Courses of Action Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Courses of Action Questions: Solved 175 Courses of Action Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Courses of Action Questions

1. Directions for Q: In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing.

Statement : A blast was triggered off injuring many, when the nigh shift workers at an ordinance factory were handling `for signaling explosive"™.

Courses of Action:

I. The factory management should train its staff as regards to the safety aspects of handling such explosive materials.

II. The service of the supervisor incharge of the night shift should be terminated immediately.

III. The factory should immediately stop carrying out such exercises at night.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and II follow
Explanation:
ANSWER : Only I and II follow

Explanation : . Action I is the right course of action because training to the staff as to the safety aspects of handling explosive material will reduce the chances of such accidents in future. Action II is also a right course as it will work as deterrent to check any negligence, in such work.
Workspace



2. Directions for Q: In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing.

Statement : A large number of tribal inhabitants are found to have been suffering from various diseases due to exposure to radioactive waste near the uranium mine.

Courses of Action:

I. The Government should immediately close down the mine.

II. The Government should immediately take steps to save local people from exposure to radioactive waste.

III. The tribals should be rehabilitated at a safer place.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II and III follows
Explanation:
ANSWER : Only II and III follow

Explanation : . Action I is not practical one, hence does not follow. Actions II and III are right courses and deal with the problem positively and effectively.
Workspace



3. Directions for Q: In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing.

Statement : India"™s pre-eminent position in the world Black pepper production and trade is in danger as some of the countries, which recently started production of the `king of the spices"™ crop from Indian root stocks, are farming better by adopting modern cultivation practices.

Courses of Action:

I. India should immediately stop supplying root stocks of black pepper to other countries.

II. India should adopt modern technology for cultivating black pepper to compete in the international market.

III. India should reduce the price of its black pepper to remain competitive in the world market.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II follows
Explanation:
ANSWER : Only II follows

Explanation : . Only better quality can put India back in the competitive field of black pepper production. So, India should go for modern technology for cultivating black-pepper to compete in the present international market.
Workspace



4. Directions for Q: In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing.


Statement : In the Teacher"™s Day function, Shri Sharma, a State Awardee and a retired Principal, had questioned the celebration of Teacher"™s Day in today"™s materialistic world.

Courses of Action:

I. The expenditure of Teacher"™s Day celebration should be reduced.

II. More funds should be allocated for the celebration of Teacher"™s Day.

III. The role and responsibilities of teachers should be seen in today"™s perspective.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III follows
Explanation:
ANSWER : Only III follows

Explanation : . In the statement, celebration of Teacher’s Day in today’s materialistic world is in questions which means that the role and responsibilities of teachers should be seen in today’s perspective. Hence, action III is the right course of action.
Workspace



5. Directions : In each of the questions below is given a statement followed by two courses of action. Course of action is a step for administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy etc. On the basis of the information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true, then decide which of the given suggested courses of action is/are logically worth pursuing.


Statement : The State Government has decided to declare `Kala Azar"™ as a notifiable disease under the Epidemic Act. Under the Epidemic Act, 1897, family members or neighbours of the patient are liable to be punished in case they did not inform the State Authorities.

Courses of Action:

I. Efforts should be made to efficiently implement the Act.

II. The cases of punishment should be propagated through mass media so that more people become aware of the stern action.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both conclusions I and II follows.
Explanation:
ANSWER : If both conclusions I and II follows.

Explanation : . It is given in the statement that `Kala Azar’ has been declared as notifiable disease. Since, it is a good effort by the Government, hence effort should be made to implement the Act. Morever, a deterrent in the form of punishment will ensure effective implementation of the Act.
Workspace



6. Directions for Q: In each of the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. A course of action is a step or administrative decision to be taken for improvement, follow up or further action in regard to the problem, policy, etc. On the basis of information given in the statement, you have to assume everything in the statement to be true. Then decide which of the three given suggested course(s) of action logically follow(s) worth pursuing.


Statement : If the faculty members also join the strike, there is going to be a serious problem.

Courses of Action:

I. The faculty members should be persuaded not to go on strike.

II. Those faculty members who join the strike should be suspended.

III. The management should not worry about such small things.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I follows
Explanation:
Only I follows

Explanation : . The best way to prevent faculty members to go on strike is to persuade them. Hence, action I shows the right course of action.
Workspace



7. In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement :
There have been many instances of dacoit and looting in many passenger trains this year

Courses of action :
I. The railway authority should immediately deploy one policeman in each compartment in all the passenger trains.
II. The passengers travelling by train should be given training on how to tackle with the dacoits and looters.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if neither I nor II follows
Explanation:
if neither I nor II follows.
Hence option D is the answer.
Workspace



8. In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement: A large number of people in ward X of the city are diagnosed to be suffering from a fatal malaria type.

Courses of Action:

i.The city municipal authority should take immediate steps to carry out extensive fumigation in ward X.
ii. The people in the area should be advised to take steps to avoid mosquito bites.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follows
Explanation:
Clearly, prevention from mosquitoes and elimination of mosquitoes are two ways to prevent malaria. So, both the courses follow.
Workspace



9. In each question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement:
Since its launching in 1881, Vayudoot has so far accumulated losses amounting to Rs 153 crore.

Courses of Action:

i. Vayudoot should be directed to reduce wasteful expenditure and to increase passenger fare.
ii. An amount of about Rs 300 crore should be provided to Vayudoot to make the airliner economically viable.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I follows
Explanation:
Clearly, for better economic gain, losses should be reduced and income increased. So, only course I follows.
Workspace



10. In the following question, a statement followed by three courses of action numbered I, II and III are given. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement:
Sugar mills have said that they will not be able to pay the minimum price fixed by the government for sugarcane for the next season.

Courses of Action:
I. The government should appoint a committee to look into the matter.
II. A notice should be sent to all sugar mill owners to abide by the decision made by the government.
III. Disciplinary action should be taken against all those sugar mill owners who are ready to violate the government's decision.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I
Explanation:
Action I is necessary to solve the problem.
Actions II and III are not advisable because the matter is very sensitive. The problem is not of one or two sugar mills. All sugar mill owners are opposing the decision of the government.
Workspace



11. Directions: In the question below is given a statement followed by three courses of action numbered I, II and III. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested course of action logically follow(s) for pursuing.

Statement:
There is an alarming trend of skewed sex ratio against women in India during the past decade and situation may get out of hand if adequate steps are not taken to stop female foeticide.

Courses of action:
Which of the following can be an effective step to reverse the trend?

I. The Government should immediately completely ban use of scanners/ sonography on expectant mothers at all health centers.
II. The Government should announce a substantial incentive scheme for couples who have at least one girl child.
III. The Government should launch a nationwide campaign to create awareness against female foeticide.




SHOW ANSWER
Correct Ans:II and III only
Explanation:
I. The Government should immediately completely ban use of scanners/ sonography on expectant mothers at all health centers
----> This will help eliminate the pre-natal sex determination technique used by parents to avoid girl child, but this cannot be done as doing sonography is important to know foetus' health.

II. The Government should announce a substantial incentive scheme for couples who have at least one girl child.
----> This will provide a good incentive for couples to have a daughter as they would receive benefits from government because financial weakness is also a reason of female foeticide.

III. The Government should launch a nationwide campaign to create awareness against female foeticide.
----> This is an intelligent step and will help eradicate foeticide problem in the long run by changing the attitude of parents towards the girl child.

Hence, only II and III are effective steps to reverse the trend.
Workspace



12. In the following question, a statement followed by three courses of action numbered I, II and III are given. You have to assume everything in the statement to be true and on the basis of the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Statement:
Every year Malaria gets rampant after the rains.

Courses of Action:
I. Pesticides should be properly sprayed on a regular basis.
II. People should be supplied with mosquito nets and mosquito coils free by the government.
III. Using various means of media, people should be informed about the methods to be adopted for prevention from these seasonal diseases.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and III follow
Explanation:
Here the problem is malaria and we know that the cause of malaria is mosquito. As we know that mosquitoes can be controlled by pesticides. So, (I) is a proper course of action.

Course of action II is not practically possible because that will cause a burden on the government. Hence it does not follow.

Course of action III is feasible and also not very costly, hence it is a proper course of action.
Workspace



13. Statement: Ministry of Tourism in its one of the reports revealed that due to recent social disturbances in the country, the number of foreign tourists has decreased considerably, which resulted in a financial loss of Rs.100 crore.

Courses of Action:
I. The Government should provide financial support to the tourism sector.
II. Foreign tourists should be informed that they visit the country at their risk.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II follows.
Explanation:
Financial support to the tourism sector is not a permanent solution. Secondly, constant risk for the foreign tourists will never encourage tourism in India. Hence, none of the courses action is the right solution in this direction.
Workspace



14. Statement: The experts group on Technical Education has stressed that Computer Education should be provided to children from primary school itself. It should be implemented in urban and rural schools, simultaneously.

Courses of Action:
I. Government should issue instructions to all schools for Computer Education.
II. At least one teacher of each school should be trained in Computer operations for teaching children.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both conclusions I and II follows.
Explanation:
Both are the right courses of action for effective implementation of Computer Education at primary level in urban and rural schools.
Workspace



15. Statement:
Child labour is the reason for the increase in school drop out rate.

Course of Action :
A. The local government should launch specific programs to stop child labour.
B. There is corruption on every level in Indian society.
C. Free education should be made available to the poor families.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only A and C
Explanation:
Child labour is one of the biggest evils in our society. There are amendments that have curbed it but it’s still prevalent. Option B is not in association with the problem. Generally, children from poor families opt for labor as they do not have the means to study. Free education a solution to a problem like child labour as making education free will give the children from poor families an opportunity to study.
Hence, the correct option is A and C.
Workspace



16. Statement: Many people living in, the slums of western part of the town are diagnosed to be suffering from malaria.

Courses of action:
I. The municipal corporation should immediately make necessary arrangements to spray mosquito repellent in the affected area.
II. The municipal authority should immediately make necessary arrangements to provide quick medical help to the affected people.
III. The municipal authority should take steps to shift all the people staying in the slums of western part of the town to other areas.




SHOW ANSWER
Correct Ans:All I, II and III follow
Explanation:
All the three courses of action are suitable for pursuing.
Workspace



17. Statement:
Four cases of pick pocketing were reported at one of the most renowned five star hotels last evening.

Courses of action:
I. The hotel staff should be instructed to be vigilant and report any suspicious person or activity.
II. More CCTV cameras should be installed near the dining and reception areas of the hotel where these incidents took place.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II
Explanation:
According to the statement, both the courses of action are strong.
Workspace



18. Statement:
Many school buses have fitted CNG kit without observing the safety guidelines properly. This results into some instances of these buses catching fire due to short circuit and endangering the lives of the school children.

Course of action:
I. The regional transport authority should immediately carry out checks all the school buses fitted with CNG kit.
II. The management of all the schools should stop hiring buses fitted with CNG kit.
III. The government should issue a notification banning school buses for use of CNG kit.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I follows
Explanation:
As safety guidelines are not observed by many school buses, so regional transport authority should carry out checks of all the buses fitted with CNG kit. So, course of action I follows.
CNG is a pollution free fuel and its sources are more than petrol and diesel. So, it should be encouraged but with safety norms. Hence, course of action II and III do not follow.
Workspace



19. Statement: The Company X has rejected first lot of values supplied by Company A and has cancelled its entire huge order quoting use of inferior quality material and poor craftsmanship.

Courses of Action:
I. The Company A needs to investigate functioning of its purchase, production and quality control departments.
II. The Company A should inspect all the valves rejected by Company X.
III. The Company A should inform Company X that steps have been taken for improvement and renegotiate schedule of supply.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and II follow
Explanation:
First of all, company A should inspect the rejected valves to ensure if they are really sub-standard. If yes, it should scrutinise its working thoroughly and remove its lackenings, be it in the quality of raw material or craftsmanship. So, both I and II follow. III seems to be a far-off action which can be implemented only after the first two steps are put into practice. Thus, III does not follow
Workspace



20. Statement: It is estimated that about twenty lakh people will visit the city during the ensuing festival.

Courses of Action:
I. The civic authority should monitor the crowd and restrict entry of the people beyond a manageable number.
II. The local police authority should be put on high alert to maintain law and order during the festival.
III. All the hospitals in the city should be put on high alert in case of any eventuality.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II and III follow
Explanation:
Clearly, people cannot be deprived of enjoying the festival for lack of arrangements. Also, it becomes necessary to deploy police to regulate big crowds and avert any mishap in public gatherings. Further, it costs nothing but might prove useful to put hospitals on alert to be ready to provide quick medical aid to patients in case of any eventuality. So, both II and III follow.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Courses of Action questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Courses of Action @ Fresherslive

This page provides important questions on Courses of Action along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Courses of Action questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Courses of Action Online tests. Courses of Action Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Courses of Action Test questions Online @ Fresherslive?

Courses of Action questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Courses of Action may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Courses of Action questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Courses of Action questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Courses of Action in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Courses of Action Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Courses of Action test or get stuck on any particular question, our Courses of Action test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Courses of Action, exercise these advanced Courses of Action questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Courses of Action Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status