Chemistry: Solved 165 Chemistry Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Chemistry Questions

1. Which of the following is the most used semiconductor?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Silicon
Explanation:
Semiconductor – A solid substance that has a conductivity between that of an insulator and that of most metals, either due to the addition of an impurity or because of temperature effects. Devices made of semiconductors, notably silicon, are essential components of most electronic circuits.

Hence, option A is correct.


2. Which of the following is the lowest layer of the atmosphere?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Troposphere
Explanation:
The lowest layer of the atmosphere is troposphere. The layers are in the following order.

Troposphere, stratosphere, mesosphere, thermosphere, exosphere.

Hence, option B is crorrect.


3. Which of the following is a polymer of chloroethene?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Polyvinyl chloride (PVC)
Explanation:
A polymer is a substance which is made up of monomers. Here, the polymer of chloroethene is PVC. The monomer of nylon is caprolactam, terylene are ethylene glycol and terephtalic acid and the monomer of polystyrene is styrene.

Hence, option A is crorrect.


Fresherslive Current Affairs
4. Which of the following is not a popular use of HCl(Hydrochloric Acid)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Manufacturing of alum
Explanation:
Hydrochloric acid is a colorless and odorless solution of hydrogen chloride and water; with chemical formula HCl. It is used in digestion. Apart from that it is also used in

As a bathroom cleaner
As a pickling agent before galvanization
In leather tanning industry
In dying and textile industry
In manufacturing gelatin from bones

Sulphuric acid is used in manufacturing of alum.


5. Who is the father of Periodic table?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mendeleev
Explanation:
Classification of elements entails the arrangement of the known elements in certain groups in such a away so that elements with similar properties are grouped together. Mendeleev is considered as the father of periodic table. He gave a law according to which the physical and chemical properties of the elements are the periodic function of their atomic masses. Base on this the periodic table was tabulated.

Hence, option B is correct.


Fresherslive Current Affairs
6. Isotones are atoms of different elements having a same number of ________?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neutrons
Explanation:
Fundamental particles of an atom are Electron, proton and neutron. Neutron had been discovered by James Chadwick. It has zero charge and mass 1.00863 amu. Isotones are atoms of different elements having the same number of neutrons. 146<./sub>C, 157N,168O.

Hence, option C is correct.


7. What is the true value of Avogadro’s number?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:6.023×1023
Explanation:
Avogadro constant or Avogadro’s number us the number of particles in a mole. It is named after the famous scientist Amedeo Avogadro and its value is 6.023×1023.

Hence, option D is correct.


8. What conversion of state happens during sublimation?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Solid to gaseous
Explanation:
Sublimation is one of the methods of separation of mixtures. During sublimation, a solid substance directly passes into its vapors, on application of heat. The vapors upon cooling give back original substance. Some example of sublimes are- Naphthalene, Iodine, Ammonium Chloride etc.

Hence, option A is correct.


9. Which chemical is used in photography for coating papers?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Barium Sulphate
Explanation:
• Barium Sulphate is used in photography for coating papers.

• The chemical formula of Barium Sulphate is BaSO4.

• Photographic paper is a paper coated with a light-sensitive chemical formula. When this paper is exposed to light, it captures the latent image which is then developed to form a visible image.


10. By which method, glucose is converted in to alcohol?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Fermentation
Explanation:
Fermentation is the process in which yeast breaks down glucose sugar into alcohol and carbon dioxide.

CO2 gas bubbles out of the fermenting solution into the air leaving a mixture of ethanol and water.

It's important that no air is present or the yeast will produce ethanoic acid.


11. The process of covering water pipes made of Iron with Zinc layer to prevent corrosion is called:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Galvanization
Explanation:
Galvanization, or galvanisation is the process of applying a protective zinc coating to steel or iron, to prevent rusting. The most common method is hot-dip galvanization, in which parts are submerged in a bath of molten zinc.


Fresherslive Current Affairs
12. Which chemical is used in developing photographic films?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Silver bromide
Explanation:
In photography, silver bromide is used on photographic film.


13. Which chemical compound is used in making of dyes?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Potassium Carbonate
Explanation:
Potassium Carbonate (K2CO3) is used in making glass, dyes, and some soaps. Potassium Bromide is used in photography. Potassium chloride and Potassium sulfate are used in making fertilizer.


14. Water is a good coolant and is used to cool the engines of cars, buses, trucks etc. It is because water has a




SHOW ANSWER
Correct Ans:high specific heat
Explanation:
Water has a high specific heat.


15. Which one among the following is a sin smelling agent added to LPG cylinder to help the detection of gas leakage?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Thio-ethanol
Explanation:
Ethyl mercaptan or thio-ethanol (C2H5SH) is added during filling of LPG cylinders. It is a strong-smelling compound and help in the detection of gas leakage.


16. Automobile exhaust leads to a poisonous pollutant




SHOW ANSWER
Correct Ans:Carbon Monoxide
Explanation:
Main motor vehicle emissions are NOx, Volatile organic compounds, Ozone, Carbon monoxide (CO), Hazardous air pollutants (toxics), Particulate matter (PM10 and PM2.5), Carbon dioxide (CO2) and Water vapor. Out of this Carbon monoxide is the poisonous gas.


17. What is the main constituent of a pearl?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Calcium carbonate only
Explanation:
Pearl consists of approximately 85% calcium carbonate.


18. Which one among the following will you put into pure water in order to pass electric current through it?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lemon juice
Explanation:
In lemon juice citric acid is present. Hence, acids are conductors of electricity. The aqueous solution of lime juice conducts electricity due to the presence of ions in it.


19. Bleaching powder is prepared by passing ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chlorine over slaked lime
Explanation:
Bleaching powder is prepared by passing gas state of chlorine over dry slaked lime, this process will gives bleaching powder. Bleaching powder is prepared on a large scale by passing the chlorine gas through a solution that contains calcium hydroxide.


20. Methane is present in the atmosphere of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mars
Explanation:
First NASA Goddard Space Flight Centre confirmed the presence of Methane in the atmosphere of Mars. In 2014, Mars Express Orbiter and Canada France Telescope at Hawaii further confirmed the presence of methane on Mars.



12345...89


Are you seeking for good platform for practicing Chemistry questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Chemistry @ Fresherslive

This page provides important questions on Chemistry along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Chemistry questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Chemistry Online tests. Chemistry Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Chemistry Test questions Online @ Fresherslive?

Chemistry questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Chemistry may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Chemistry questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Chemistry questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Chemistry in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Chemistry Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Chemistry test or get stuck on any particular question, our Chemistry test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Chemistry, exercise these advanced Chemistry questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Chemistry Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.