Chemistry Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Chemistry Questions: Solved 165 Chemistry Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Chemistry Questions

21. Buckminsterfullerene is an allotrope of which of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Carbon
Explanation:
Bulkminister Fullerene is an allotrope of carbon. It comprises of C-50, C-60 carbon atoms. It contains pentagonal and hexagonal carbon cycles arranged in a football shaped.
Workspace



22. Which gas burns with popping sound?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hydrogen
Explanation:
Hydrogen gas is highly flammable that forms explosive mixtures with air. The pop sound is due to small explosion formed by burning of hydrogen with oxygen.
Workspace



23. Aluminum salt commonly used to stop bleeding is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Potash alum
Explanation:
Aluminum salt commonly used to stop bleeding is Potash Alum. It is also known as aluminum potassium sulphate. It is commonly used in purification of drinking water. It is naturally transpiring mineral salt.
Workspace



24. Stainless steel is an alloy formed from the mixture of __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Iron, carbon, chromium, nickel
Explanation:
Stainless steel is an iron alloy with added elements such as chromium, nickel, silicon, manganese, nitrogen and carbon. The properties of the final alloy can be fine-tuned by altering the amounts of the various elements.
Workspace



25. Which one of the following is used to produce artificial rain?




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
The most common chemicals used for cloud seeding (artificial rain) include silver iodide, potassium iodide and dry ice (solid carbon dioxide). Liquid propane, which expands into a gas, has also been used.

How artificial rain is produced?
For the uninitiated, cloud seeding or weather modification is an artificial way to induce moisture in the clouds so as to cause a rainfall. In this process, either silver iodide or dry ice is dumped onto the clouds by using an aircraft or an artillery gun which leads to a rain shower.
Workspace



26. Which one of the following is an example of thermoplastic?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Polyethylene
Explanation:
Polyethylene, polypropylene, polyvinyl chloride, polystyrene, polybenzimidazole, acrylic, nylon are examples of thermoplastics.
Workspace



27. The green colour seen in firework displays is due to the chloride salt of ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Barium
Explanation:
Barium compounds are added to fireworks to impart a green color.
Workspace



28. Gargling with a solution of table salt is known to provide relief for a sore throat because ____ ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:It dehydrates water from inflammatory tissues by Osmosis
Explanation:
It dehydrates water from inflammatory tissues by Osmosis
Workspace



29. Lysergic acid diethylamide (LSD) is a drug used as a _______.   




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hallucinogen
Explanation:
Lysergic acid diethylamide (LSD) is a drug used as aHallucinogen.
Workspace



30. Curd is sour due to presence of _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lactic acid
Explanation:
Curd is sour due to the presence of lactic acid.
Workspace



31. The gas involved in Bhopal incident was ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Methyl isocyanate
Explanation:
The gas involved in Bhopal incident was methyl isocyanate gas. The Bhopal gas tragedy was a gas leak incident in India, considered the world's worst industrial disaster. It occurred on the night of 2nd-3rd December, 1984 at the Union Carbide India Limited pesticide plant in Bhopal.
Workspace



32. Which of the following is biodegradable?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Paper
Explanation:
Paper is biodegradable substance.
Workspace



33. Of how many carats is the pure gold?




SHOW ANSWER
Correct Ans:24
Explanation:
It is an extension of the older carat system of denoting the purity of gold by fractions of 24, such as '18 carat' for an alloy with 75% (18 parts per 24) pure gold by mass. Because of the softness of pure (24 carat gold,) it is usually alloyed with base metals for use in jewellery, altering its hardness and ductility, melting point, colour and other properties.
Workspace



34. Which one of the following is used in making pencils?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Graphite
Explanation:
Graphite is used to make pencil.
Workspace



35. The plants receive Nitrogen in form of _____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nitrate
Explanation:
Ammonium (NH4+) and nitrate (NO3–) are the predominant inorganic forms of nitrogen in the soil. Plants normally use nitrogen in the from of nitrate.
Workspace



36. Which acid is present in lemon?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Citric acid
Explanation:
Workspace



37. The important metal used with iron to make it rust free _____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chromium
Explanation:
Stainless steel alloy with a minimum of 10.5% Chromium content by mass. The presence of Chromium protects steel from corrosion, rust and make it high-temperature resistance.
Workspace



38. In which of the following pairs of compounds the ratio of C, H and O is same?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Glucose and acetic acid
Explanation:
Glucose and acetic acid have same ratio of C,H and O.
Workspace



39. Sodium carbonate crystals lose water molecules. This property is called __________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:efflorescence
Explanation:
Sodium carbonate crystals lose water molecules. This property is called efflorescence.
Workspace



40. Neutrino has __________. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:charge 0, mass 0
Explanation:
A neutrino is a subatomic particle that is very similar to an electron, electrical charge and a very small mass, which might even be zero. but has no electrical charge.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Chemistry questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Chemistry @ Fresherslive

This page provides important questions on Chemistry along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Chemistry questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Chemistry Online tests. Chemistry Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Chemistry Test questions Online @ Fresherslive?

Chemistry questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Chemistry may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Chemistry questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Chemistry questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Chemistry in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Chemistry Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Chemistry test or get stuck on any particular question, our Chemistry test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Chemistry, exercise these advanced Chemistry questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Chemistry Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status