Cabinet Ministers: Solved 34 Cabinet Ministers Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Cabinet Ministers Questions

1. Union Minister of State for Defence Shripad Naik inaugurated the Defence Research & Development Organisation (DRDO) Igniter Complex at High Energy Materials Research Laboratory (HEMRL) in Pune, Maharashtra. Who is the present chairman of DRDO?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:G. Satheesh Reddy
Explanation:
Dr G. Satheesh Reddy is an Indian Aerospace Scientist and the current Chairman of Defence Research and Development Organisation (DRDO).


2. Which ministry has established an export promotion cell to create a sustainable ecosystem?




SHOW ANSWER
Correct Ans:MSME ministry
Explanation:
• The MSME ministry has established an export promotion cell to create a sustainable ecosystem for micro, small and medium enterprises (MSMEs).
• The cell will help in integrating MSMEs into global value chain which will further help in the export of their products and services.


3. Agriculture Minister released the 5th edition of Wastelands Atlas 2019. Who is the present Agriculture Minister?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Narendra Singh Tomar
Explanation:
Narendra Singh Tomar is an Indian politician and a member of the 17th Lok Sabha. He is the Minister of Agriculture & Farmers Welfare and Minister of Rural Development in the Second Modi ministry. Previously he was the Minister of Mines and Minister of Parliamentary Affair in the Government of India.


Fresherslive Current Affairs
4. Minister of State for Culture and Tourism recently inaugurated first-ever architectural LED illumination at the Qutub Minar. Who among the following is the Minister of State for Culture and Tourism?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Prahalad Singh Patel
Explanation:
Minister of State for Culture and Tourism Prahalad Singh Patel inaugurated first-ever architectural LED illumination at the Qutub Minar.


5. In a first, a 25-year-old engineering graduate from Odisha has become the youngest Member of Parliament to the 17th Lok Sabha. What is the of that MP?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chandrani Murmu
Explanation:
In a first, a 25-year-old engineering graduate from Odisha has become the youngest Member of Parliament to the 17th Lok Sabha. Odisha has a total of seven women MPs, making it the first state ever to have 33 percent or the largest share of women MPs of its total of 21 seats. Chandrani Murmu, who has replaced Dushyant Chautala, was elected as Biju Janata Dal (BJD) candidate from the Keonjhar seat, as the youngest parliamentarian in the country. She represents the tribal-dominated Keonjhar.


Fresherslive Current Affairs
6. Which of the following ministry recently organised the “Great Ganga Run-2019″ to create awareness about River Ganga?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ministry of Jal Shakti
Explanation:
Ministry of Jal Shakti recently organised the “Great Ganga Run-2019″ to create awareness about River Ganga.


7. Who is the Skill development and Entrepreneurship Minister of India? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dr. Mahendranath Pandey
Explanation:
Dr. Mahendra Nath Pandey is theSkill development and Entrepreneurship Minister of India. He assumes office as Cabinet Minister of Ministry of Skill Development and Entrepreneurship on June 4, 2019.


8. Who is the Human Resource Development Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Prakash Javadekar
Explanation:


9. Who is the Earth Sciences Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Harsh Vardhan
Explanation:


10. Who is the Science & Technology Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Harsh Vardhan
Explanation:


11. Who is the Textiles Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Smt. Smriti Zubin Irani
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
12. Who is the Social Justice and Empowerment Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Thawar Chand Gehlot
Explanation:


13. Who is the Agriculture & Farmers Welfare Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Radha Mohan Singh
Explanation:


14. Who is the Tribal Affairs Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jual Oram
Explanation:


15. Who is the Steel Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chaudhary Birender Singh
Explanation:


16. Who is the Rural Development,Panchayati Raj,Drinking Water & Sanitation Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Narendra Singh Tomar
Explanation:


17. Who is the Food Processing Industries Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Harsimrat Kaur Badal
Explanation:


18. Who is the Heavy Industries & Public Enterprises Minister of India 2019?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Arvind Sawant
Explanation:
Arvind Sawant, Cabinet Minister 2019: Shiv Sena leader goes from managing poll booth to Minister of Heavy Industries and Public Enterprise. Hereplaced Anant Geete.


19. Who is the Civil Aviation Minister of India 2016




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kalraj Mishra
Explanation:


20. Who is the Health & Family Welfare Minister of India 2019?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dr. Harsh Vardhan
Explanation:
Dr. Harsh Vardhan took charge as Minister of Health and Family Welfare, Minister of Science and Technology; and Minister of Earth Sciences in 2019.



12


Are you seeking for good platform for practicing Cabinet Ministers questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Cabinet Ministers @ Fresherslive

This page provides important questions on Cabinet Ministers along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Cabinet Ministers questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Cabinet Ministers Online tests. Cabinet Ministers Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Cabinet Ministers Test questions Online @ Fresherslive?

Cabinet Ministers questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Cabinet Ministers may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Cabinet Ministers questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Cabinet Ministers questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Cabinet Ministers in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Cabinet Ministers Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Cabinet Ministers test or get stuck on any particular question, our Cabinet Ministers test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Cabinet Ministers, exercise these advanced Cabinet Ministers questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Cabinet Ministers Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.