Conclusions / Inference Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Conclusions / Inference Questions: Solved 364 Conclusions / Inference Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Conclusions / Inference Questions

1. Direction: In each of the following question, some statements are given. They may be inferred from the main statement or not. Read both the statements carefully and mark:

The lifeline of Mumbai is it train network. One of the most crowded places in the city. A Group of commuters of the Mumbai suburban railways called for a strike in response to the increase in the number of accidents in that route in the past one year due to overcrowding. The commuters want to continue the strike unless the authorities agree to increase the frequency of the trains in that route.

Which of the following can be inferred from the above statement?




SHOW ANSWER
Correct Ans:The railway did not increase the frequency in proportion to the increase in the number of commuters in the past one year
Explanation:
Explanation :
For 1: Here the commuters called on the strike in a response to the accidents which take place due to overcrowding and are demanding increase in the frequency of trains, assuming that if the frequency increases, then lesser number of such accident would take place. Hence, 1 is an assumption.
For 2: From the statement “increase in the number of overcrowding “it can be concluded that, the trains in the Mumbai suburban run overcrowded. Hence, 2 is a conclusion.
For 3: In the statement, there is no reference to intention of the railway authority. Hence, 3 is out of context.
For 4: As the number of accidents is increasing in the past one year, it can be inferred that, the frequency of trains did not increase in accordance to the increase in the number of
commuters.
Hence, 4 is an inference.
Workspace



2. Direction: In each of the following question, some statements are given. They may be inferred from the main statement or not. Read both the statements carefully and mark:

Statement: There is a general protest from the inhabitants of a certain area that the report submitted by a on riots in that area has been fabricated, based on prejudices and has present commission whole event.

Inference:
I. Another inquiry commission should be sent for proper investigations.
II. The members of commission should be severely punished.
III. The next commission should consist of inhabitants of that area only.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If none of them follows
Explanation:
I does not follow because it may cause a chain reaction. II is negative inference because without the proper investigation the punishment will not be the correct action, hence II does not follow. III also leads to biased report.
Workspace



3. Direction: In each of the following question, some statements are given. They may be inferred from the main statement or not. Read both the statements carefully and mark:

Statement: The Indian High Commission in Antigua and Barbuda had asked the authorities there to stop billionaire diamond trader Mehul Choksi from travelling around the world, sources said on Monday.

Inference:
I. All billionaire diamond traders should immediately stop travelling to Antigua and Barbuda for the time being.
II. Mehul Choksi should seek asylum in some other country to avoid being caught.
III. The Indian High Commissioner should himself go and arrest Mehul Choksi.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If none of them follow
Explanation:
None of the courses of action follow. All of them contain a lot of extraneous information and are impractical solutions.
Workspace



4. In the following question, a statement is given followed by four Inferences. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given Inferences can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

Statement:
Most dresses in that shop are expensive.

Inferences:
I. Some dresses in that shop are expensive.
II. There are cheap dresses also in that shop.
III. Handloom dresses in that shop are cheap.
IV. There are no cheap dresses available in that shop.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I follows
Explanation:
Obviously, Inference I follows. If most of the dresses in that shop are expensive, then some (part of the most) dresses in that shop must be expensive. Hence, the correct option is A.
Workspace



5. In the following question, a statement is given followed by four Inferences. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given Inferences can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

Statement:
A large number of language specialists write novels.

Inferences:
I. Some language specialists do not write novels.
II. A novelist need not be a language specialist.
III. Language speciality is highly helpful to write novels.
IV. All novelists are language specialists.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III is appropriate
Explanation:
The third inference is the most appropriate.
In order to write some pieces of literature, it is necessary to have command over language. Hence, the correct option is C.
Workspace



6. In the following question, three statements are given followed by four Conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given Conclusions can definitely be drawn from the given statements. Indicate your answer.

Statements:
a). In a consignment, all the boxes contain books.
b). Some of these boxes have also note-books.
c). Some other boxes have also scribbling pads.

Conclusions: In this consignment,
I. Some boxes contain only scribbling pads.
II. All boxes contain notebooks.
III. Some boxes contain notebook and books.
IV. Some boxes contain notebooks, scribbling pads, and books.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only Conclusion III follows
Explanation:
All the boxes contain books. Some of these boxes contain both note-books and books.
Some of these boxes contain both books and scribbling pads.
Therefore, only conclusion III follows. Hence, the correct option is (A).
Workspace



7. In the following question, two statements are given followed by four Inferences. You have to consider the statements to be true even if they seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given Inferences can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

Statements:
a). India is becoming industrialised.
b). Pollution is a problem associated with industrialisation.

Inferences:
I. All industrial centers are polluted.
II. India is polluted.
III. Polluted nations are industrialised.
IV. India may become polluted.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only IV is appropriate
Explanation:
Only Inference IV is appropriate. The use of term 'all' in the Inference I makes it invalid. From a general statement, we cannot derive definite Conclusion. There are many factors responsible for pollution. Therefore, we cannot say that polluted nations are industrialised. As pollution is a problem associated with industrialisation, India may become polluted. Hence, the correct option is (C).
Workspace



8. In the following question, three statements are given followed by four conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

Statements:
a). In our college, all first year students are cricket fans.
b). Of the first year students some are also tennis fans.
c). Some tennis fans are also football fans.

Conclusions:
1. All others, except first year students, are not fans of any game.
2. Some first year students play cricket.
3. All first year students are football fans.
4. Some first year students are not football fans.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows
Explanation:
Conclusions III and IV form complementary pair. Therefore, either Conclusion III or IV follows.

Conclusion I is invalid as it mentions material fallacy. At most we can derive conclusion II. Hence, the correct option is B.
Workspace



9. A statement is given followed by conclusions/inferences. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/inferences can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

Statements:
I. All the watches sold in that shop are made of white metal.
II. Some of Rico watches are sold in that shop.

Inferences:
1.All watches of white metals are manufactured by Rico.
2. Some of Rico watches are of white metal.
3. None of Rico watches are of white metal.
4. Some of Rico watches of white metal are sold in that shop.




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 and 4 inferences only
Explanation:
Since, All the watches sold in that shop are made of
white metal and Some of Rico watches are sold in that shop, Some of the Rico watches must be made of white metal.

Hence, 2 and 4 inferences only follow the given statements.
Workspace



10. Statement: Reading maketh a full man, conference a ready man writing an exact man.

Conclusion:
I. Pointed and precise expression comes only through extensive writing.
II. Extensive reading makes a complete man.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both conclusions I and II follows.
Explanation:
I follows from the fact that writing makes an exact man. Conclusion II also directly follows from the statement.
Workspace



11. Statement: Reading maketh a full man, conference a ready man writing an exact man.

Conclusion:
I. Pointed and precise expression comes only through extensive writing.
II. Extensive reading makes a complete man.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only conclusion I follows.
Explanation:
It is mentioned in the the statement that India's economy depends mainly on forests. This means that forests should be preserved. So, I follows. But, that only preservation of forests can improve the economy, cannot be said. So, II does not follow.
Workspace



12. Statement:
"œElectric supply in Anand Colony will be cut tomorrow after 12 o"™clock for three hours because repairing work will be carried out."

Inferences:
I. Residents of Anand colony may use their electrical appliances before 12 o"™clock tomorrow.
II. Residents of Anand colony need training for using electricity economically.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only inference I follows
Explanation:
The given statement is a notice for the residents of Anand Colony to inform them about the electricity cut so that they use their electric appliances before 12 o’clock. The statement has no reference to whether or not the residents are using electricity economically.
Hence, only inference I follows.
Workspace



13. Consider the given statements to be true and decide which of the given conclusions/Assumptions can definitely be drawn from the given statements:

Statements:
India is a multilingual country. Hindi is the national language of India.

Conclusions:
I. All Indians should learn many languages.
II. To be an Indian one needs to learn Hindi.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither Conclusion 1 nor Conclusion 2 is followed
Explanation:
Clearly, both I and II do not follow from the given statement.
Workspace



14. Statement is given followed by few inferences as given in the options. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given inferences, if any, follow from the given statement.

Statement: "If a person is rich, he has a lot of influence."
What inference can you draw from the above statement?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kamala is rich, so she has a lot of influence.
Explanation:
Inference 1: Kamala is rich, so she has a lot of influence. This option is similar to the given statement, thus this option has to be true.

Inference 2: Poor people cannot have influence. This may be true but there is no given statements establishing this fact definitely thus this option is wrong.

Inference 3: Ram has a lot of influence, so he is rich. This may be true but there is no given statements establishing this fact definitely thus this option is wrong.

Inference 4: Govind is not rich, so he does not have a lot of influence. This may be true but there is no given statements establishing this fact definitely thus this option is wrong.
Workspace



15. Consider the given statements to be true and decide which of the given conclusions/Assumptions can definitely be drawn from the given statements:

Statements:
Nutritious food is delicious and good for health.
Honey is nutritious.

Conclusions:
I. Honey is good for health.
II. Delicious foods are nutritious.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows.
Explanation:
Since, Honey is nutritious food, it is good for health.
We can't say 'all Delicious foods are nutritious.'
Hence, Only conclusion I follows.
Workspace



16. Statement:
Life means stresses and strains.
Stresses and strains have an adverse effect on life.

Conclusion:
I. Life is not worth living.
II. One should avoid stresses and strains in life.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows.
Explanation:
Conclusion I cannot be followed.
There is no mention in the statement that life is not worth living.
Conclusion II follows, as one should avoid stresses and strains because they have an adverse effect on life.
Hence, only conclusion II follows.
Workspace



17. Statement:
The increasing population of our nation will lead to depletion of many essential resources.

Conclusion:
I. Population of our nation can be controlled.
II. The nation will not be able to provide a decent living to its citizens.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion II follows.
Explanation:
Only conclusion II follows as the nation will not be able to provide a decent living to its citizens because of the increasing population of our nation.
Workspace



18. Statement:
Smoking is one of the human weaknesses, which tends to test the willpower of the smoker to the edge.

Conclusion:
I. It is very difficult for the smokers to give up smoking even if they want to.
II. Human beings have other weaknesses as well.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both conclusion I and II follows.
Explanation:
The statement can clearly means that smoking is the weakness of human which tends to test the will power of human at the extreme point. Hence, both the conclusion follow.
Workspace



19. Statements: In a one day cricket match, the total runs made by a team were 200. Out of these 160 runs were made by spinners
Conclusions:
I 10% of the team consists of spinners
II The opening batsmen were spinners




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither conclusion I nor II follows
Explanation:
Workspace



20. Statements: India's economy is depending mainly on forests.  

Conclusions:
I. Trees should be preserved to improve Indian economy.
II. India wants only maintenance of forests to improve economic conditions.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only conclusion I follows
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Conclusions / Inference questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Conclusions / Inference @ Fresherslive

This page provides important questions on Conclusions / Inference along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Conclusions / Inference questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Conclusions / Inference Online tests. Conclusions / Inference Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Conclusions / Inference Test questions Online @ Fresherslive?

Conclusions / Inference questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Conclusions / Inference may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Conclusions / Inference questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Conclusions / Inference questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Conclusions / Inference in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Conclusions / Inference Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Conclusions / Inference test or get stuck on any particular question, our Conclusions / Inference test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Conclusions / Inference, exercise these advanced Conclusions / Inference questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Conclusions / Inference Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status