Cloze Test (Missing Word in Passage) Questions: Solved 1236 Cloze Test (Missing Word in Passage) Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Cloze Test (Missing Word in Passage) Questions

Directions: In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/ phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case.

Depending upon how humanity chooses to use it, technology can enhance or (A) any aspect of life. The realm of interpersonal communication generally feels this impact first.

Many times throughout history, humanity has changed its modes of communication as society itself has (B). As people began to spread out geographically, verbal communication turned to writing to make it more (C). Then, people invented ways of carrying both conversation and written communication between their communities to keep in (D) with one another as travel became simpler. With the advent of the telephone, people began to wonder if picking up the receiver to call one another would eventually (E) out other forms of communication. So far, as families and friends have moved away from one another, the telephone, even its cellular form, has allowed humanity to (F) the necessary links among its members.

Naturally, now that computers, instant and text messaging, and other forms of communication have found their way into the world, people not familiar with these technologies wonder what they will do to the human race. Etiquette experts and those raised on writing formal letters often (G) that e-mail and text message lingo will replace the language of pen and paper. This will not (H) and both methods of communication can survive to enhance humans enjoyment of one another’s company if the next generation learns how to (I) both. Each form of communication can survive with its own rules as people learn which situations in life (J) for which level of formality and which of the people they spend time with can connect better with which type of language.

Refer the above for the Questions 1 to 9
1. Which of the following option be replaced in ...(I)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Accomplish
Explanation:
Accomplish means 'to finish something successfully or to achieve something'.


2. Which of the following option be replaced in ...(H)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Happen
Explanation:


3. Which of the following option be replaced in ...(G)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Worry
Explanation:


4. Which of the following option be replaced in ...(F)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Maintain
Explanation:


5. Which of the following option be replaced in ...(E)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Turn
Explanation:


6. Which of the following option be replaced in ...(D)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Touch
Explanation:


7. Which of the following option be replaced in ...(C)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Subjective
Explanation:
Subjective means 'influenced by or based on personal beliefs or feelings, rather than based on facts'.


8. Which of the following option be replaced in ...(B)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Evolved
Explanation:
Evolve means 'to develop gradually, or to cause something or someone to develop gradually'.


9. Which of the following option be replaced in ...(A)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hinder
Explanation:
Hinder means 'to limit the ability of someone to do something, or to limit the development of something'.


I was born and brought up in a village by my grandparents. We had two granaries to ______(A)______ the rice that we grew. While the better quality ‘white’ rice was kept in the granary in the front of the house, the ______(B)______ quality ‘red’ rice was kept in the granary at the back. We never had much money in the house, so those who came to ask for alms were given rice. My grandmother would send me to the front granary to bring rice for them, but when she cooked for all of us she would use the red rice. I was ______(C)______ by her behaviour.

One day, I asked he why she did this? She ______(D)______ and said something I will never forget. “Remember whenever you give something to somebody, give the best in you, never the second best.” ______(E)______ director of a foundation, if I help people today, it is because of this lesson she taught me.

Refer the above for the Questions 10 to 14
10. Which of the following option be replaced in ...(E)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Since
Explanation:


11. Which of the following option be replaced in ...(D)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:smiled
Explanation:


12. Which of the following option be replaced in ...(C)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:puzzled
Explanation:


13. Which of the following option be replaced in ...(B)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:worse
Explanation:


14. Which of the following option be replaced in ...(A)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:store
Explanation:


Mohit was born in a small coastal village near Ahmedabad. He always loved reading but the small library in his town was inadequate. There weren't too many books and many of those had the pages ______A______ out. So he had to finish those stories. His debut novel was my sweet memories.

It is a story about a Man's journey into the past, a family drama, the ______B______ of secrets. It is an ______C______ to Ahmedabad. And much of this book has been drawn from his own ______D______ up years in the city. He grew up in Ahmedabad and worked for a while in Pune. He had been posted to UK, ______E______ that time so he did a creative writing course there – something he always wanted to do. He went on to publish stories in publications. All his stories start with a picture he create in his mind. This one had two girls, were sharing secrets with each other. He was now working on his second novel, based on real life story.

Refer the above for the Questions 15 to 19
15. Which of the following option be replaced in ...(E)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:around
Explanation:


16. Which of the following option be replaced in ...(D)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:growing
Explanation:


17. Which of the following option be replaced in ...(C)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:ode
Explanation:


18. Which of the following option be replaced in ...(B)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:unearthing
Explanation:


19. Which of the following option be replaced in ...(A)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:torn
Explanation:


Directions: In the following passage there are blanks. Against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Primary school enrolment in India has been a success story, ________(A)________due to various programmes and drives to increase enrolment even in remote areas. With enrolment reaching at least 96 percent since 2009, and girls ________(B)________ up 56 percent of new students between 2007 and 2013, it is clear that many ________(C)________ of access to schooling have been ________(D)________. Improvement in infrastructure has been the ________(E)________ behind achieving this and now in India 98 percent habitations have a primary school within one kilometre and 92 percent have an upper primary school within a three kilometre walking distance.

Refer the above for the Questions 20 to 20
20. Which of the following option be replaced in ...(E)...?




SHOW ANSWER
Correct Ans:force
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Cloze Test (Missing Word in Passage) questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Cloze Test (Missing Word in Passage) @ Fresherslive

This page provides important questions on Cloze Test (Missing Word in Passage) along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Cloze Test (Missing Word in Passage) questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Cloze Test (Missing Word in Passage) Online tests. Cloze Test (Missing Word in Passage) Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Cloze Test (Missing Word in Passage) Test questions Online @ Fresherslive?

Cloze Test (Missing Word in Passage) questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Cloze Test (Missing Word in Passage) may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Cloze Test (Missing Word in Passage) questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Cloze Test (Missing Word in Passage) questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Cloze Test (Missing Word in Passage) in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Cloze Test (Missing Word in Passage) Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Cloze Test (Missing Word in Passage) test or get stuck on any particular question, our Cloze Test (Missing Word in Passage) test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Cloze Test (Missing Word in Passage), exercise these advanced Cloze Test (Missing Word in Passage) questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Cloze Test (Missing Word in Passage) Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.





FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2021 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.