Data Communication: Solved 393 Data Communication Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Data Communication Questions

381. Given the IP address 201.14.78.65 and the subnet mask 255.255.255.224. What is the subnet address ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:201.14.78.64
Explanation:


382. Match the following :
(a) UDP --- (i) Message Transfer Protocol
(b) OSPF --- (ii) Bit-oriented Protocol
(c) SMTP ---- (iii) Interior Gateway Routing Protocol
(d) HDLC --- (iv) Connectionless Transport Protocol

Codes : (a) (b) (c) (d)




SHOW ANSWER
Correct Ans:(iv) (iii) (i) (ii)
Explanation:


383. Which of the following is a bit rate of an 8-PSK signal having 2500 Hz bandwidth ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:7500 bps
Explanation:


384. Which of the following field of the TCP header tells how many bytes may be sent starting at the byte acknowledged ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Window size
Explanation:


385. Which of the following is the size of Network bits and Host bits of Class A of IP address ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Network bits 14, Host bits 16
Explanation:


386. Suppose a file of 10,000 characters is to be sent over a line at 2400 bps. Assume that the data is sent in frames. Each frame consists of 1000 characters and an overhead of 48 bits per frame. Using synchronous transmission, the total overhead time is ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:0.2 second
Explanation:


387. A method to provide secure transmission of email is called ____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:PGP
Explanation:


388. The IEEE single-precision and double-precision format to represent floating-point numbers, has a length of ______ and ______ respectively




SHOW ANSWER
Correct Ans:32 bits and 64 bits
Explanation:


389. The count-to-infinity problem is associated with




SHOW ANSWER
Correct Ans:Distance vector routing Algorithm
Explanation:


390. What is the maximum length of CAT-5 UTP cable in Fast Ethernet network ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:100 meters
Explanation:


391. Which of the following substitution technique have the relationship between a character in the plaintext and a character in the ciphertext as one-to-many ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Polyalphabetic
Explanation:


392. In ______ CSMA protocol, after the station finds the line idle, it sends or refrains from sending based on the outcome of a random number generator.




SHOW ANSWER
Correct Ans:p-persistent
Explanation:


393. A file is downloaded in a home computer using a 56 kbps MODEM connected to an Internet Service Provider. If the download of file completes in 2 minutes, what is the maximum size of data downloaded ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6.72 Mbits
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Data Communication questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Data Communication @ Fresherslive

This page provides important questions on Data Communication along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Data Communication questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Data Communication Online tests. Data Communication Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Data Communication Test questions Online @ Fresherslive?

Data Communication questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Data Communication may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Data Communication questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Data Communication questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Data Communication in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Data Communication Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Data Communication test or get stuck on any particular question, our Data Communication test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Data Communication, exercise these advanced Data Communication questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Data Communication Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




RRB NTPC Stage 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


MOCK TEST - One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
One Month Unlimited Access
Rs. 99
Buy Now


MOCK TEST - Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


SSC MTS Paper I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


South Indian Bank Probationary Clerk
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


SSC CHSL Tier I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


Nainital Bank Clerk
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


SBI CLERK PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


LIC ADO Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


DRDO Technician Tier I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


IBPS PO Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.