Decision Making Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning



65 Decision Making Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Decision Making online test. Decision Making Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Decision Making Questions

1. Statements : Non-Resident Indians invest their money in City ‘A’. About one lakh flats are vacant in the City ‘A’. Still people are struggling hard to get the accommodation. Which of the following decision may be pursued to solve the problem ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:The Government should Immediately take steps to end the impasse through proper coordination and management
Explanation:


2. While travelling in a Haryana registered commercial taxi from Haryana to an adjacent city (another State), your taxi driver informs you that he has no permit for running the taxi in that city, he will stop at its Transport Office and pay the prescribed fee of Rs. 50 for a day. While paying the fee at the counter you find that the transport clerk is taking an extra Rs. 50 for which no receipt is given, You are in a hurry for an office meeting. Under such circumstances, what would you do ?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Take not of the incident and subsequently report the matter to the concerned authorities
Explanation:


The selection committee of a company laid down the following criteria of selection for the post of Manager – Accounts:

1) The candidate must be a postgraduate in Commerce.
2) The candidate must have completed 21 years and should not be more than 35 years as on 31.7.1996.
3) If the candidate does not satisfy the criterion in (1) above but has completed his CA examination he will referred to Director- Finance, who can allow the candidate to appear in the interview if otherwise eligible.
4) If the candidate fulfils all the criteria mentioned in (1) and (2) above, he/she will be called for group discussion.
5) The candidate must get 50% marks to qualify in the group discussion.
6) If the candidate qualifies in the group discussion he/she will be called for interview.
7) The candidate must get 30% marks in the interview (out of 50) to get finally selected.

Based on the above criteria, decide which of the following courses of action should be taken in case of candidates described in each of the following questions.

Refer the above for the Questions 3 to 12
3. Mr. Jagdish, a post-graduate with Commerce, born on 3.4.1962, obtained 60% marks in group discussion. 



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate can be called for interview
Explanation:
Given that,Mr. Jagdish completed post-graduate with Commerce. So criterion (1)follows.

Mr.Jagdish - born on 3.4.1962, which means He was 34 years old as on31.7.1996. So criterion (2) follows.

Mr.Jagdish obtained 60% marks in group discussion.So criterion (5) follows.

Therefore according tocriterion (6), candidate can be called for interview.


4. Mr. D'Souza who was born on 4.5.1965 did M.Com one year back, he was the top candidate in the group discussion. 



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate can be called for interview
Explanation:


5. Mr. Subramaniam whose date of birth is 4.5.1965 is a post graduate with Commerce and has obtained 60% marks in the interview. 



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidates can be selected
Explanation:


6. Mr. Roy is a Commerce graduate, has passed his CA examination and was born on 18.4.1974.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be referred to Director- Finance
Explanation:


7. Mr. Mathur is a Ph.D. in Commerce and was 34 years old on 1.3.1996. He obtained 14 marks in interview.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate cannot be selected
Explanation:


8. Mr. Patel, a post-graduate was permitted by Director- Finance. He was born on 30.05.1963. He obtained 12 marks in interview.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate cannot be selected
Explanation:


9. Mrs. Desai is a post-graduate in Economics and her date of birth is 3.4.1965.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate cannot be selected
Explanation:


10. Mr. Kant a post-graduate with Commerce obtained 70% marks in-group discussions and secured 20 marks in interview. He was 35 years as on 31.07.1996.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidates can be selected
Explanation:


11. Mrs. Krishnamurthy is a qualified CA and was 25 years old on 31.07.1987.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is to be referred to Director- Finance
Explanation:


12. Mr. Das is M.Com and his date of birth is 30.06.1960.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate cannot be selected
Explanation:


For a recruitment process in an organization, the candidates need to possess the following qualifications/criteria.

I. A graduate in science with atleast 60% marks.
II. An age of at least 25 years and not more than 40 years as on 01.08.2016
III. Have a post-qualification work experience of at least 2 years.
IV. Should have secured 55% marks in the selection procedure.

However, if the candidate fulfils the above mentioned criteria except

(A) at (I) and if the candidate is not a graduate in Science but has a post graduation degree with minimum of 60% marks, he/she should be referred to the HR Manager of the organization.
(B) at (III) and if the candidate fulfils all the eligibility criteria but of post-qualification work experience but has secured 75% of marks in the selection process, he/she may be referred to the Director of the organization

Based on the above information study carefully whether the following candidates are eligible for the recruitment process and mark your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All the cases are given to you as on 01.08.2016

Refer the above for the Questions 13 to 20
13. Tanya has been working in a leading organization since the completion of post graduation in 1996. She was born on 11.11.1974. She is a graduate and post graduate in Science and has secured more than 60% at both graduate as well as post graduate level. She has secured 71% marks in the selection process.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is not to be selected.
Explanation:


14. Naveen has done graduation in Chemistry, scoring 69% marks in it. His date of birth is 12.11.1990. He has ranked first in the selection process and has secured 82% marks in it. He has 4 months of post-qualification work experience.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate may be referred to the Director.
Explanation:


15. Asmita has 4 years of post-qualification work experience. She has done graduation in Botany, scoring 71% marks in it. Born on 22.01.1989. She has secured 53% marks in the selection process.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate is not to be selected.
Explanation:


16. Veena’s Date of Birth is 06.02.1988. She has done her graduation and post graduation in commerce and secured 59% and 62% marks respectively. She has a post-qualification work experience as a senior executive of 3 years and has secured 59% marks in the selection process.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate may be referred to the HR – Manager.
Explanation:


17. Varun has secured 79% marks in the selection process. He has completed graduation in BSc with 67%. His Date of Birth is 09.03.1987. and has a post qualification work experience of one year.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate may be referred to the Director.
Explanation:


18. Deepak has completed graduation and post graduation in Geography with 68% and has secured 57% marks in the selection process. His Date of Birth is 11.11.1985.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the data provided is inadequate to take the decision
Explanation:


19. Harshita has done graduation and post graduation in Physics and has secured 57% and 65% marks respectively. She has secured 59% marks in the selection process, and has a post-qualification work experience of three years.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the data provided is inadequate to take the decision
Explanation:


20. Ahmed has completed graduation and post graduation in Economics from Bhopal in and has secured 51% and 68% marks respectively. His Date of Birth is 26.11.1980. He has been working as an executive in a reputed firm since 2006 till date. He has secured 56% marks in the selection process.



SHOW ANSWER
Correct Ans:if the candidate may be referred to the HR – Manager.
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Decision Making questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Decision Making @ Fresherslive

This page provides important questions on Decision Making along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Decision Making questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Decision Making Online tests. Decision Making Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Decision Making Test questions Online @ Fresherslive?

Decision Making questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Decision Making may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Decision Making questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Decision Making questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Decision Making in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Decision Making Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Decision Making test or get stuck on any particular question, our Decision Making test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Decision Making, exercise these advanced Decision Making questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Decision Making Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.