Data Communication: Solved 393 Data Communication Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Data Communication Questions

361. What is an SSTP?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Shielded Screen Twisted Pair
Explanation:


362. UTP Cat-5 cable normally 24 AWG with a jacket and outside sheath used at data rate




SHOW ANSWER
Correct Ans:100 Mbps in LANS
Explanation:


363. In TDM Data rate management is done by which of these strategies




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of these
Explanation:


364. Which of these is correct for synchronous Time Division Multiplexing




SHOW ANSWER
Correct Ans:Data rate of link is n times faster and the unit duration is n times shorter
Explanation:


365. What are the components of a packet switch ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:input ports, output ports, a router processor, a switching fabric
Explanation:


366. Which of these statements is true about packet switching networks?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Resource allocation is done on demand
Explanation:


367. What are the three phases in virtual circuit switching?




SHOW ANSWER
Correct Ans:send-connect, data transfer, request-disconnect
Explanation:


368. How switching is performed in the internet?




SHOW ANSWER
Correct Ans:data gram approach to circuit switching at datalink layer
Explanation:


369. What is the range of wavelength of infrared waves that is used in short range communication




SHOW ANSWER
Correct Ans:10 mm to 77 nm
Explanation:


370. Which of these is a type of antenna used in microwave communications?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both a and b
Explanation:


371. Which of these multiplexing techniques is digital for combining several low -rate channels into one high-rate one




SHOW ANSWER
Correct Ans:TDM
Explanation:


372. Six channels, each with a 200 khz bandwidth are to be multiplexed together. what is the minimum bandwidth requirement if each guard band is 20Khz -




SHOW ANSWER
Correct Ans:1300 KHz
Explanation:


373. If Human voice is required to be digitized what will be the bit rate at 16 bits per sample?




SHOW ANSWER
Correct Ans:128 kbps
Explanation:


374. A complex low pass signal has a bandwidth of 100kHz. What is the minimum sampling rate for this signal




SHOW ANSWER
Correct Ans:100,000
Explanation:


375. Processor architectures use several levels of cache memories to reduce the effective memory access time. which is the correct match

i) Network Layer ------- a) Establishes, Manages and terminates sessions
ii) Transport Layer ------- b) Format and code conversion services
iii) Session Layer ------- c) Process to process delivery of the entire message
iv) Presentation Layer ------- d) Connecting independent networks




SHOW ANSWER
Correct Ans:i)-d ii)-c iii)-a iv)-b
Explanation:


376. Which term means to access some data and instructions repeatedly?




SHOW ANSWER
Correct Ans:temporal locality
Explanation:


377. Programs tend to make memory accesses that are in proximity of previous access this is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:spatial locality
Explanation:


378. Which of these is not a level of address in internet following TCP/IP




SHOW ANSWER
Correct Ans:layer address
Explanation:


379. If user A wants to send an encrypted message to user B. The plain text of A is encrypted with the _______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Public Key of user B
Explanation:


380. If the data unit is 111111 and the divisor is 1010. In CRC method, what is the dividend at the transmission before division ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:111111000
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Data Communication questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Data Communication @ Fresherslive

This page provides important questions on Data Communication along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Data Communication questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Data Communication Online tests. Data Communication Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Data Communication Test questions Online @ Fresherslive?

Data Communication questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Data Communication may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Data Communication questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Data Communication questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Data Communication in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Data Communication Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Data Communication test or get stuck on any particular question, our Data Communication test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Data Communication, exercise these advanced Data Communication questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Data Communication Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




RRB NTPC Stage 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


MOCK TEST - One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
One Month Unlimited Access
Rs. 99
Buy Now


MOCK TEST - Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


SSC MTS Paper I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


South Indian Bank Probationary Clerk
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


SSC CHSL Tier I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


Nainital Bank Clerk
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


SBI CLERK PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


LIC ADO Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


DRDO Technician Tier I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


IBPS PO Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.