DBMS Questions and Answers updated daily – Computer Knowledge

DBMS Questions: Solved 554 DBMS Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Computer Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

DBMS Questions

81. The CREATE TRIGGER statement is used to create the trigger. THE _____ clause specifies the table name on which the trigger is to be attached. The ______ specifies that this is an AFTER INSERT trigger.




SHOW ANSWER
Correct Ans:On, for insert
Explanation:
The triggers run after an insert, update or delete on a table. They are not supported for views.
Workspace



82. Which of the following is used at the end of the view to reject the tuples which do not satisfy the condition in where clause ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:With check
Explanation:
Views can be defined with a with check option clause at the end of the view definition; then, if a tuple inserted into the view does not satisfy the view’s where clause condition, the insertion is rejected by the database system.
Workspace



83. SQL view is said to be updatable (that is, inserts, updates or deletes can be applied on the view) if which of the following conditions are satisfied by the query defining the view?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the mentioned
Explanation:
Workspace



84. Which of the following is the syntax for views where v is view name ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Create view v as “query expression”;
Explanation:
Workspace



85. For select operation the ________ appear in the subscript and the ___________ argument appears in the parenthesis after the sigma.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Predicates, relation
Explanation:
Workspace



86. The ____ connective tests for set membership, where the set is a collection of values produced by a select clause. The ____ connective tests for the absence of set membership.




SHOW ANSWER
Correct Ans:In, not in
Explanation:
Workspace



87. Select count (____ ID)
from teaches
where semester = 'summer' and year = 2017;
If we do want to eliminate duplicates, we use the keyword ______in the aggregate expression.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Distinct
Explanation:
Workspace



88. In the two-tier architecture, the server is considered as




SHOW ANSWER
Correct Ans:transaction server
Explanation:
Workspace



89. In DBMS, the description of database in the form of schema is also called




SHOW ANSWER
Correct Ans:intention of schema
Explanation:
Workspace



90. In hierarchical structures, the can be nested to create




SHOW ANSWER
Correct Ans:simple data structures
Explanation:
Workspace



91. The program interface which provides the feature to client side programs to call the database management system is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:application programming interface
Explanation:
Workspace



92. The graphical representation of database description is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:schema diagram
Explanation:
Workspace



93. The types of architectures of DBMS are




SHOW ANSWER
Correct Ans:both b and c
Explanation:
Workspace



94. The type of data independence in which the internal schema can be modified without modifying the conceptual schema is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:physical data independence
Explanation:
Workspace



95. If the commands of data manipulation language are embedded in general programming language then that programming language is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:host language
Explanation:
Workspace



96. If there are no strict separation between internal and conceptual levels, the language used by database designer is




SHOW ANSWER
Correct Ans:data definition language
Explanation:
Workspace



97. The complete description of database which is described in design phase and is changed rarely is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:schema
Explanation:
Workspace



98. In Three-Schema Architecture, the schema which gives details about data types, constraints and entities is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:conceptual schema
Explanation:
Workspace



99. The hierarchical models and network models are classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:legacy data models
Explanation:
Workspace



100. The system which schedules the inputs or outputs of the disk in database is classified as




SHOW ANSWER
Correct Ans:operating system
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing DBMS questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on DBMS @ Fresherslive

This page provides important questions on DBMS along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the DBMS questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these DBMS Online tests. DBMS Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice DBMS Test questions Online @ Fresherslive?

DBMS questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on DBMS may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the DBMS questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive DBMS questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on DBMS in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For DBMS Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear DBMS test or get stuck on any particular question, our DBMS test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of DBMS, exercise these advanced DBMS questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample DBMS Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status