Conclusions / Inference Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Conclusions / Inference Questions: Solved 364 Conclusions / Inference Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Conclusions / Inference Questions

61. Statements: The use of non-conventional sources of energy will eliminate the energy crisis in the world.

Conclusions:
I. Modern technology is gradually replacing the conventional sources of energy.
II. The excessive exploitation of environment has led to depletion of conventional sources of energy.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
Workspace



62. Statements: It is almost impossible to survive and prosper in this world without sacrificing ethics and morality.

Conclusions:
I. World appreciates some concepts but may not uphold it.
II. Concept of ethics and morality are not practicable in life.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
Clearly, I is vague and so does not follow. However, II directly follows from the given statement.
Workspace



63. Statements: From the next academic year, students will have the option of dropping Mathematics and Science for their school leaving certificate examination.

Conclusions:
I. Students who are weak in Science and Mathematics will be admitted.
II. Earlier students did not have the choice of continuing their education without taking these subjects.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
Since the new system gives the students the option of dropping Science and Mathematics, so students weak in these subjects can also be admitted. So, I follows. Also, it is mentioned that the new system will come into effect from the next academic year. This means that it did not exist previously. So, II also follows.
Workspace



64. Statements: Parents are prepared to pay any price for an elite education to their children.

Conclusions:
I. All parents these days are very well off.
II. Parents have an obsessive passion for a perfect development of their children through good schooling.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
The statement implies that people are inclined towards giving their children good education. So, only II follows while I does not.
Workspace



65. Statements: The best way to escape from a problem is to solve it.

Conclusions:
I. Your life will be dull if you don't face a problem.
II. To escape from problems, you should always have some solutions with you. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
Clearly, both I and II do not follow from the given statement.
Workspace



66. Statements: The average number of persons per household is 5 in urban areas whereas it is 7 in rural areas. The national average is 6.

Conclusions:
I. The population per unit area in the rural areas is higher than in the urban areas.
II. More persons live in the same household in the rural areas as compared to those in the urban areas.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
The population per household and not the population per unit area is being talked about in the statement. So, only II follows while I does not.
Workspace



67. Statements: Wind is an inexhaustible source of energy and an aerogenerator can convert it into electricity. Though not much has been done in this field, the survey shows that there is vast potential for developing wind as alternative source of energy.

Conclusions:
I. Energy by wind is comparatively newly emerging field.
II. The energy crisis can be dealt by exploring more in the field of aero-generation.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
The phrase 'not much has been done in this field' indicates that wind energy is a comparatively newly emerging field. So, I follows. The expression 'there is vast potential for developing wind as alternative source of energy' proves II to be true.
Workspace



68. Statements: Death keeps no calendar.

Conclusions:
I. Man must die one day.
II. Death can come at any time.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
Both I and II directly follow from the statement.
Workspace



69. Statements: The best evidence of India's glorious past is the growing popularity of Ayurvedic medicines in the West.

Conclusions:
I. Ayurvedic medicines are not popular in India.
II. Allopathic medicines are more popular in India. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
The popularity of Ayurvedic or allopathic medicines in India is not being talked about in the statement. So, neither I nor II follows.
Workspace



70. Statements: He stressed the need to stop the present examination system and its replacement by other methods which would measure the real merit of the students.

Conclusions:
I. Examinations should be abolished.
II. The present examination system does not measure the real merit of the students.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
The statement stresses the need to adopt a new method of examination. So, I does not follow. However, II directly follows from the given statement.
Workspace



71. Statements: Domestic demand has been increasing faster than the production of indigenous crude oil.

Conclusions:
I. Crude oil must be imported.
II. Domestic demand should be reduced.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Either I or II follows
Explanation:
The statement mentions that demand for oil is increasing faster than the production. So, either the demand must be reduced or oil must be imported to cope with the increasing demand. Thus, either I or II follows.
Workspace



72. Statements: All the organised persons find time for rest. Sunita, in spite of her very busy schedule, finds time for rest.

Conclusions:
I. Sunita is an organised person.
II. Sunita is an industrious person.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
Sunita has a very busy schedule. This means that she is industrious. But still she finds time for rest. This means that she is an organised person. So, both I and II follow.
Workspace



73. Statements: The standard of education in private schools is much better than Municipal and Zila Parishad-run schools.

Conclusions:
I. The Municipal and Zila Parishad should make serious efforts to improve standard of their schools.
II. All Municipal and Zila Parishad schools should be closed immediately.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
Conclusion I follows as it is directly implied by the given statement.
Conclusion II does not follow because it is too severe.
Workspace



74. Statements: Although we have rating agencies like Crisil, ICRA, there is demand to have a separate rating agency for IT companies to protect investors.

Conclusions:
I. Assessment of financial worth of IT companies calls for separate set of skills, insight and competencies.
II. Now the investors investing in IT companies will get protection of their investment.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
The need for separate rating agency for IT companies clearly indicates that such assessment requires a separate set of skills. So, I follows. However, the statement indicates only the need or demand and neither the future course of action nor its after-effects can be judged. So, II does not follow.
Workspace



75. Statements: Quality has a price tag. India is allocating lots of funds to education.

Conclusions:
I. Quality of education in India would improve soon.
II. Funding alone can enhance quality of education.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
According to the statement, funding is necessary to improve quality and India is allocating funds to education. This means that quality of education will improve in India. So, I follows. But funding alone is sufficient to enhance quality, is not true. So, II does not follow.
Workspace



76. Statements: Company X has marketed the product. Go ahead; purchase it if price and quality are your considerations.

Conclusions:
I. The product must be good in quality.
II. The price of the product must be reasonable.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
It is mentioned in the statement that one who considers price and quality before buying a product should buy the product of company X. So, both I and II follow.
Workspace



77. Statements: Players who break various records in a fair way get special prizes. Player X broke the world record but was found to be under the influence of a prohibited drug.

Conclusions:
I. X will get the special prize.
II. X will not get the special prize.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
Clearly, X will not get the special prize because although he broke the world record, he was found to use unfair means. So, II follows while I does not.
Workspace



78. Statements: The percentage of the national income shared by the top 10 per cent of households in India is 35.

Conclusions:
I. When an economy grows fast, concentration of wealth in certain pockets of population takes place.
II. The national income is unevenly distributed in India.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
Nothing about the growth of economy is mentioned in the statement. So, I does not follow. Also, it is given that 35 per cent of national income is shared by 10 per cent of households. This indicates unequal distribution. So, II follows.
Workspace



79. Statements: No country is absolutely self-dependent these days.

Conclusions:
I. It is impossible to grow and produce all that a country needs.
II. Countrymen in general have become lazy.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
Clearly, only I provides a suitable explanation to the given statement. So, only I follows.
Workspace



80. Statements: Recent trends also indicate that the number of child migrants in large cities is increasing. These children leave their families to join the ranks of urban poor doing odd jobs in markets, workshops, hotels or in service sectors.

Conclusions:
I. Migration to big cities should be checked.
II. The plight of poor children should be thoroughly studied.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
The statement mentions the problem of increased migration of children to cities. But the ways to deal with the problem cannot be deduced from it. So, neither I nor II follows.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Conclusions / Inference questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Conclusions / Inference @ Fresherslive

This page provides important questions on Conclusions / Inference along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Conclusions / Inference questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Conclusions / Inference Online tests. Conclusions / Inference Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Conclusions / Inference Test questions Online @ Fresherslive?

Conclusions / Inference questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Conclusions / Inference may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Conclusions / Inference questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Conclusions / Inference questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Conclusions / Inference in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Conclusions / Inference Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Conclusions / Inference test or get stuck on any particular question, our Conclusions / Inference test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Conclusions / Inference, exercise these advanced Conclusions / Inference questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Conclusions / Inference Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status