Coding and Decoding: Solved 589 Coding and Decoding Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Coding and Decoding Questions

Directions: In each of the following questions given below, a word is given followed by four combinations of symbols and digits labeled A, B, C and D. You have to find out which of the following four combinations correctly represents the word based on the symbol codes and the conditions given below. If none of the combinations matches, choose ‘None of these’ as your answer.
 

 
Condition 1:

If first and last letter in a word are vowels then the code will be written in reversed order.

Condition 2:

If there is no vowel in the word then code for the first three letters of the word will be written in reverse order.

Condition 3:

If the letter on second and fourth position in the word is consonant then the codes of both them will be interchanged.

Note- If more than one condition satisfy the given word then condition 2 is to be applied only.
 

Refer the above for the Questions 1 to 4
1. What would be the code of the word ‘AHIUE’?




SHOW ANSWER
Correct Ans:#956?
Explanation:
Here, we can see that first and last letter in the word ‘AHIUE’ are vowels. Therefore, Condition 1 can be applied:



Then, the code of the word ‘AHIUE’ is ‘?659#’ after reversing the code ‘#956?’.

Hence, the correct answer is option B.


2. What would be the code of the word ‘WJSFC’?




SHOW ANSWER
Correct Ans:[email protected]%
Explanation:
Here, we can see that there is no vowel in the word ‘WJSFC’. Therefore, Condition 2 can be applied.
Also, the second and fourth letter is a consonant, thus Condition 4 is also applicable.



But in such a case only condition 2 is to be applied.

Thus, the code of the word ‘WJSFC’ is ‘[email protected]%’ after reversing codes for the first three letters ‘[email protected]%’.

Hence, the correct answer is option D.


3. What would be the code of the word ‘GIFEM’?     




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
Here, we can see that there is no condition applicable in this case. So, we can write the code of ‘GIFEM’ directly from the given table:



Then, the code of the word ‘GIFEM’ is ‘[email protected]#&’.

Which does not matches with any of our given options.

Hence, the correct answer is option E.


Fresherslive Current Affairs
4. What would be the code of the word ‘UXAMF’?




SHOW ANSWER
Correct Ans:[email protected]
Explanation:
Here, we can see that letters on second and fourth position in the word ‘UXAMF’ are consonants. Therefore, Condition 3 can be applied:



Then, the code of the word ‘UXAMF’ is ‘[email protected]’ after applying the condition ‘[email protected]’.

Hence, the correct answer is option C.


Directions: In each of the following questions, a matrix containing codes of different letters is given along with some conditions. On the basis of given codes and conditions, answer the questions given below.


 
Condition 1: If a word starts with a vowel but ends with a consonant then codes for first and last letter to be reversed.

Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

Condition 3: If a word starts with a consonant and also ends with a consonant then vowels are to be coded after coding all the consonanats.

Note: If more than one condition is applicable in a word, then apply them in the ascending order of their condition number.

For Example- "ATTRACTION" will be coded as '166&2%634*'
 

Refer the above for the Questions 5 to 9
5. "1#[email protected]" is the code for which of the following words?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Isotropic
Explanation:


Condition 1: If a word starts with a vowel but ends with a consonant then codes for first and last letter to be reversed.

Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

Condition 3: If a word starts with a consonant and also ends with a consonant then vowels are to be coded after coding all the consonanats.

Note: If more than one condition is applicable in a word, then apply them in the ascending order of their condition number.

For Example- "ATTRACTION" will be coded as '166&2%634*'

Reference:

---> Let us check each of the options one by one starting with option A.

---> "Isotropic" - Normal Code = 0#[email protected]%

---> After applying condition 1:

---> Condition 1: If a word starts with a vowel but ends with a consonant then codes for first and last letter to be reversed.

---> Code for 'Isotropic' will be = %#[email protected]

---> After applying condition 2:

---> Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

---> Code for 'Isotropic' will be = 1#[email protected]

---> Final code for 'Isotropic' will be = 1#[email protected]

Hence First option is correct.


Fresherslive Current Affairs
6. What is the code for "Astronomic"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1$6&293!4*
Explanation:


Condition 1: If a word starts with a vowel but ends with a consonant then codes for first and last letter to be reversed.

Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

Condition 3: If a word starts with a consonant and also ends with a consonant then vowels are to be coded after coding all the consonanats.

Note: If more than one condition is applicable in a word, then apply them in the ascending order of their condition number.

For Example- "ATTRACTION" will be coded as '166&2%634*'

Reference:

---> Normal Coding of 'Astronomic' will be = *$6&898!0%

---> Let us check the conditions that are applicable here.

---> Here condition number 1 and 2 are applicable.

---> After applying condition 1:

---> Condition 1: If a word starts with a vowel but ends with a consonant then codes for first and last letter to be reversed.

---> Code for 'Astronomic' will be = %$6&898!0*

---> After applying condition 2:

---> Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

---> Code for 'Astronomic' will be = 1$6&293!4*

---> Final code for 'Astronomic' will be = 1$6&293!4*

Hence First option is correct.


7. What would be the code for "Apricot"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:[email protected]&2%3*
Explanation:


Condition 1: If a word starts with a vowel but ends with a consonant then codes for first and last letter to be reversed.

Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

Condition 3: If a word starts with a consonant and also ends with a consonant then vowels are to be coded after coding all the consonanats.

Note: If more than one condition is applicable in a word, then apply them in the ascending order of their condition number.

For Example- "ATTRACTION" will be coded as '166&2%634*'

Reference:

---> Normal Coding of 'Apricot' will be = *@&0%86

---> Let us check the conditions that are applicable here.

---> Here only condition number 1 and 2 is applicable.

---> After applying condition 1:

---> Condition 1: If a word starts with a vowel but ends with a consonant then codes for first and last letter to be reversed.

---> Code for 'Apricot' will be = [email protected]&0%8*

---> After applying condition 2:

---> Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

---> Code for 'Apricot' will be = [email protected]&2%3*

---> Final code for 'Apricot' will be = [email protected]&2%3*.

Hence Fourth option is correct.


8. What is the code for "Poor Traitor"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:@&88 6&6&123
Explanation:


Condition 1: If a word starts with a vowel but ends with a consonant then codes for first and last letter to be reversed.

Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

Condition 3: If a word starts with a consonant and also ends with a consonant then vowels are to be coded after coding all the consonanats.

Note: If more than one condition is applicable in a word, then apply them in the ascending order of their condition number.

For Example- "ATTRACTION" will be coded as '166&2%634*'

Reference:

----> Normal Coding of 'Poor Traitor' will be = @88& 6&*068&

----> Let us check the conditions that are applicable here.

----> Here condition number 2 and 3 are applicable.

----> After applying condition 2:

----> Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

----> Code for 'Poor Traitor' will be = @88& 6&1263&

----> After applying condition 3:

----> Condition 3: If a word starts with a consonant and also ends with a consonant then vowels are to be coded after coding all the consonanats.

----> Code for 'Poor Traitor' will be = @&88 6&6&123

----> Final code for 'Poor Traitor' will be = @&88 6&6&123.

----> Hence Second option is correct.


9. What is the code for "Sarcastic"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:#&%#6%123
Explanation:


Condition 1: If a word starts with a vowel but ends with a consonant then codes for first and last letter to be reversed.

Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

Condition 3: If a word starts with a consonant and also ends with a consonant then vowels are to be coded after coding all the consonanats.

Note: If more than one condition is applicable in a word, then apply them in the ascending order of their condition number.

For Example- "ATTRACTION" will be coded as '166&2%634*'

Reference:

---> Normal Coding of Sarcastic will be = #*&%*#60%

---> Let us check the conditions that are applicable here.

---> Here condition number 2 and 3 are applicable.

---> After applying condition 2:

---> Condition 2: If there are more than two vowels in a word, then first vowel is to be coded as 1, second vowel as 2 and so on.

---> Code for Sarcastic will be = #1&%2#63%

---> After applying condition 3:

---> Condition 3: If a word starts with a consonant and also ends with a consonant then vowels are to be coded after coding all the consonanats.

---> Code for Sarcastic will be = #&%#6%123

---> Final code for Sarcastic will be = #&%#6%123.

---> Hence Third option is correct.


Directions: Study the following information carefully to answer the given questions.

In a certain code language:
“Social media photo positive” is written as ‘#H3 $N1 $K6 #K5’
“Effect world great talent” is written as ‘#V2 $D4 $T2 #G2’
“Mental growth dream believe” is written as ‘#T8 $W4 #N3 $Y5’

Refer the above for the Questions 10 to 14
10. What is the code of ‘Freedom’?




SHOW ANSWER
Correct Ans:$U4
Explanation:
Freedom - $U4
7 - $ - Total no. of letters are ODD.
U - opposite of 1st letter
4 - Sum of digits of the place value of the last letter of the word


11. Which will be the code for ‘Mountain’?




SHOW ANSWER
Correct Ans:#N5
Explanation:
Mountain - #N5
8 - # - Total no. of letters are EVEN.
N - opposite of 1st letter
5 - Sum of digits of the place value of the last letter of the word


Fresherslive Current Affairs
12. What is the code for “Political Speech”?




SHOW ANSWER
Correct Ans:$K3 #H8
Explanation:
Political - $K3
9 - $ - Total no. of letters are ODD.
K - opposite of 1st letter
3 - Sum of digits of the place value of the last letter of the word

Speech - #H8
6 - # - Total no. of letters are EVEN.
H - opposite of 1st letter
8 - Sum of digits of the place value of the last letter of the word


13. “Unique” will be coded as?




SHOW ANSWER
Correct Ans:#F5
Explanation:
Unique - #F5
6 - # - Total no. of letters are EVEN.
F - opposite of 1st letter
5 - Sum of digits of the place value of the last letter of the word


14. “Cartoon” will be coded as?




SHOW ANSWER
Correct Ans:$X5
Explanation:
Cartoon - $X5
7 - $ - Total no. of letters are ODD.
X - opposite of 1st letter
5 - Sum of digits of the place value of the last letter of the word


Directions: Read the following information and answer the questions.

In a certain code language,
‘Keep Volume High’ is written as 8I8, 11E16, 22O5
‘Enjoy the Film’ is written as 20H5, 5N25, 6I13
‘Let Her Dance’ is written as 12E20, 4A5, 8E18
‘Enjoy High Mountains’ is written as 5N25, 13O19, 8I8

Refer the above for the Questions 15 to 17
15. The code ‘19T20’ denotes which of the following word?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Street
Explanation:
The position of first letter of the word in English alphabet is the first part of code. The second part is same as second character of the word. The third part is the position of the last character in the English alphabet. Using this, the questions can be solved easily.

19 - S
T - T
20 - T
So, Street is codded as 19T20.


16. If a code contains ‘8’ then which of the following can be the word?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Either (c) or (b)
Explanation:
The position of first letter of the word in English alphabet is the first part of code. The second part is same as second character of the word. The third part is the position of the last character in the English alphabet. Using this, the questions can be solved easily.

8 - H
So, the word may start or end by the letter H. Either fish or horse is the answer.


17. The code for the word ‘Love’ is




SHOW ANSWER
Correct Ans:12O5
Explanation:
The position of first letter of the word in English alphabet is the first part of code. The second part is same as second character of the word. The third part is the position of the last character in the English alphabet. Using this, the questions can be solved easily.

L - 12
O - O
E - 5
So, 'Love' is coded as '12O5'.


Directions: Study the information carefully and answer the questions given below.

In a certain code language:
“Class Always Hard” is coded as “R5D C4I R6B”
“Order Mixture Loss” is coded as “R4M Q5P D7N”
“Table Pineapple Orange” is coded as “D6P D5U D9Q”

Refer the above for the Questions 18 to 20
18. What are the code for ‘INDIAN TODAY NEWS” in the given code language?




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
INDIAN TODAY NEWS - M6J X5U R4O
INDIAN - M6J
TODAY - X5U
NEWS - R4O


19. ‘K8Q’ can be coded for which of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Physical
Explanation:
Physical - K8Q
K - Preceding letter of last letter of word as per alphabet series.
8 - Total number of letter in the word.
Q - succeeding letter of first letter of word as per alphabet series.


20. What is the code for ‘VERTICAL’ in the given code language?




SHOW ANSWER
Correct Ans:K8W
Explanation:
VERTICAL - K8W
K - Preceding letter of last letter of word as per alphabet series.
8 - Total number of letter in the word.
W - succeeding letter of first letter of word as per alphabet series.





Are you seeking for good platform for practicing Coding and Decoding questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Coding and Decoding @ Fresherslive

This page provides important questions on Coding and Decoding along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Coding and Decoding questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Coding and Decoding Online tests. Coding and Decoding Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Coding and Decoding Test questions Online @ Fresherslive?

Coding and Decoding questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Coding and Decoding may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Coding and Decoding questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Coding and Decoding questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Coding and Decoding in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Coding and Decoding Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Coding and Decoding test or get stuck on any particular question, our Coding and Decoding test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Coding and Decoding, exercise these advanced Coding and Decoding questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Coding and Decoding Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.





FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.