DBMS Questions and Answers updated daily – Computer Knowledge

DBMS Questions: Solved 554 DBMS Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Computer Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

DBMS Questions

101. In DBMS, the set-at-a-time manipulation language is also called




SHOW ANSWER
Correct Ans:high level data manipulation language
Explanation:
Workspace



102. The type of data manipulation language which is used to describe the complex operations in more precise way is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:non procedural language
Explanation:
Workspace



103. In DBMS, the property of interest which further describes the entity is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:attribute
Explanation:
Workspace



104. In client ? server architecture, the machine that have capability of providing user interface and local processing is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:client
Explanation:
Workspace



105. The type of relational database which incorporate the concepts of object database is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:extended relational system
Explanation:
Workspace



106. In data modeling, the data constraints, data relationships and data types for the stored data are classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:structure of database
Explanation:
Workspace



107. If the high level data manipulation language is used in standalone interface manner then this language is considered as




SHOW ANSWER
Correct Ans:query language
Explanation:
Workspace



108. In Three-Schema Architecture, the schema in which the part of database is described to the user group who is interested and other details are kept hide is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:external schema
Explanation:
Workspace



109. In database management system, the current set of instance or database snapshot is also called




SHOW ANSWER
Correct Ans:extension of schema
Explanation:
Workspace



110. In categories of data modeling, the high level data models are also called




SHOW ANSWER
Correct Ans:conceptual data models
Explanation:
Workspace



111. The machines which works as the interface to use the file servers, Web servers and printer servers are classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:client machines
Explanation:
Workspace



112. The language used to insert, delete, modify and retrieve data in DBMS is considered as




SHOW ANSWER
Correct Ans:data manipulation language
Explanation:
Workspace



113. The data model which uses the concepts such as attributes, relationships and entities is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:conceptual data model
Explanation:
Workspace



114. The standard used popularly for the interchanging the data over internet is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:extended markup language model
Explanation:
Workspace



115. The high level query language used in relational database is considered as




SHOW ANSWER
Correct Ans:SQL
Explanation:
Workspace



116. In the network model, the one to many relationship is denoted by




SHOW ANSWER
Correct Ans:(1 : N)
Explanation:
Workspace



117. The features which allows users to update the database and specifying retrievals are part of




SHOW ANSWER
Correct Ans:basic set of operations
Explanation:
Workspace



118. The local concurrency control, storage of data on disk pages and the buffering of disk pages are considered as tasks of




SHOW ANSWER
Correct Ans:server level
Explanation:
Workspace



119. In Three-Schema Architecture, the schema which gives the description about physical data model, access path and details of storage of data is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:internal schema
Explanation:
Workspace



120. All the information about usage standards, decision of designs, user information and description of application programs is stored in




SHOW ANSWER
Correct Ans:data repository
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing DBMS questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on DBMS @ Fresherslive

This page provides important questions on DBMS along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the DBMS questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these DBMS Online tests. DBMS Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice DBMS Test questions Online @ Fresherslive?

DBMS questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on DBMS may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the DBMS questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive DBMS questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on DBMS in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For DBMS Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear DBMS test or get stuck on any particular question, our DBMS test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of DBMS, exercise these advanced DBMS questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample DBMS Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status