DBMS Questions and Answers updated daily – Computer Knowledge

DBMS Questions: Solved 554 DBMS Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Computer Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

DBMS Questions

41. Consider a B+ tree in which the maximum number of keys in a node is 5. What is the minimum number of keys in any non root node ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2
Explanation:
In b+ tree root node has minimum 2 block pointers and maximum p block pointer where, p= order where key = order-1 and in the non root node, the minimum number of keys = p/2 - 1 so in the question key = 5, order= 6 So minimum number of keys in non root node = 6/2 -1 = 2
Workspace



42. Consider a relational table with a single record for each registered student with the following attributes
1. Registration_number: Unique registration number for each registered student
2. UID: Unique identity number at the national level for each citizen
3. Bank Account_number: Unique account number at the bank. A student can have multiple accounts or join accounts.. This attributes stores the primary account number.
4. Name: Name of the student
5. Hostel_room: room number of the hostel

Which of the following option is incorrect ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bank Account_number is candidate key
Explanation:
Workspace



43. ________ responsible for authorizing access to the database, for co-ordinating and monitoring its use, acquiring software, and hardware resources, controlling its use and monitoring efficiency of operations.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Buffer Manager
Explanation:
Workspace



44. Which command is used to remove a table or index from the database in SQL?




SHOW ANSWER
Correct Ans:DROP TABLE
Explanation:
Workspace



45. Which command is used to remove rows from a table?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both (a) & (b)
Explanation:
Workspace



46. Transaction X holds a shared lock R. if transaction Y requests for a shared lock on R :




SHOW ANSWER
Correct Ans:Immediately Granted
Explanation:
Workspace



47. Which of the following is a relational database




SHOW ANSWER
Correct Ans:4th Dimensions
Explanation:
Workspace



48. Which of the following is the problem of file management system? (a) Lack of data independence(b) Data redundancy(c) Update (d) all Periodically adding, changing, & Deleting file records is called file




SHOW ANSWER
Correct Ans:Renewing
Explanation:
Workspace



49. For a database relation R(a, b, c, d) where the domains of a, b, c, d include only the atomic values. The functional dependency a ? c, b ? d holds in the following relation




SHOW ANSWER
Correct Ans:In 2NF not in 3NF
Explanation:
Workspace



50. The employee information of an Organization is stored in the relation : Employee (name, sex, salary, deptname) Consider the following SQL query Select deptname from Employee Where sex = 'M' group by deptname having avg (salary) > {select avg (salary) from Employee} Output of the given query corresponds to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Average salary of male employees in a department is more than average salary of the organization
Explanation:
Workspace



51. The “PROJECT” operator of a relational algebra creates a new table that has always




SHOW ANSWER
Correct Ans:Same number of rows as the original table
Explanation:
Workspace



52. If D1,D2, ....Dn are domains in a relational model, then the relation is a table, which is a subset of




SHOW ANSWER
Correct Ans:D1?D2? ... ?Dn
Explanation:
Workspace



53. Consider a schema R(A, B, C, D) and functional dependencies A ? B and C ? D. Then the decomposition R1(A, B) and R2(C, D) is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dependency preserving but not lossless join
Explanation:
Workspace



54. B+ tree are preferred to binary tree in Database because




SHOW ANSWER
Correct Ans:Disk access is much slower than memory access
Explanation:
Workspace



55. In multiuser database if two users wish to update the same record at the same time, they are prevented from doing so by




SHOW ANSWER
Correct Ans:Record lock
Explanation:
Workspace



56. If a relation with a Schema R is decomposed into two relations R1 and R2 such that (R1 ? R2) = R1 then which one of the following is to be satisfied for a lossless joint decomposition (? indicates functional dependency)




SHOW ANSWER
Correct Ans:(R1 ? R2) ? R1 or R1 ? R2 ? R2
Explanation:
Workspace



57. The User Work Area (UWA) is a set of Program variables declared in the host program to communicate the contents of individual records between




SHOW ANSWER
Correct Ans:Host program and DBMS
Explanation:
Workspace



58. With QBE, inserting records from one or more source tables into a single target table can be achieved by:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Append action query
Explanation:
Workspace



59. Match the following :
a.Foreign keys --- i.Domain constraint
b.Private key --- ii.Referential integrity
c.Event control action model --- iii.Encryption
d.Data security --- iv. Trigger




SHOW ANSWER
Correct Ans:a b c d ii i iv iii
Explanation:
Workspace



60. Which of the following is the process of selecting the data storage and data access characteristics of the database?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Physical database design
Explanation:
Physical database design is the process of selecting the data storage and data access characteristics of the database.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing DBMS questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on DBMS @ Fresherslive

This page provides important questions on DBMS along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the DBMS questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these DBMS Online tests. DBMS Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice DBMS Test questions Online @ Fresherslive?

DBMS questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on DBMS may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the DBMS questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive DBMS questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on DBMS in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For DBMS Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear DBMS test or get stuck on any particular question, our DBMS test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of DBMS, exercise these advanced DBMS questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample DBMS Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status