate course in Computer Science with a 'A' grade. Her date of birth is 23.9.1984.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be selected.
Explanation:
Workspace



40. Jasmine is a postgraduate in Computer Science passed in first class with 62% marks. She had scored 81% marks in HSC. Her date of birth is 17.6.1979.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if the information is inadequate to take a decision.
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Decision Making questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Decision Making @ Fresherslive

This page provides important questions on Decision Making along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Decision Making questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Decision Making Online tests. Decision Making Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Decision Making Test questions Online @ Fresherslive?

Decision Making questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Decision Making may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Decision Making questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Decision Making questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Decision Making in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Decision Making Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Decision Making test or get stuck on any particular question, our Decision Making test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Decision Making, exercise these advanced Decision Making questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Decision Making Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status