Committee: Solved 72 Committee Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Committee Questions

1. Name the person who will preside over the Committee of Secretaries (CoS) formed by the union government to suggest measures to mitigate financial stress in the telecom sector?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rajiv Gauba
Explanation:
The committee will be headed by Cabinet Secretary, Rajiv Gauba and secretaries from finance, law, telecom ministries will be its members.


2. Where was the 2019 Wada's executive committee held?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lausanne, Switzerland
Explanation:
The 2019 Wada's executive committee meeting was held in Lausanne, Switzerland.


3. Which of the following organization constituted a committee that recommends launching a scheme for the promotion of endangered languages in central and state universities? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:University Grants Commission (UGC)
Explanation:
The scheme was launched following recommendations of an expert committee constituted by the University Grants Commission (UGC) for studying issues pertaining to preservation and promotion of endangered languages.


Fresherslive Current Affairs
4. When did the RBI form UK Sinha committee?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jun-19
Explanation:
In June 2019, the Reserve Bank of India (RBI) constituted a committee under former SEBI Chairman UK Sinha to address issues regarding the sustainability of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs).


5. The government of India has set up a high-level inter-ministerial committee chaired by ___________ for better coordination among various departments and law enforcement agencies to prevent money laundering activities.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ajay Bhushan Pandey
Explanation:
On 07th October the government set up a high-level inter-ministerial committee chaired by the Ajay Bhushan Pandey (Revenue Secretary) for better coordination among various departments and law enforcement agencies to prevent money laundering activities.


Fresherslive Current Affairs
6. 72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia was held in __________________ .




SHOW ANSWER
Correct Ans:New Delhi
Explanation:
72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia was held in New Delhi.


7. Who is the head of the CPWD (Central Works Public Department) committee to formulate design policy for building construction and infrastructure development?




SHOW ANSWER
Correct Ans:M K Sharma
Explanation:
A Union government has set up an expert committee under the chairmanship of CPWD's Additional Director General M K Sharma to formulate a design policy for building construction and infrastructure development.


8. Union government has constituted a 3-member committee to oversee the bifurcation of Jammu and Kashmir (J&K) into two union territories and look into the distribution of assets and liabilities of J&K between two successor Union territories that will come into existence on October 31. Who will be the chairman of the committee?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sanjay Mitra
Explanation:
The three member committee will be chaired by Sanjay Mitra,former defence secretary and the members include retired IAS officer Arun Goyal and retired Indian Civil Accounts Service (ICAS) officer Giriraj Prasad Gupta.


9. UK Sinha committee recommends _________ startup policy for startups in other states.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Telangana
Explanation:
Reserve Bank of India (RBI) backed UK Sinha committee has recommended that Telangana's innovative model for start-ups should be assessed for possible replication in other states. UK Sinha, the former Chairman of SEBI, led committee submitted its report in June.


10. What is the name of committee that is appointed to study wage structure of Gramin Dak Sevaks?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kamlesh Chandra Committee
Explanation:


11. Who among the following presides the joint sitting of Parliament ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lok Sabha Speaker
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
12. Antyodaya Anna Yojana (AAY) was launched in 2000, which is first implemented by which state of India ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rajasthan
Explanation:


13. The Employment Guarantee scheme was first introduced by which state government in 1972 ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Maharashtra
Explanation:


14. Who is the head of expert committee to examine various issues related to UPSC civil services examination to select IAS and IPS officers. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:B.S. Baswan
Explanation:


15. Which of the following committee to review the research grants offered by University Grants Commission (UGC).




SHOW ANSWER
Correct Ans:R.V. Easwar Committee
Explanation:


16. How many Members are present in the committee to review the research grants offered by University Grants Commission (UGC). 




SHOW ANSWER
Correct Ans:7
Explanation:


17. Which of the following committee has constituted a 13 member expert committee exclusively on Sanskrit in its attempt to revive interest in the ancient Indian classical language Sanskrit




SHOW ANSWER
Correct Ans:N Gopalaswami Committee
Explanation:


18. Which of the following committee has recommended standard rate for Goods and Services Tax (GST) at 17 to 18 per cent 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Arvind Subramanian Committee
Explanation:


19. Which of the following committee was constituted with focus on One Rank One Pension (OROP) scheme.




SHOW ANSWER
Correct Ans:L Narasimha Reddy Committee
Explanation:


20. Which of the following committee was constituted to examine the existing policy regarding financial inclusion and the form a five-year (medium term) action plan by RBI




SHOW ANSWER
Correct Ans:Deepak Mohanty Committee
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Committee questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Committee @ Fresherslive

This page provides important questions on Committee along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Committee questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Committee Online tests. Committee Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Committee Test questions Online @ Fresherslive?

Committee questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Committee may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Committee questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Committee questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Committee in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Committee Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Committee test or get stuck on any particular question, our Committee test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Committee, exercise these advanced Committee questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Committee Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.