Data Communication: Solved 393 Data Communication Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Data Communication Questions

1. Working of the WAN generally involves?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of above
Explanation:


2. Which of the following is used for modulation and demodulation?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Multiplexer
Explanation:


3. What is the other name of a LAN card?
 




SHOW ANSWER
Correct Ans:NIC
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
4. In file transfer protocol, data transfer can be done in ______




SHOW ANSWER
Correct Ans:all of the mentioned
Explanation:


5. In FTP protocol, client contacts server using ____ as the transport protocol.




SHOW ANSWER
Correct Ans:transmission control protocol
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
6. Teredo is an automatic tunneling technique. In each client the obfuscated IPv4 address is represented by bits




SHOW ANSWER
Correct Ans:96 to 127
Explanation:
Bits 96 to 127 in the datagram represents obfuscated 1Pv4 address.


7. Suppose two IPv6 nodes want to interoperate using IPv6 datagrams but are connected to each other by intervening IPv4 routers. The best solution here is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tunneling
Explanation:


8. The ____ field determines the lifetime of IPv6 datagram




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hop limit
Explanation:
The Hop limit value is decremented by one by a router when the datagram is forwarded by the router. When the value becomes zero the datagram is discarded.


9. These are the features present in IPv4 but not in IPv6.




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the mentioned
Explanation:


10. In the IPv6 header,the traffic class field is similar to which field in the IPv4 header?




SHOW ANSWER
Correct Ans:ToS field
Explanation:


11. The header length of an IPv6 datagram is _____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:40 bytes
Explanation:
IPv6 datagram has fixed header length of 40 bytes, which results in faster processing of the datagram.


Fresherslive Current Affairs
12. The size of IP address in IPv6 is




SHOW ANSWER
Correct Ans:128 bits
Explanation:


13. Which field helps to check rearrangement of the fragments?




SHOW ANSWER
Correct Ans:offset
Explanation:
offset field specifies where the fragment fits in the original datagram.


14. Fragmentation has following demerits




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the mentioned
Explanation:
Fragmentation makes the implementation complex and also can create DOS attack


15. If the value in protocol field is 17, the transport layer protocol used is ____




SHOW ANSWER
Correct Ans:UDP
Explanation:


16. The TTL field has value 10. How many routers (max) can process this datagram?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
TTL field is decremented by one each time the datagram is processed by a router.


17. Which of the following field in IPv4 datagram is not related to fragmentation?




SHOW ANSWER
Correct Ans:TOS
Explanation:


18. Which of the following is not applicable for IP?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Error reporting
Explanation:


19. Which of the following is present in both an HTTP request line and a status line?




SHOW ANSWER
Correct Ans:HTTP version number
Explanation:


20. The conditional GET mechanism




SHOW ANSWER
Correct Ans:Helps to keep a cache upto date
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Data Communication questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Data Communication @ Fresherslive

This page provides important questions on Data Communication along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Data Communication questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Data Communication Online tests. Data Communication Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Data Communication Test questions Online @ Fresherslive?

Data Communication questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Data Communication may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Data Communication questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Data Communication questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Data Communication in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Data Communication Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Data Communication test or get stuck on any particular question, our Data Communication test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Data Communication, exercise these advanced Data Communication questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Data Communication Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.