Conclusions / Inference Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Conclusions / Inference Questions: Solved 364 Conclusions / Inference Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Conclusions / Inference Questions

341. Statements: People who speak too much against dowry are those who had taken it themselves.

Conclusion I : It is easier said than done.

Conclusion II : People have double standards.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both I and II follow
Explanation:
Solution is
  • The statement clearly implies that it is easier to say than to do something and what people say is different from what they do.
  • So, both I and II follow.
Workspace



342. Statement : The T.V. programmes, telecast specially for women are packed with a variety of recipes and household hints. A major portion of magazines for women also contains the items mentioned above.

Conclusion I : Women are not interested in other things

Conclusion II : An average woman's primary interest lies in home and specially in the kitchen.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only Conclusion II follows
Explanation:
Solution is
  • Clearly, nothing about other thingsis mentioned in the statement.
  • So, I does not follow
  • Also, since it is mentioned that programmes and magazines for women are stuffed with kitchen recipes and other household hints, it means that women have special interest in these areas.
  • So, only II follows.
Workspace



343. Statements: The Government run company had asked its employees to declare their income and assets but it has been strongly resisted by employees union and no employee is going to declare his income.

Conclusion I : The employees of this company do not seem to have any additional undisclosed income besides their salary.

Conclusion II : The employees union wants all senior officers to declare their income first.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II follows
Explanation:
Solution is
  • Nothing about the details of the employeesincome or the cause of their refusal to declare their income and assets, can be deduced from the given statement.
  • So, neither I nor II follows.
Workspace



344. Statements: Prime age school-going children in urban India have now become avid as well as more regular viewers of television, even in households without a TV. As a result there has been an alarming decline in the extent of readership of newspapers.

Conclusion I : Method of increasing the readership of newspapers should be devised.

Conclusion II : A team of experts should be sent to other countries to study the impact of TV. on the readership of newspapers.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II follows
Explanation:
Solution is
  • The statement concentrates on the increasing viewership of TV and does not stress either on increasing the readership of newspapers or making studies regarding the same.
  • So, neither I nor II follows.
Workspace



345. Statements: Population increase coupled with depleting resources is going to be the scenario of many developing countries in days to come.

Conclusion I : The population of developing countries will not continue to increase in future.

Conclusion II : It will be very difficult for the governments of developing countries to provide its people decent quality of life




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only Conclusion II follows
Explanation:
Solution is
  • The fact given in I is quite contrary to the given statement.
  • So, I does not follow.
  • II mentions the direct implications of the state discussed in the statement.
  • Thus, only II follows.
Workspace



346. Statements: Government has spoiled many top ranking financial institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions.

Conclusions I : Government should appoint Directors of the financial institutes taking into consideration the expertise of the person in the area of finance.

Conclusions II : The Director of the financial institute should have expertise commensurate with the financial work carried out by the institute.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both I and II follow
Explanation:
Solution is
  • According to the statement, Government has spoiled financial institutions by appointing bureaucrats as Directors.
  • This means that only those persons should be appointed as Directors who are experts in finance and are acquainted with the financial work of the institute.
  • So, both I and II follow.
Workspace



347. Statements: Only good singers are invited in the conference. No one without sweet voice is a good singer.

Conclusion I : All invited singers in the conference have sweet voice.

Conclusion II : Those singers who do not have sweet voice are not invited in the conference.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both I and II follow
Explanation:
Solution is
  • The statement asserts that a good singer always has a sweet voice and only good singers are invited in the conference.
  • This implies that all those invited in the conference have sweet voice and those who do not have sweet voice are not invited.
  • So, both I and II follow.
Workspace



348. Statements: A Corporate General Manager asked four managers to either submit their resignations by the next day or face termination orders from service. Three of them had submitted their resignations by that evening.

Conclusion I : The next day, the remaining manager would also resign.

Conclusion II : The General Manager would terminate his services the next day.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If either I or II follows
Explanation:
Solution is
  • It is mentioned in the statement that either the managers should resign by the next day or their services would be terminated.
  • So, either I or II follows.
Workspace



349. Statements: Any student who does not behave properly while in the school brings bad name to himself and also for the school.

Conclusion I : Such student should be removed from the school.

Conclusion II : Stricter discipline does not improve behaviour of the students.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II follows
Explanation:
Solution is
  • Clearly, I cannot be deduced from the statement.
  • Also, nothing about discipline is mentioned in the statement.
  • So, neither I nor II follows.
Workspace



350. Statements: The eligibility for admission to the course is minimum second class Master's degree. However, the candidates who have appeared for the final year examination of Master's degree can also apply.

Conclusion I : All candidates who have yet to get their Master's degree will be there in the list of selected candidates.

Conclusion II : All candidates having obtained second class Master's degree will be there in the list of selected candidates.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II follows
Explanation:
Solution is
  • The statement mentions that the candidates who have obtained second class Master's degree or have appeared for the final year examination of Master's degree, can apply for admission.
  • This implies that both typeof candidates may be selected on certain grounds.
  • Thus, some candidates of each type and not all candidates of any one type, may be selected.
  • So, neither I nor II follows.
Workspace



351. Statements: National Aluminium Company has moved India from a position of shortage to self-sufficiency in the metal.

Conclusion I : Previously, India had to import aluminium.

Conclusion II : With this speed, it can soon become a foreign exchange earner




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both I and II follow
Explanation:
Solution is
  • According to the statement, National Aluminium Company has moved India from a position of shortage in the past to self-sufficiency in the present.
  • This means that previously, India had to import aluminium.
  • So, I follows
  • Also, it can be deduced that if production increases at the same rate, India can export it in future.
  • So, II also follows.
Workspace



352. Statements: Nation X faced growing international opposition for its decision to explode eight nuclear weapons at its test site.

Conclusion I : The citizens of the nation favoured the decision.

Conclusion II : Some powerful countries do not want other nations to become as powerful as they are.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II follows
Explanation:
Solution is
  • Neither the citizens response to the decision nor the reason for opposition by other nations can be deduced from the statement.
  • So, neither I nor II follows.
Workspace



353. The manager humiliated Charlie in the presence of his colleagues.

Conclusion I : The manager did not like Charlie.

Conclusion II : Charlie was not popular with his colleagues.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II follows
Explanation:
Solution is
  • The manager might have humiliated Charlie not because of his dislike but on account of certain negligence or mistake on his part.
  • So, I does not follow. Also, nothing about Charlie's rapport with his colleagues can be deduced from the statement.
  • So, II also does not follow.
Workspace



354. Statements: The distance of 900 km by road between Bombay and Jafra will be reduced to 280 km by sea. This will lead to a saving of Rs. 7.92 crores per annum on fuel.

Conclusion I : Transportation by sea is cheaper than that by road.

Conclusion II : Fuel must be saved to the greatest extent




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only Conclusion II follows
Explanation:
According to the statement, sea transport is cheaper than road transport in the case of route from Bombay to Jafra, not in all the cases. So, conclusion I does not follow. The statement stresses on the saving of fuel. So, conclusion II follows.
Workspace



355. Statements : The old order changed yielding place to new.

Conclusion I : Change is the law of nature

Conclusion II : Discard old ideas because they are old




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only Conclusion I follows
Explanation:
Solution is
  • Clearly, I directly follows from the given statement.
  • Also, it is mentioned that old ideas are replaced by new ones, as thinking changes with the progressing time.
  • So, II does not follow.
Workspace



356. Statements: In a one day cricket match, the total runs made by a team were 200. Out of these 160 runs were made by spinners.

Conclusions I : 80% of the team consists of spinners.

Conclusion II : The opening batsmen were spinners.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II follows
Explanation:
Solution is
  • According to the statement, 80% of the total runs were made by spinners.
  • So, I does not follow. Nothing about the opening batsmen is mentioned in the statement.
  • So, II also does not follow.
Workspace



357. A neurotic is a non-stupid person Who behaves stupidly.
Conclusion I : Neuroticism and stupidity go hand in hand.
Conclusion II : Normal persons behave Intelligently




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only Conclusion I follows
Explanation:
Solution is
  • It is mentioned in the statement that a neurotic is a person Who behaves stupidly.
  • So, I follows.
  • The behavior of normal persons cannot be deduced from the given statement.
  • So, II does not follow.
Workspace



358. A bird in hand is worth two in the bush.
Conclusion I : We should be content with what we have.
Conclusion II : We should not crave for what is not.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both I and II follow
Explanation:
Solution is
  • Both the given conclusions clearly bring out the central theme of the proverb given in the statement.
  • So, both I and II follow.
Workspace



359. Vegetable prices are soaring in the market. Conclusion I : Vegetables are becoming a rare commodity. Conclusion II : People cannot eat vegetables.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II follows
Explanation:
The availability of vegetables is not mentioned in the given statement. So, I does not follow. Also, II is not directly related to the statement and so it also does not follow.
Workspace



360. Morning walks are good for health.
Conclusion I : All healthy people go for morning walks.
Conclusion II : Evening walks are harmful.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II follows
Explanation:
Solution is
  • According to statement, it is clear morning walks are good for health but it does not clarify that evening walks are harmful and also all healthy people are not morning walks
  • So neither I nor II follows
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Conclusions / Inference questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Conclusions / Inference @ Fresherslive

This page provides important questions on Conclusions / Inference along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Conclusions / Inference questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Conclusions / Inference Online tests. Conclusions / Inference Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Conclusions / Inference Test questions Online @ Fresherslive?

Conclusions / Inference questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Conclusions / Inference may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Conclusions / Inference questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Conclusions / Inference questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Conclusions / Inference in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Conclusions / Inference Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Conclusions / Inference test or get stuck on any particular question, our Conclusions / Inference test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Conclusions / Inference, exercise these advanced Conclusions / Inference questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Conclusions / Inference Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status