Classification: Solved 481 Classification Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Classification Questions

1. In the following question, select the odd word from the given alternatives.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Flower
Explanation:
Herb, Tree, Shrub are different type of plants. Hence flower is different from others.

Hence, option B is correct.


2. In the following question, select the odd word from the given alternatives.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Horse
Explanation:
Cow, Buffalo and goat all are feminine animal. Expect horse which is a masculine animal.

Hence, option C is correct.


3. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Moon
Explanation:
Mars, Venus and Jupiter all are planets. Expect Moon which is a satellite.

Hence, option A is correct.


Fresherslive Current Affairs
4. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Paper
Explanation:
Since, Pen, marker and highlighter are used for writing on paper or else.

Hence, option B is correct.


5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nitrogen
Explanation:
Explanation :
All except Nitogen are used as fertilizers


Fresherslive Current Affairs
6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:131
Explanation:
Explanation :
131 alone prime number


7. Choose the number which is DIFFERENT from the rest?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:28
Explanation:
In all other numbers, the sum of the digits is 9.

Hence, First option is correct.


8. Four of the following five words are alike in a certain way one is different pick the odd one out.




SHOW ANSWER
Correct Ans:62
Explanation:
Sum of the digit is prime number except (d).


9. Select the one which is different from the other three responses.   




SHOW ANSWER
Correct Ans:65
Explanation:
---> Except 65, all others are Perfect Cubes.

----> (1)3 = 1;
----> (2)3 = 8;
----> (4)3 = 64;

Hence, Second option is correct.


10. Three of the following four numbers are alike in a certain way and one is different. Pick the number that is different from the rest.




SHOW ANSWER
Correct Ans:254
Explanation:
Except 254, all are multiple of 7.


11. Select the one which is different from the other three responses.




SHOW ANSWER
Correct Ans:AIUE
Explanation:

In letter group AIUE, all letters are Vowels.

Hence, First option is correct.


Fresherslive Current Affairs
12. In the following question, select the odd letter group from the given alternatives.




SHOW ANSWER
Correct Ans:ANHU
Explanation:
‘CPBO’ has only one vowel ‘O’.
‘BODQ’ has only one vowel ‘O’.
‘ANHU’ has two vowel ‘A’ and ‘U’.
‘ESGT’ has only one vowel ‘E’.
‘ANHU’ is odd one.


13. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Smoke_ Fire
Explanation:
‘Car’ is run by ‘Petrol’, ‘Engine’ is run by ‘Coal’ and ‘Lamp’ is lit by ‘Oil’ whereas ‘Fire’ is not borne by ‘Smoke’ infact ‘Fire’ produces ‘Smoke’.
Thus ‘Smoke - Fire’ is odd one out.

Hence the answer is : ‘Smoke - Fire’


14. Select the odd number from the given alternatives.




SHOW ANSWER
Correct Ans:15
Explanation:
All are multiple of ‘10’ except ‘15’.
Hence, the correct answer is : 15.


15. In the following question, select the odd number from the given alternatives.




SHOW ANSWER
Correct Ans:85
Explanation:
All others are divisible by 3 whereas 85 in not completely divisible by 3.

Hence the answer is: 85


16. In each of the questions, there are four groups of letters. One of these groups is different from the other groups.
Find out the different group.




SHOW ANSWER
Correct Ans:FCA
Explanation:
In all the rest groups, there is a gap of three letters between the first and second letters and also a gap of three letters between the second and third letters.

Hence the answer is :FCA


17. In each of the following questions, select the one which is different from the other three responses:




SHOW ANSWER
Correct Ans:47-73
Explanation:
Except in number pair 47 – 73, in all others the position of digits have been interchanged.

Hence the answer is : 47-73


18. Select the one which is different from the other three responses :




SHOW ANSWER
Correct Ans:Health
Explanation:
Cholera, AIDS,Smallpox and Cancer are diseases but health is not a disease hence ‘Health’ will be odd from others.

Hence the answer is :Health


19. Select the one which is different from the other three responses.




SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
23, 19, and 17 are prime numbers whereas 25 is not.
Therefore 25 is odd one out.

Hence the answer is: 25


20. In each of the following questions select the one which is different from other three responses.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Centaur
Explanation:
Centaur is the only imaginary creature in the group.

Hence the answer is: Centaur





Are you seeking for good platform for practicing Classification questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Classification @ Fresherslive

This page provides important questions on Classification along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Classification questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Classification Online tests. Classification Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Classification Test questions Online @ Fresherslive?

Classification questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Classification may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Classification questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Classification questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Classification in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Classification Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Classification test or get stuck on any particular question, our Classification test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Classification, exercise these advanced Classification questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Classification Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.