Conclusions / Inference Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Conclusions / Inference Questions: Solved 364 Conclusions / Inference Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Conclusions / Inference Questions

41. Statements: The Cabinet of State X took certain steps to tackle the milk glut in the state as the cooperatives and government dairies failed to use the available milk. - A news report.

Conclusions:
I. The milk production of State X is more than its need.
II. The Government and co-operative dairies in State X are not equipped in terms of resources and technology to handle such excess milk.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
The use of the term 'milk glut' makes I implicit. Also, the fact that the cooperatives and Government dairies failed to use the available milk indicates that they lack the proper infrastructure to handle such quantities of milk. So, II also follows.
Workspace



42. Statements: We should inform all our officers not to read newspapers during office hours - Chief Manager tells. Chief Administrator.

Conclusions:
I. Reading newspapers during office hours is desirable.
II. Office efficiency will not increase by stopping this.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
Since the given statement talks of an order not to let the officers read newspapers during office hours, it implies that reading newspapers during office hours is undesirable. So, I does not follow. Also, the order has been issued with an intention to prevent harm to office work due to officers' other indulgences. Thus, II also does not follow.
Workspace



43. Statements: A neurotic is a non-stupid person who behaves stupidly.

Conclusions:
I. Neuroticism and stupidity go hand in hand.
II. Normal persons behave intelligently.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
It is mentioned in the statement that a neurotic is a person who behaves stupidly. So, I follows. The behaviour of normal persons cannot be deduced from the given statement. So, II does not follow.
Workspace



44. Statements: The Prime Minister emphatically stated that his government will make every possible effort for the upliftment of poor farmers and farmhands.

Conclusions:
I. Except poor farmers and farmhands, all others have got benefits of fruits of development.
II. No serious efforts have been made in the past for upliftment of any section of the society.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
No other section of society except farmers has been talked about in the statement. So, neither I nor II follows.
Workspace



45. Statements: The XYZ Medical College has started a cell which will conduct counselling workshops in the field of stress management to patients and general public.

Conclusions:
I. The hospital has needed resources to start such activity.
II. Patients and general public feel a need to have such cell in the hospital.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
Since the hospital has started the activity, it must have been well-equipped for the same. So, I follows. Also, any new activity is started keeping in mind the need for it. So, II also follows.
Workspace



46. Statements: Double your money in five months - An advertisement.

Conclusions:
I. The assurance is not genuine.
II. People want their money to grow.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
The authenticity of the given statement cannot be deduced. So, I does not follow. Since, the advertisement talks of quick returns, it implies that people want their money to grow, as an advertisement always imbibes comments and features that attract the attention of the people immediately. So, II follows.
Workspace



47. Statements: Today out of the world population of several thousand million, the majority of men have to live under governments which refuse them personal liberty and the right to dissent.

Conclusions:
I. People are indifferent to personal liberty and the right to dissent.
II. People desire personal liberty and the right to dissent.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
It is mentioned in the statement that most people are forced to live under Governments which refuse them personal liberty and the right to dissent. This means that they are not indifferent to these rights but have a desire for them. So, only II follows.
Workspace



48. Statements: In case of outstanding candidates, the condition of previous experience of social work may be waived by the admission committee for M.A. (Social work).

Conclusions:
I. Some of the students for M.A. (Social work) will have previous experience of social work.
II. Some of the students for M.A. (Social work) will not have previous experience of social work.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
According to the statement, previous experience is an essential condition for candidates but in case of outstanding candidates, this condition shall be waived. This means that some candidates will have previous experience while some will not. So, both I and II follow.
Workspace



49. Statements: Irregularity is a cause for failure in exams. Some regular students fail in the examinations.

Conclusions:
I. All failed students are regular.
II. All successful students are not regular.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
The given statement clearly implies that all irregular and some regular students fail in the examinations. This, in turn, means that all successful students are regular but not all regular students are successful. So, neither I nor II follows.
Workspace



50. Statements: Fortune favours the brave.

Conclusions:
I. Risks are necessary for success.
II. Cowards die many times before their death.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
According to the statement, only those who tackle situations bravely achieve success. So, I follows. However, II is vague with regard to the given statement and so does not follow.
Workspace



51. Statements: America's defence secretary reiterated that they would continue to supply arms to Pakistan.

Conclusions:
I. Pakistan is incapable of manufacturing arms.
II. It would ensure peace in the region.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
Pakistan's ability to manufacture arms is not being talked about in the statement. So, I does not follow. The fact in II cannot be deduced from the given statement. So, II also does not follow.
Workspace



52. Statements: The T.V. staff deserves an applaud for showing booth capture.

Conclusions:
I. T.V. aims at showing things in their true perspective.
II. People involved in booth capturing have been recognised and are being tried by law.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
Clearly, I directly follows from the statement. However, II is not directly related to the given statement and so does not follow.
Workspace



53. Statements: Industrial Revolution which first of all started in Europe has brought about modern age.

Conclusions:
I. Disparity between rich and poor results in revolution.
II. Revolution overhauls society.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
The cause of revolution cannot be deduced from the given statement. So, I does not follow. However, the statement mentions that Industrial Revolution brought about modern age. This means that revolution overhauls society. So, II follows.
Workspace



54. Statements: A large majority of the work force in India is unorganised. Most of them earn either the minimum or uncertain wages while others are engaged in sundry jobs.

Conclusions:
I. The workers in the organised sector get better facilities and stay longer in their jobs.
II. Some workers in the unorganised sector of the work force have a regular and fixed income.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
The workers in the organised sector are not being talked about in the statement. So, I does not follow. It is mentioned that some workers in the unorganised sector are engaged in sundry jobs. This means that they have fixed income. So, II follows.
Workspace



55. Statements: It has been decided by the Government to withdraw 33% of the subsidy on cooking gas from the beginning of next month. - A spokesman of the Government.

Conclusions:
I. People now no more desire or need such subsidy from Government as they can afford increased price of the cooking gas.
II. The price of the cooking gas will increase at least by 33% from the next month.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
The decision to withdraw subsidy has clearly been taken to compensate for the loss and not because people can now afford to pay more for cooking gas. So, I does not follow. Also, the statement talks of withdrawing 33% of the prevailing subsidy and not of reducing 33% of the actual price. So, II also does not follow.
Workspace



56. Statements: After this amendment to the Constitution, no child below the age of 14 years will be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment.

Conclusions:
I. Before this amendment, children below 14 years were employed to work in factory or mine.
II. The employers must now abide by this amendment to the Constitution.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
The statement mentions that after the amendment, no child below 14 years will be engaged in hazardous employment. This means that before the amendment, the practice of employing children below 14 years was in vogue. This in turn means that employers will have to abide by the amendment. So, both I and II follow.
Workspace



57. Statements: The Government of country X has recently announced several concessions and offered attractive package tours for foreign visitors.

Conclusions:
I. Now, more number of foreign tourists will visit the country.
II. The Government of country X seems to be serious in attracting tourists.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both I and II follow
Explanation:
Clearly, the government has taken the step to attract more tourists. So, both I and II follow
Workspace



58. Statements: "The Government will review the present policy of the diesel price in view of further spurt in the international oil prices". - A spokesman of the Government.

Conclusions:
I. The Government will increase the price of the diesel after the imminent spurt in the international oil prices.
II. The Government will not increase the price of the diesel even after the imminent spurt in the international oil prices.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Either I or II follows
Explanation:
The Government seeks to review the policy so as to determine whether the diesel price needs to be increased or it can be kept stable by adjusting certain other factors. So, either decision may be taken. Thus, either I or II follows.
Workspace



59. Statements: A man must be wise to be a good wrangler. Good wranglers are talkative and boring.

Conclusions:
I. All the wise persons are boring.
II. All the wise persons are good wranglers.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
According to the statement, good wranglers are wise men. But it doesn't mean that all wise men are good wranglers. So, neither I nor II follows.
Workspace



60. Statements: My first and foremost task is to beautify this city - if city X and Y can do it - why can't we do it. - Statement of Municipal Commissioner of city Z after taking over charge.

Conclusions:
I. The people of city Z are not aware about the present state of ugliness of their city.
II. The present Commissioner has worked in city X and Y and has good experience of beautifying cities.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither I nor II follows
Explanation:
The Commissioner only cites examples of cities X and Y and undertakes to beautify city Z. This does not imply that he has worked in cities X and Y. So, I do not follow. Also, nothing about people's response to the state of the city can be deduced from the statement. Thus, II also does not follow.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Conclusions / Inference questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Conclusions / Inference @ Fresherslive

This page provides important questions on Conclusions / Inference along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Conclusions / Inference questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Conclusions / Inference Online tests. Conclusions / Inference Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Conclusions / Inference Test questions Online @ Fresherslive?

Conclusions / Inference questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Conclusions / Inference may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Conclusions / Inference questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Conclusions / Inference questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Conclusions / Inference in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Conclusions / Inference Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Conclusions / Inference test or get stuck on any particular question, our Conclusions / Inference test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Conclusions / Inference, exercise these advanced Conclusions / Inference questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Conclusions / Inference Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status