DBMS Questions and Answers updated daily – Computer Knowledge

DBMS Questions: Solved 554 DBMS Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Computer Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

DBMS Questions

121. In a database of company, if the employees are classified as entity then the name of employees is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:attribute
Explanation:
Workspace



122. The type of database management system in which all the application programs are executed and processes with one machine is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:centralized DBMS
Explanation:
Workspace



123. The computing model in which the large number of printers, PCs, Web servers and database servers are connected to each other with the help of network is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:client ? server architecture
Explanation:
Workspace



124. The data model, access path and number of users of database management system are the criteria for




SHOW ANSWER
Correct Ans:classification basis of DBMS
Explanation:
Workspace



125. In two-tier client ? server architecture, the functions of transaction server and query server are controlled by




SHOW ANSWER
Correct Ans:server side
Explanation:
Workspace



126. The collection of all the concepts that must be used to describe database structure is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:data model
Explanation:
Workspace



127. The objects in database description is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:schema construct
Explanation:
Workspace



128. The handling of user interface, data dictionary, concurrency control and global query optimization are tasks of




SHOW ANSWER
Correct Ans:client level
Explanation:
Workspace



129. While designing the database management system, if the performance is the main issue to be considered then the DBMS designed is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:special purpose DBMS
Explanation:
Workspace



130. The database management architecture in which there is middle level between database server and client server is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:three-tier architecture
Explanation:
Workspace



131. The capacity to alter the database schema at one level without altering any other schema level is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:data independence
Explanation:
Workspace



132. The popular technique in Web-based user interfaces are




SHOW ANSWER
Correct Ans:pull-down menus
Explanation:
Workspace



133. The association between two or more entities in a database system is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:relationship
Explanation:
Workspace



134. The behavior which allows the database designer to specify user defined operations for databases is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:dynamic behavior
Explanation:
Workspace



135. In client ? server architecture, the system which consists of software's and peripheral devices for archiving, printing and accessing files is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:server
Explanation:
Workspace



136. The Conference on Data Systems Languages Database Task Group is a committee to




SHOW ANSWER
Correct Ans:specify network model and language
Explanation:
Workspace



137. In two-tier client ? server architecture, the running of application programs and the user interface programs is in control of




SHOW ANSWER
Correct Ans:client side
Explanation:
Workspace



138. In database management system, the module which support handling of data search, data access and data storage is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:server module
Explanation:
Workspace



139. The module of DBMS which focuses on eliminating redundancies, operations reordering and rearrangements is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:query optimizer
Explanation:
Workspace



140. In a particular time, the data available in the database at specific moment is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:database state
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing DBMS questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on DBMS @ Fresherslive

This page provides important questions on DBMS along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the DBMS questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these DBMS Online tests. DBMS Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice DBMS Test questions Online @ Fresherslive?

DBMS questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on DBMS may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the DBMS questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive DBMS questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on DBMS in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For DBMS Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear DBMS test or get stuck on any particular question, our DBMS test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of DBMS, exercise these advanced DBMS questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample DBMS Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status