Clocks and calenders: Solved 17 Clocks and calenders Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Clocks and calenders Questions

1. A person goes out home and returns after sometime. He notices during his absence clock’s minute hand rotates 288°. How much does clock’s hour hand rotate in that duration? 
 




SHOW ANSWER
Correct Ans:24°
Explanation:
In one hour time span, minute hour rotates 360° and hour hand rotates (360°/12) = 30°
So, 360° minute hour rotation equivalent to 30° hour hand rotation.
288° minute hour rotation equivalent to (30 × 288/360) = 24° hour hand rotation.


2. If instead of 365 days, a year was of 400 days and a leap year was of 450 days, then what will be the day on 1st day of year 2031 if 1st day of year 2021 is a Thursday given that a week still has 7 days.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tuesday
Explanation:
10 years = 8 regular years + 2 leap years
10 years = 8*400 + 2*450 days = 3200 + 900 days = 4100 days
4100 days = 4100/7 = 585weeks + 5 days
585 weeks will end on a Thursday
5 additional days will end on Tuesday.


3. A-clock gains five minutes every hour. What will be the angle traversed by the second hand in one minute? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:390°
Explanation:
Since, A clock gains five minutes every hour
i.e. 65 minutes instead of 60 minutes.
Now, hour hand = 65/60 = 13/12
Therefore, the second hand will traverse = 13/12 * 360°
= 390°


Fresherslive Current Affairs
4. On what dates of May, 2001 did Thursday fall? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:3rd, 10th, 17th, 24th, 31st
Explanation:


5. At 3:20, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
6. A watch which gains uniformly is 2 minutes low at noon on Monday and is 4 min 48 sec fast at 2 p.m. on the following Monday. When was it correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 pm on Wednesday
Explanation:


7. A watch which gains 5 seconds in 3 minutes was set right at 7 a.m. In the afternoon of the same day, when the watch indicated quarter past 4 o'clock, the true time is:




SHOW ANSWER
Correct Ans:4 p.m.
Explanation:
Watch gains 5 seconds in 3 minutes or 5 seconds in every 180 seconds
Time passed in correct clock = 180 seconds
Time passed in faulty clock = 185 seconds

Given:
Time passed in faulty clock = 9 hours and 15 minutes = 9*60*60 + 15*60 = 33300 seconds
Time elapsed in the correct clock = (Time passed in correct clock/Time passed in faulty clock) x Overall time passed in faulty clock
=180/185*33300
= 32400 seconds
= 9 hours
Hence the time in correct clock = 7 + 9 hours = 4 o.m.

Alternative solution
Clock gains 5 seconds every 3 minutes = 100 seconds every hour (60 minutes) = 900 seconds every 9 hours = 15 minutes every 9 hours.
Hence when the faulty clock shows 4:15 p.m., the actual clock should show 15 minutes less i.e. 4:00 p.m.


8. It was Thursday on 2nd Jan 1993. What day of the week will be on 15th March 1993?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Saturday
Explanation:
Today number of days = 29(Jan) + 28 (Feb) + (15) Mar = 72 days 10 Weeks + 2 days. Thus the given date will fall on two days beyond Thursday, that is Saturday.


9. January 1, 2008 is Tuesday. What day of the week lies on January 1, 2009? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Thursday
Explanation:
The year 2008 is a leap year. So it has 2 odd days.
1st day of the year 2008 is Tuesday (given)
So, 1st day of the year 2009 is 2 days beyond Tuesday. So it has to be Thursday.


10. Which of the following is not a leap year?




SHOW ANSWER
Correct Ans:700
Explanation:
The century divisible by 400 is a leap year Therefore the year 700 is not a leap year


11. On what dates on April 2001 did Wednesday fall?




SHOW ANSWER
Correct Ans:4th , 11th , 18th , 25th
Explanation:
We shall find the day on 1st April 2001 1st April 2001 = 2000 years + Period from 1.1.2001 to 1.4.2001 Odd days in 1600 years = 0 Odd days in 400 years = 0 Jan, Feb, Mar, April = 31 + 28 + 31 + 1 = 91 days = 0 odd days On 1st April it is Sunday. In April, 2001 Wednesday falls on 4th , 11th , 18th and 25th .


Fresherslive Current Affairs
12. Today is Monday. After 61 days, it will be ...




SHOW ANSWER
Correct Ans:Saturday
Explanation:
Each day of the week is repeated after 7 days. So 63rd day will be Monday So, 61 day will be Saturday


13. How many days are there in k weeks and k days ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:8k
Explanation:
Given k weeks and k days, => 7k days and k days Total 7k+k = 8k days


14. It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Friday
Explanation:
On 31 Dec, 2005 it was Saturday. Number of Odd days from the year 2006 to the year 2009 = 1 +1+2+1 =5 On 31st Dec 2009 it was Thursday So, 1st Jan 2010 is Friday


15. The angle between the minute hand and the hour hand of the clock when the time is 4:20 is ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:10 Degree
Explanation:
Angle traced by hour hand in 13/3 hrs = (360/12) x (13/3) = 130o. Angle traced by minute in 20 minutes =(360/12) x (20) = 120o. Required angle is = 130o – 120o = 10 Degree


16. A clock started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:155 Degree
Explanation:
Angle traced by hour hand in 12 hours = 360o. Angle traced by hour hand in 5 hrs 10 min = 31/6 hrs = (360/12) x (31/6) = 155 Degree


17. An accurate clock shows 9 'o' clock in the morning. Through how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 3 'o' clock in the afternoon?




SHOW ANSWER
Correct Ans:180 Degree
Explanation:
Angle traced by the hour hand in 6 hours = (360/12) x 6 = 180 Degree


Are you seeking for good platform for practicing Clocks and calenders questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Clocks and calenders @ Fresherslive

This page provides important questions on Clocks and calenders along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Clocks and calenders questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Clocks and calenders Online tests. Clocks and calenders Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Clocks and calenders Test questions Online @ Fresherslive?

Clocks and calenders questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Clocks and calenders may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Clocks and calenders questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Clocks and calenders questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Clocks and calenders in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Clocks and calenders Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Clocks and calenders test or get stuck on any particular question, our Clocks and calenders test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Clocks and calenders, exercise these advanced Clocks and calenders questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Clocks and calenders Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.





FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.