DBMS Questions and Answers updated daily – Computer Knowledge

DBMS Questions: Solved 554 DBMS Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Computer Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

DBMS Questions

61. ______________ which increases the number of I/O operations needed to write a single logical block, pays a significant time penalty in terms of write performance.




SHOW ANSWER
Correct Ans:RAID level 5
Explanation:
In level 5, all disks can participate in satisfying read requests, unlike RAID level 4, where the parity disk cannot participate, so level 5 increases the total number of requests that can be met in a given amount of time.
Workspace



62. ___________ is popular for applications such as storage of log files in a database system, since it offers the best write performance.




SHOW ANSWER
Correct Ans:RAID level 1
Explanation:
Workspace



63. Hardware RAID implementations permit _________; that is, faulty disks can be removed and replaced by new ones without turning power off.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hot swapping
Explanation:
Hot swapping reduces the mean time to repair, since replacement of a disk does not have to wait until a time when the system can be shut down.
Workspace



64. The operation of moving from finer-granularity data to a coarser granularity (by means of aggregation) is called a ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rollup
Explanation:
Workspace



65. Establishing limits on allowable property values, and specifying a set of acceptable, predefined options that can be assigned to a property are examples of:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Data integrity constraints
Explanation:
Workspace



66. A _________ integrity constraint requires that the values appearing in specified attributes of any tuple in the referencing relation also appear in specified attributes of at least one tuple in the referenced relation.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Referential
Explanation:
A relation, say r1, may include among its attributes the primary key of another relation, say r2. This attribute is called a foreign key from r1, referencing r2. The relation r1 is also called the referencing relation of the foreign key dependency, and r2 is called the referenced relation of the foreign key.
Workspace



67. Aggregate functions can be used in the select list or the_______clause of a select statement or subquery. They cannot be used in a ______ clause.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Having, where
Explanation:
Workspace



68. Insert into instructor values (14523, 'John', 'History', 55000); What type of statement is this ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:DML
Explanation:
Workspace



69. Delete from r; r – relation This command performs which of the following action ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Clear relation entries
Explanation:
Workspace



70. To remove a relation from an SQL database, we use the ______ command.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Drop table
Explanation:
Drop table deletes the whole structure of the relation. Purge removes the table which cannot be obtained again.
Workspace



71. An attribute A of datatype varchar(20) has the value “Avi” . The attribute B of datatype char(20) has value ”Reed” .Here attribute A has ____ spaces and attribute B has ____ spaces .




SHOW ANSWER
Correct Ans:3, 20
Explanation:
Varchar changes its length accordingly whereas char has a specific length which has to be filled by either letters or spaces.
Workspace



72. Consider the following action:
Transaction…..
Commit;
Rollback;
What does Rollback do?




SHOW ANSWER
Correct Ans:No action
Explanation:
Once a transaction has executed commit work, its effects can no longer be undone by rollback work.
Workspace



73. In SQL the statement select * from R, S is equivalent to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Select * from R cross join S
Explanation:
Workspace



74. Which join refers to join records from the right table that have no matching key in the left table are include in the result set:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Right outer join
Explanation:
RIGHT OUTER JOIN: Return all rows from the right table, and the matched rows from the left table.
Workspace



75. Selecting the victim to be rollbacked to the previous state is determined by the minimum cost. The factors determining cost of rollback is




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the mentioned
Explanation:
Workspace



76. When transaction Ti requests a data item currently held by Tj , Ti is allowed to wait only if it has a timestamp larger than that of Tj (that is, Ti is younger than Tj ). Otherwise, Tj is rolled back (Tj is wounded by Ti ). This is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Wound-wait
Explanation:
The wound–wait scheme is a preemptive technique. It is a counterpart to the wait–die scheme.
Workspace



77. When transaction Ti requests a data item currently held by Tj , Ti is allowed to wait only if it has a timestamp smaller than that of Tj (that is, Ti is older than Tj ). Otherwise, Ti is rolled back (dies). This is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Wait-die
Explanation:
The wait–die scheme is a non-preemptive technique.
Workspace



78. Which prefixes are available to Oracle triggers?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both :new and : old
Explanation:
Workspace



79. Which of the following is NOT an Oracle-supported trigger?




SHOW ANSWER
Correct Ans:DURING
Explanation:
Workspace



80. The default extension for an Oracle SQL*Plus file is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:.sql
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing DBMS questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on DBMS @ Fresherslive

This page provides important questions on DBMS along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the DBMS questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these DBMS Online tests. DBMS Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice DBMS Test questions Online @ Fresherslive?

DBMS questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on DBMS may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the DBMS questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive DBMS questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on DBMS in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For DBMS Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear DBMS test or get stuck on any particular question, our DBMS test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of DBMS, exercise these advanced DBMS questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample DBMS Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status