Conclusions / Inference Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Conclusions / Inference Questions: Solved 364 Conclusions / Inference Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Conclusions / Inference Questions

81. Statements: Applications of applicants who do no fulfil eligibility criteria and/or who do not submit applications before last date will be summarily rejected and will not be called for the written test.

Conclusions:
I. Those who are called for the written test are those who fulfil eligibility criteria and have submitted their applications before last date.
II. Written test will be held only after scrutiny of applications.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
The statement clearly mentions that fulfilling the eligibility criteria and submitting the application before the stipulated date are both essential to avoid rejection. So, I follows. Also, since it is given that the candidates whose applications are rejected shall not be called for written test, so II also follows.
Workspace



82. Statements: To cultivate interest in reading, the school has made it compulsory from June this year for each student to read two books per week and submit a weekly report on the books.

Conclusions:
I. Interest in reading can be created by force.
II. Some students will eventually develop interest in reading.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
Clearly, the new scheme intends to develop interest in reading by incorporating the habit in their routine. So, only II follows while I does not.
Workspace



83. Statements: The eligibility for admission to the course is minimum second class Master's degree. However, the candidates who have appeared for the final year examination of Master's degree can also apply.

Conclusions:
I. All candidates who have yet to get their Master's degree will be there in the list of selected candidates.
II. All candidates having obtained second class Master's degree will be there in the list of selected candidates.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
The statement mentions that the candidates who have obtained second class Master's degree or have appeared for the final year examination of Master's degree, can apply for admission. This implies that both types of candidates may be selected on certain grounds. Thus, some candidates of each type and not all candidates of any one type, may be selected. So, neither I nor II follows.
Workspace



84. Statements: This world is neither good nor evil; each man manufactures a world for himself.

Conclusions:
I. Some people find this world quite good.
II. Some people find this world quite bad.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
The statement mentions that the world for a man is as he makes it himself. So, some people might find it good and some quite bad. Thus, both I and II follow.
Workspace



85. Statements: A bird in hand is worth two in the bush.

Conclusions:
I. We should be content with what we have.
II. We should not crave for what is not.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
Both the given conclusions clearly bring out the central theme of the proverb given in the statement. So, both I and II follow.
Workspace



86. Statements: In a recent survey report, it has been stated that those who undertake physical exercise for at least half an hour a day are less prone to have any heart ailments.

Conclusions:
I. Moderate level of physical exercise is necessary for leading a healthy life.
II. All people who do desk-bound jobs definitely suffer from heart ailments. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
The statement mentions that chances of heart ailments are greatly reduced by a regular half-hour exercise. So, I follows.
However, it talks of only reducing the probability which does not mean that persons involved in sedentary jobs shall definitely suffer from heart ailments. So, II does not follow.
Workspace



87. Statements: The serious accident in which a person was run down by a car yesterday had again focused attention on the most unsatisfactory state of roads.

Conclusions:
I. The accident that occurred was fatal.
II. Several accidents have so far taken place because of unsatisfactory state of roads.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
Since the accident has caused concern, it must be fatal. So, I follows. The use of the word 'again' in the statement justifies the fact mentioned in II. So, II also follows.
Workspace



88. Consider the given statements to be true and decide which of the given conclusions/Assumptions can definitely be drawn from the given statements:
Statements: Vegetable prices are soaring in the market.

Conclusions:
I. Vegetables are becoming a rare commodity.
II. People cannot eat vegetables. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
The availability of vegetables is not mentioned in the given statement. So, I does not follow Also, II is not directly related to the statement and so it also does not follow.
Workspace



89. Consider the given statements to be true and decide which of the given conclusions/Assumptions can definitely be drawn from the given statements:
Statements: Money plays a vital role in politics.

Conclusions:
I. The poor can never become politicians.
II. All the rich men take part in politics. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
Neither the poor nor the rich, but only the role of money in politics is being talked about in the statement. So, neither I nor II follows.
Workspace



90. Statements: Our securities investments carry market risk. Consult your investment advisor or agent before investing.

Conclusions:
I. One should not invest in securities.
II. The investment advisor calculates the market risk with certainty.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
Investment in securities involves risk. This does not mean that one should not invest in securities. So, I does not follow. Since the statement advises one to consult investment advisor before investing, so II follows.
Workspace



91. Statements: The national norm is 100 beds per thousand populations but in this state, 150 beds per thousand are available in the hospitals.

Conclusions:
I. Our national norm is appropriate.
II. The state's health system is taking adequate care in this regard.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
Whether the national norm is appropriate or not cannot be said. So, I does not follow. However, more number of beds per thousand population are available in the state. So, II follows.
Workspace



92. Statements: People who speak too much against dowry are those who had taken it themselves.

Conclusions:
I. It is easier said than done.
II. People have double standards.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
The statement clearly implies that it is easier to say than to do something and what people say is different from what they do. So, both I and II follow
Workspace



93. Statements: Water supply in wards A and B of the city will be affected by about 50% on Friday because repairing work of the main lines is to be carried out.

Conclusions:
I. The residents in these wards should economise on water on Friday.
II. The residents in these wards should store some water on the previous day.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
Clearly, the information has been given beforehand so that the residents can collect water on the previous day and use less water on Friday. So, both I and II follow.
Workspace



94. Statements: Modern man influences his destiny by the choice he makes unlike in the past.

Conclusions:
I. Earlier there were fewer options available to man.
II. There was no desire in the past to influence the destiny.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
Clearly, I directly follows from the statement while II cannot be deduced from it.
Workspace



95. Statements: All those political prisoners were released on bail who had gone to jail for reasons other than political dharnas. Bail was not granted to persons involved in murders.

Conclusions:
I. No political - prisoner had committed murder.
II. Some politicians were not arrested.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
According to the statement, the political prisoners can be divided into two groups - those who were released and those who were put in jail for political dharnas. However, no person involved in murder was released. This means that no political prisoner had committed murder. So, I follows. Clearly, II is not directly related to the statement and does not follow.
Workspace



96. Statements: Use "Kraft" colours. They add colour to our life. - An advertisement.

Conclusions:
I. Catchy slogans do not attract people.
II. People like dark colours.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
The slogan given in the statement is definitely a catchy one which indicates that catchy slogans do attract people. So, I does not follow. Nothing about people's preference for colours can be deduced from the statement. Thus, II also does not follow.
Workspace



97. Statements: Jade plant has thick leaves and it requires little water.

Conclusions:
I. All plants with thick leaves require little water.
II. Jade plants may be grown in places where water is not in abundance.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
The statement talks of jade plants only and not 'all plants with thick leaves'. So, I does not follow. Also, since jade plants require little water, so they can be grown in places where water is not in abundance. So, II follows.
Workspace



98. Statements: National Aluminium Company has moved India from a position of shortage to self-sufficiency in the metal.

Conclusions:
I. Previously, India had to import aluminium.
II. With this speed, it can soon become a foreign exchange earner.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
According to the statement, National Aluminium Company has moved India from a position of shortage in the past to self-sufficiency in the present. This means that previously, India had to import aluminium. So, I follows. Also, it can be deduced that if production increases at the same rate, India can export it in future. So, II also follows.
Workspace



99. Statements: In a highly centralised power structure, in which even senior cabinet ministers are prepared to reduce themselves to pathetic countries or yesmen airing views that are primarily intended to anticipate or reflect the Prime Minister's own performances, there can be no place for any consensus that is quite different from real or contrived unanimity of opinion, expressed through a well orchestrated endorsement of the leader's actions.

Conclusions:
I. The Ministers play safe by not giving anti-government views.
II. The Prime Minister does not encourage his colleagues to render their own views.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
According to the statement, even senior cabinet ministers are always ready to conform to the Prime Minister's views. So, I follows. However, II contradicts the given statement and so does not follow.
Workspace



100. Statements: Nation X faced growing international opposition for its decision to explode eight nuclear weapons at its test site.

Conclusions:
I. The citizens of the nation favoured the decision.
II. Some powerful countries do not want other nations to become as powerful as they are.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
Neither the citizens response to the decision nor the reason for opposition by other nations can be deduced from the statement. So, neither I nor II follows.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Conclusions / Inference questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Conclusions / Inference @ Fresherslive

This page provides important questions on Conclusions / Inference along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Conclusions / Inference questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Conclusions / Inference Online tests. Conclusions / Inference Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Conclusions / Inference Test questions Online @ Fresherslive?

Conclusions / Inference questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Conclusions / Inference may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Conclusions / Inference questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Conclusions / Inference questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Conclusions / Inference in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Conclusions / Inference Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Conclusions / Inference test or get stuck on any particular question, our Conclusions / Inference test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Conclusions / Inference, exercise these advanced Conclusions / Inference questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Conclusions / Inference Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status