Biology: Solved 185 Biology Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Biology Questions

1. A group of archaebacteria is used in the production of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Methane
Explanation:
Archaebacteria sub-kingdom of the kingdom Prokaryote, which on the basis of both RNA and DNA. Archaebacteria have unique protein-like cell walls and cell membrane simple organic compounds such as methanol and acetate as food, combining them with carbon dioxide and hydrogen gas from the air and releasing methane as a byproduct.


2. Which of the following is not a connective tissue?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Cardiac Muscle
Explanation:
Cardiac Muscle is not a connective tissue.


3. Which of the following in biology is the energy currency of cells?




SHOW ANSWER
Correct Ans:ATP
Explanation:
The process of releasing energy from food is called respiration. The energy is stored in the form of ATP (Adenosine tri phosphate) in the body cells which is used for various purposes like contraction of muscles, conduction of nerve impulses, synthesis of proteins and many other activities related to the functioning of cells. Therefore, ATP is known as the energy currency of cells.


Fresherslive Current Affairs
4. Which bacteria spread Meningitis?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neisseria
Explanation:
Bacterial Neisseria meningitis is very serious and can be deadly. Death can occur in as little as a few hours. Most people recover from meningitis. However, permanent disabilities (such as brain damage, hearing loss, and learning disabilities) can result from the infection.


5. Wisdom teeth is the ________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:3rd molar teeth
Explanation:
A wisdom tooth is third molar of the human dentition. Wisdom teeth generally erupt between the ages of 17 and 25.


Fresherslive Current Affairs
6. The study of chemical reactions in relation to life activities is _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Biochemistry
Explanation:
Biochemistry, sometimes called biological chemistry, is the study of chemical processes within and relating to living organisms. Biochemical processes give rise to the complexity of life.


7. Phytotron is a facility to




SHOW ANSWER
Correct Ans:grow plants under controlled conditions
Explanation:
Phytotron is a type of chamber, designed to provide a controlled environment for the study of plant growth.


8. The major food fuel during exercise of long duration is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Carbohydrate
Explanation:
The major food fuel during exercise of long duration is carbohydrates because it provides more energy after oxidation of one molecule of glucose than other substance.


9. Deforestation is the major causal agent of _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Both A, B, and C
Explanation:
The loss of trees and other vegetation can cause climate change, desertification, soil erosion, fewer crops, flooding, increased greenhouse gases in the atmosphere, and a host of problems for indigenous people.


10. Asthma disease is caused by which fungi?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Aspergillus fumigates
Explanation:
Asthma is caused by Aspergillus Fumigates fungi. Symptoms of Asthma are shortness of breathing, chest tightness or pain, coughing, wheezing etc.


11. Linseed is a rich source of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Omega-3 fatty acid
Explanation:
Linseed is a food and fibre crop that is grown in cooler regions of the world. The oil is extracted from its seed, known as lineseed oil, which is a very good source of omega 3 fatty acid, which is able to prevent the deposition of fat in blood vessels.


Fresherslive Current Affairs
12. Soundbox of birds is called ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Syrinx
Explanation:
The syrinx is the vocal organ of birds located at the base of a bird's trachea. It produces sounds without the vocal folds of mammals.
The sound is produced by vibrations of some or all of the walls of the syrinx and the pessulus, caused by air flowing through the syrinx.


13. Which one of following hormones stimulates pancreas for the production of digestive juice?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Secretin
Explanation:
Secretin is a hormone that stimulates pancreas for the production of digestive juice. Secretin also helps to regulate the pH of the duodenum by inhibiting the secretion of gastric acid from the parietal cells of the stomach. It also stimulates the contraction of the pancreas.


14. The arrangement of leaves on an axis or stem is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:Phyllotaxy
Explanation:
The pattern of arrangement of leaves on the stem is called Phyllotaxy. As a stem grows at its apex, new leaf buds form along the stem by a highly controlled developmental process.


15. Acute lead poisoning is also known as ___________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Plumbism
Explanation:
Lead poisoning or Plumbism is a condition which occurs when there is an accumulation of lead in the body by either swallowing a lead-containing substance or breathing it, such as dust, water, paint or food.


16. Which of the following is the main thinking part of the human brain?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Fore-brain
Explanation:
Fore Brain. It is the main thinking part of the brain and controls the voluntary actions. The forebrain processes sensory information that is collected from the various sense organs such as ears, eyes, nose, tongue, skin.


17. The later (second) formed primary xylem elements are called _____________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Metaxylem
Explanation:
It’s the Metaxylem which is the second formed primary xylem. The primary part, formed before Metaxylem is called as Protoxylem. Compared to the latter, the former has wider vessels and tracheid. Moreover, xylem is one of the two types of transport tissue in vascular plants, which has a basic function of transporting water from roots to other parts of plant.


18. When a person becomes older, his blood pressure generally




SHOW ANSWER
Correct Ans:Increases
Explanation:
The causes of high blood pressure are not known, but several factors and conditions may play a role in its development, including : Smoking, being overweight or obese, lack of physical activity, too much salt in the diet, too much alcohol consumption, Stress, older age, genetics, family history of high blood pressure, chronic kidney disease, adrenal and thyroid disorders.


19. Which of the following vitamins contain cobalt?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Vitamin B12
Explanation:
Vitamin B12 (Cyanocobalamin) is a water soluble vitamin. It contains a metallic ion cobalt.


20. The study of Gerontology, is related to which of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Old age
Explanation:
The scientific study of old age, the process of aging and the particular problems of old people is called Gerontology.





Are you seeking for good platform for practicing Biology questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Biology @ Fresherslive

This page provides important questions on Biology along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Biology questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Biology Online tests. Biology Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Biology Test questions Online @ Fresherslive?

Biology questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Biology may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Biology questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Biology questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Biology in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Biology Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Biology test or get stuck on any particular question, our Biology test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Biology, exercise these advanced Biology questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Biology Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.