Cause and Effect Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning

Cause and Effect Questions: Solved 45 Cause and Effect Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Cause and Effect Questions

Two statements I and II are given. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Refer the above for the Questions 1 to 18
1. Statements:

I. Many people refer to shop at the big retail chains than the local grocery stores.
II. Retail chains offer a discount of more than 25% as compared to local grocery shops.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Statement II is the cause and statement I is its effect.
Explanation:
Statement II is the cause and statement I is its effect.

Solution:

As statement II refers to the discount offered by retail chains as compared to local grocery shops so statement I is its effect as many people buy the products from retain chains because of the discount not from grocery shops.
Workspace



2. Statements:

I. More than two billion pounds of chemicals are spewed in the air everyday by industries and vehicles of some countries.
II. International pollution control organisation is expected to penalise the countries which cross the maximum emission limits.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Statement I is the cause and statement II is its effect.
Explanation:
Statement I is the cause and statement II is its effect.

Solution:

Statement I is the cause as it refers to the amount of pollution released by industries and vehicles in the air every day.
Statement II is its effect as International pollution control impose penalty on the countries which cross the maximum emission limits.
Workspace



3. Statements:

I. Around 60% of the computer and software professionals of Country X wish to pursue ethical hacking.
II. The IT companies in three of the neighbouring countries of Country X recently faced an attack of "˜Hacker Virus"™ in many of their systems.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Statement II is the cause and statement I is its effect.
Explanation:
Statement II is the cause and statement I is its effect.

Solution:
The statement II states that IT companies of neighbouring countries of country X faced ‘Hacker Virus’ in their systems and statement I states that 60% of computer professionals in country X wants to pursue ethical hacking.

Statement II is the cause and statement I is its effect.
Workspace



4.
Statement I: Facebook has prohibited advertisements that promote financial services that are associated with misleading or deceptive promotional practices, naming cryptocurrencies and initial coin offering.
Statement II: Facebook gradually added support for students at various other universities, and eventually to high school students.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both statement I and statement II are effect of independent cause
Explanation:
It is clear that both the statement I and statement II are effect of independent cause.
Workspace



5. Statements:
I. All domestic airlines increased the fares in all sectors with immediate effect.
II. Railways increased the fare of all its classes with immediate effect.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both the statements I and II are effects of some common cause
Explanation:
Here, both the statements I and II are effects of some common cause.
Workspace



6. Statements:
I. The government has decided to roll back the hike in the prices of cooking gas and kerosene.
II. Some ministers had resigned in protest against the hike in prices of cooking gas and other petroleum products.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If 'I' is the effect and 'II' is its immediate and principal cause
Explanation:
Because of the statement II, government has decided to roll back the hike in the prices of cooking gas and kerosene.
Workspace



7. Statements:
I. The prices of petrol and diesel in the domestic market have remained unchanged for the past few months.
II. The crude oil prices in the international market have gone up substantially in the last few months.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both the statements I and II are effects of independent causes
Explanation:
Clearly, both the statements I and II are effects of independent causes.
Workspace



8. Statements:
The Income Tax authorities carried out raids at three different business houses in the city last week.

Which of the following can be a possible effect of the above statement?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Other business houses took immediate action to clear off all their income tax dues in order to avoid a raid on their establishments.
Explanation:
It is clear that option D is the effect of the given statement.
Workspace



9. Statements:
  
I. The committee appointed by the Government on the fee structure of the professional courses has drastically reduced the fees of various courses in comparison to those charged in the last year.

II. The parents of aspiring students seeking admission to professional courses had launched a severe agitation protesting against the high fees charged by the professional institutes and the admission process was delayed considerably




SHOW ANSWER
Correct Ans:Statement II is the cause and statement I is its effect
Explanation:
Since the parents of aspiring students seeking admission to professional courses had launched a severe agitation protesting against the high fees changed by the professional institutes. So, the committee was appointed by the Government on the fee structure of professional courses has drastically reduced the fees of previous course.
Workspace



10. Statements:

I. Police authority has recently increased vigil during the evening hours in the locality.

II. There has been considerable reduction in the incidents of petty crimes in the locality.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Statement I is the cause and statement II is its effect.
Explanation:
Since police authority has recently increased vigil during the evening hours in the locality therefore, the petty crimes have reduced considerably.
Workspace



11. Statements:

I. The Government has reduced the prices of petroleum products by five percent a week after increasing the prices by ten percent.

II. The rate of inflation dropped marginally during the last week.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both the statements I and II are effects of independent causes.
Explanation:
Both the statements I and II are effects of independent causes.
Workspace



12. Statements:

I. Majority of people residing in the locality have decided to protest against the municipality authority's decision to allow construction of a shopping mall in the locality.

II. Many shopping malls have been opened all over the city in the recent time




SHOW ANSWER
Correct Ans:Statement II is the cause and statement I is its effect.
Explanation:
Since in the recent time, many shopping malls have been opened all over the city, therefore, majority of the people residing in the locality have decided to protest against the municipality authority's decision to allow construction of a shopping mall in the locality.
Workspace



13. Statements:

I. The university authority has instructed all the colleges under its jurisdiction to ban use of cell phones inside the college premises.

II. Majority of the teachers of the college signed a joint petition to the university complaining the disturbances caused by cell phone ring tones inside the classrooms.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Statement II is the cause and statement I is its effect.
Explanation:
Since the teachers of the colleges complained to the university about the disturbances caused by cell phone ring-tones inside the classrooms, the university authority has instructed all the colleges under its jurisdiction to ban use of cell phones inside the college premises.
Workspace



14. Statements:

I. Large numbers of people have fallen sick after consuming sweets from a particular shop in the locality.

II. Major part of the locality is flooded and has become inaccessible to outsiders.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both the statements I and II are effects of independent causes.
Explanation:
Both statements I and II are the effects of independent causes.
Workspace



15. Statements:

I. The performance of Indian sports persons in the recently held Olympics could not reach the level of expectation the country had on them.

II. The performance of Indian sports person in the last Asian games was far better than any previous games




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both the statements I and II are effects of some common cause.
Explanation:
Both the statements are effects of some common cause.
Workspace



16. Statements:  

I. The prices of petrol and diesel in the domestic market have remained unchanged for the past few months.

II. The crude oil prices in the International market have gone up substantially in the last few months.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both the statements I and II are independent causes.
Explanation:
Both are independent causes.
Workspace



17. Statements:

I. The Reserve Bank of India has recently put restrictions on few small banks in the country.

II. The small banks in the private and cooperative sector in India are not in a position to withstand the competitions of the bigger banks in the public sector.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Statement II is the cause and statement I is its effect.
Explanation:
As, the small banks in the private and cooperative sector in India are not in a position to withstand the competitions of the bigger banks in the public sector, therefore, the Reserve Bank of India has recently put restrictions on few small banks in the country.
Workspace



18. Statements:

I. Large number of people living in the low lying areas has been evacuated during the last few days to safer places.

II. The Government has rushed in relief supplies to the people living in the affected areas.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both the statements I and II are effects of independent causes.
Explanation:
Both the statements are effects of some common cause.
Workspace



Two statements I and II are given. These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statements. Read both the statements and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements.

Refer the above for the Questions 19 to 36
19. Statements:

I. There was a huge rush of people to the temple last Sunday the 15th of the month.

II. The temple authority had decided to close down the temple for repairs from 17th of the month.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Statement II is the cause and statement I is its effect.
Explanation:
Since the temple authority had decided to close down the temple for repairs from 17th of the month, hence, there was a huge rush of people to the temple last Sunday the 15th of the month.
Workspace



20. Statements:

I. The government has decided to give tax benefits for small savings for investments and benefit accruals. However, all withdrawals of such savings are to be taxed.

II. People have been investing more in small savings than in equity market to avail maximum tax benefits




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both the statements I and II are independent causes.
Explanation:
Both the statements I and II are independent causes.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Cause and Effect questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Cause and Effect @ Fresherslive

This page provides important questions on Cause and Effect along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Cause and Effect questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Cause and Effect Online tests. Cause and Effect Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Cause and Effect Test questions Online @ Fresherslive?

Cause and Effect questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Cause and Effect may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Cause and Effect questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Cause and Effect questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Cause and Effect in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Cause and Effect Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Cause and Effect test or get stuck on any particular question, our Cause and Effect test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Cause and Effect, exercise these advanced Cause and Effect questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Cause and Effect Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2022 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status