Compound Interest Questions and Answers updated daily – Aptitude

Compound Interest Questions: Solved 161 Compound Interest Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Compound Interest Questions

121. What would be the compound interest accrued on an amount of 10000 Rs. at the end of 2 years at the rate of 4 % per annum ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:816
Explanation:
Given principal = 10000 No. of years = 2 Rate of interest = 4 Amount = P x (1+r/100)^n, we get Amount = 10000 x (1+4/100)^2 = 10816
C.I = Amount - Principal = 10816 - 10000 = 816
Workspace



122. What would be the compound interest accrued on an amount of 6250 Rs. at the end of 2 years at the rate of 8 % per annum?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1040
Explanation:
Given principal = 6250 No. of years = 2 Rate of interest = 8 Amount = P x (1+r/100)^n, we get Amount = 6250 x (1+8/100)^2 = 7290
C.I = Amount - Principal = 7290 - 6250 = 1040
Workspace



123. What would be the compound interest accrued on an amount of 6500 Rs. at the end of 2 years at the rate of 15 % per annum?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2096.25
Explanation:
Given principal = 6500 No. of years = 2 Rate of interest = 15 Amount = P x (1+r/100)^n, we get Amount = 6500 x (1+15/100)^2 = 8596.25
C.I = Amount - Principal = 8596.25 - 6500 = 2096.25
Workspace



124. What would be the compound interest accrued on an amount of 5000 Rs. at the end of 2 years at the rate of 9 % per annum?  




SHOW ANSWER
Correct Ans:940.5
Explanation:
Given
Principal = 5000 No. of years = 2 Rate of interest = 9
Amount = P x (1+r/100)^n,
we get Amount
= 5000 x (1+9/100)^2
= 5940.5
C.I = Amount - Principal
= 5940.5 - 5000
= 940.5.
Workspace



125. What would be the compound interest obtained on an amount of Rs. 12,500 Rs. at the end of 3 years at the rate of 10% per annum?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4137.5
Explanation:
Given principal = 12500 No. of years = 3 Rate of interest = 10 Amount = P x (1+r/100)^n, we get Amount = 12500 x (1+10/100)^3 = 16637.5
C.I = Amount - Principal = 16637.5 - 12500 = 4137.5
Workspace



126. What would be the compound interest accrued on an amount of 14000 Rs. at the end of 3 years at the rate of 5 % per annum?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2206.75
Explanation:
Given
Principal = 14000 No. of years = 3 Rate of interest = 5
Amount = P x (1+r/100)^n,
we get Amount = 14000 x (1+5/100)^3 = 16206.75
C.I = Amount - Principal
= 16206.75 - 14000 = 2206.75.
Workspace



127. John invested an amount of Rs. 20000 for 2 years at compound interest at the rate of 6 % per annum. Find the amount he receives at the end of 2 years.  




SHOW ANSWER
Correct Ans:22472
Explanation:
Given
Principal : P = 20000 Rs. Rate of Interest : r = 6 % Number of years : n = 2
Amount = P x (1 + r/100) ^ n
Amount = 20000 x (1+6/100)^2
= 20000 x (1+3/50)^2
= 20000 x (53/50) x (53/50)
= 22472.
Workspace



128. Rs. 10000 is borrowed at compound interest at the rate of 4 % annum. What will be the amount to be paid after 2 years?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10816
Explanation:
Principal : P = 10000 Rs. Rate of Interest : r = 4 % Number of years : n = 2 Amount = P x (1 + r/100)^n Amount = 10000 x (1+4/100)^2 =10000 x (1+1/25)^2 =10000 x (26/25) x (26/25) =10816
Workspace



129. What would be the compound interest accrued on an amount of 5000 Rs. at the end of 2 years at the rate of 9 % per annum ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:940.5
Explanation:
Given principal = 5000 No. of years = 2 Rate of interest = 9
Amount = P x (1+r/100)^n, we get Amount = 5000 x (1+9/100)^2 = 5000 x (109/100) x (109/100) = 5940.5
Compound Interest, C. I = Amount - Principal = 5940.5 - 5000 = 940.5
Workspace



130. What would be the compound interest accrued on an amount of 12500 Rs. at the end of 3 years at the rate of 10 % per annum ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4137.5
Explanation:
Given principal = 12500 No. of years = 3 Rate of interest = 10
Amount = P x (1+r/100)^n, we get Amount = 12500 x (1+10/100)^3 = 12500 x (11/10)^3 = 12500 x (11/10)x (11/10)x (11/10) = 16637.5
Compound Interest, C. I = Amount - Principal = 16637.5 - 12500 = 4137.5
Workspace



131. What would be the compound interest accrued on an amount of 14000 Rs. at the end of 3 years at the rate of 5 % per annum ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2206.75
Explanation:
Given principal = 14000 No. of years = 3 Rate of interest = 5 %
Amount = P x (1+r/100)^n, we get Amount = 14000 x (1+5/100)^3 = 14000 x (1 + 1/20)^3 = 14000 x (21/20)^3 = 14000 x (21/20) x (21/20) x (21/20) = 16206.75
Compound Interest = Amount - Principal = 16206.75 - 14000 = 2206.75
Workspace



132. John invested an amount of Rs. 20000 for 2 years at compound interest at the rate of 6 % per annum. Find the amount he receives at the end of 2 years.




SHOW ANSWER
Correct Ans:22472
Explanation:
Principal : P = 20000 Rs. Rate of Interest : r = 6 % Number of years : n = 2 Amount = P x (1 + r/100)^n => Amount = 20000 x (1+6/100)^2 = 20000 x (1+3/50)^2 = 20000 x (53/50) x (53/50) = 22472
Workspace



133. Rs. 10000 is borrowed at compound interest at the rate of 4 % annum. What will be the amount to be paid after 2 years ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10816
Explanation:
Principal : P = 10000 Rs. Rate of Interest : r = 4 % Number of years : n = 2 Amount = P x (1 + r/100)^n Amount = 10000 x (1+4/100)^2 =10000 x (1+1/25)^2 =10000 x (26/25) x (26/25) =10816
Workspace



134. Find the simple interest on Rs. 2000 at 7 % per annum for 4 years




SHOW ANSWER
Correct Ans:560 Rs.
Explanation:
Solution is :
Given

Principal : 2000
Rate of interest : 7
Number of years : 4
Simple Interest = pnr / 100
= ( 2000 x 4 x 7 ) / 100
=560 Rs
Workspace



135. What would be the compound interest accrued on an amount of 10000 Rs. at the end of 2 years at the rate of 4 % per annum ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:816
Explanation:
Solution is :
Given principal = 10000
No. of years = 2
Rate of interest = 4
Amount = P [ 1 + ( r / 100 )n]
= 10000 x [ 1 +( 4 / 100 )2]
= 10000 x ( 104 / 100 )2
= 10000 x ( 104 / 100 ) x ( 104 / 100 )
= 104 x 104
= 10816
Compound Interest = Amount - Principal
= 10816 - 10000
= 816 Rs
Workspace



136. A person receives a sum of Rs. 2100 as interest for investing some amount at 10% p.a compounding annually for 2 years. Find the amount invested at the beginning




SHOW ANSWER
Correct Ans:10000
Explanation:

Solution is :
Given Compound Interest = Rs.2100
Rate of Interest ( r ) = 10 % p.a
No.of years ( n ) = 2
To find , amount received at the beginning => principal
Compound Interest = P [ 1 + ( r / 100 )n- 1 ]
=> 2100 = P[ 1 + ( 10 / 100 )2- 1 ]
=> 2100 = P[ 1 + ( 1 / 10 )2- 1 ]
=> 2100 = P[ ( 11 / 10 )2- 1 ]
=> 2100 = P[ ( 121 / 100 ) - 1 ]
=> 2100 = P[ 21 / 100 ]
=> 2100 x ( 100 / 21 ) = P
Principal = Rs. 10000
Amount invested at the beginning = Rs. 10000

Workspace



137. What would be the compound interest accrued on an amount of 6500 Rs. at the end of 2 years at the rate of 15 % per annum ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2096.25
Explanation:
Solution is :
Given principal = 6500
No. of years = 2
Rate of interest = 15
Amount = P [ 1 + ( r / 100 )n]
= 6500 x [ 1 + ( 15 /100 )2]
= 6500 x [ 1 + ( 3 / 20 )2]
= 6500 x [ 23 / 20 ]2
= 6500 x [ 529 / 400 ]
Amount =8596.25
Compound Interest = Amount - Principal

= 8596.25 - 6500
= 2096.25
Workspace



138. What would be the compound interest accrued on an amount of 4500 Rs. at the end of 2 years at the rate of 10 % per annum ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:945
Explanation:
Solution is :
Given principal = 4500
No. of years = 2
Rate of interest = 10
Amount = P [ 1 + ( r / 100 ) ]n
= 4500 x [ 1 + ( 10 / 100 ) ]2
= 4500 x [ 1 + ( 1 / 10 ) ]2
= 4500 x [ 11 / 10 ]2
= 4500 x [ 121 / 100 ]
Amount = 5445
Compound interest = Amount - principal
= 5445 - 4500
= 945 Rs
Ans is 945
Workspace



139. Find the simple interest on Rs. 700 at 20 % per annum for 6 years




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 840
Explanation:
Solution is :
Given

Principal : 700
Rate of interest : 20
Number of years : 6
Simple Interest = pnr / 100
= ( 700 x 6 x 20 ) / 100
= 7 x 6 x 20
= 840
Workspace



140. What would be the compound interest accrued on an amount of 8000 Rs. at the end of 3 years at the rate of 10 % per annum ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2648
Explanation:
Solution is
Given
principal = 8000
No. of years = 3
Rate of interest = 10
Amount = P x ( 1 + ( r / 100 ) )n
= 8000 x ( 1 + ( 1 / 10 ) )3
= 8000 x ( 11 / 10 )3
= 8000 x ( 1331 / 1000 )
= 8 x 1331
Amount = 10648
Compound Interest = Amount - Principal
= 10648 - 8000
= 2648 Rs

Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Compound Interest questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Compound Interest @ Fresherslive

This page provides important questions on Compound Interest along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Compound Interest questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Compound Interest Online tests. Compound Interest Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Compound Interest Test questions Online @ Fresherslive?

Compound Interest questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Compound Interest may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Compound Interest questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Compound Interest questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Compound Interest in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Compound Interest Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Compound Interest test or get stuck on any particular question, our Compound Interest test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Compound Interest, exercise these advanced Compound Interest questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Compound Interest Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status