Binary: Solved 31 Binary Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Binary Questions

1. In Reverse Polish notation, expression A*B+C*D is written as




SHOW ANSWER
Correct Ans:AB*CD*+
Explanation:


2. Floating point representation is used to store ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:real integers
Explanation:


3. In computers, subtraction is generally carried out by ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:2’s complement
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
4. In signed-magnitude binary division, if the dividend is (11100)2 and divisor is (10011)2 then the result is ______.




SHOW ANSWER
Correct Ans:(10100)2
Explanation:


5. Translation from symbolic program into Binary is done in_____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Two passes
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
6. A floating point number that has a O in the MSB of mantissa is said to have_____.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Underflow
Explanation:


7. What is the difference between binary coding and binary coded decimal?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Binary coding is pure binary.
Explanation:


8. 3428 is the decimal value for which of the following binary coded decimal (BCD) groupings?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1.101E+13
Explanation:


9. In EBCDIC code, maximum possible characters set size is




SHOW ANSWER
Correct Ans:character set of 256
Explanation:


10. In BCD code, maximum possible characters set size is




SHOW ANSWER
Correct Ans:character set of 64
Explanation:


11. The original ASCII code used ______ bits of each byte, reserving that last bit for error checking




SHOW ANSWER
Correct Ans:7
Explanation:


Fresherslive Current Affairs
12. Let I denote the formula: (q ==> p) ==> (p ==> q)
Let II denote the formula (p ==> q) ^ q
Which of the following is true?




SHOW ANSWER
Correct Ans:I is not a tautology and II is satisfiable.
Explanation:


13. Of the following sorting algorithms, which has a running time that is at LEAST dependent on the initial ordering of the input?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Merge sort
Explanation:


14. Of the following, which best characterizes computers that use memory-mapped I/O?




SHOW ANSWER
Correct Ans:I/O ports are placed at addresses on the bus and are accessed just like other memory locations.
Explanation:


15. Which of the following is usually NOT represented in a subroutine's activation record frame for a stack-based programming language?




SHOW ANSWER
Correct Ans:A heap area
Explanation:


16. An advantage of choosing this implementation of “set of integers” is that adding an element to a set is a contact time operation. Which of the following is a disadvantage of this implementation?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Adding elements to a very small sets could cause error flags to be raised
Explanation:


17. A program that checks spelling works in the following way. A hash table has been defined in which each entry is a Boolean variable initialized to false. A hash function has been applied to each word in the dictionary, and the appropriate entry in the hash table has been set to true. To check the spelling in a document, the hash function is applied to every word in the document, and the appropriate entry in the table is examined. Which of the following is (are) correct?

I. true means the word was in the dictionary.
II. false means the word was not in the dictionary.
III. Hash table size should increase with document size.




SHOW ANSWER
Correct Ans:II only
Explanation:


18. A particular disk unit uses a bit string to record the occupancy or vacancy of its tracks, with 0 denoting vacant and 1 denoting occupied. A 32-bit segment of this string has the hexadecimal value D4F E2003. The percentage of occupied tracks for the corresponding part of the disk, to the nearest percent, is




SHOW ANSWER
Correct Ans:44
Explanation:


19. In multiprogrammed systems it is advantageous if some programs such as editors and compilers can be shared by several users. Which of the following must be true of multiprogrammed systems in order that a single copy of a program can be shared by several users?

I. The program is a macro.
II. The program is recursive.
III. The program is re entrant.




SHOW ANSWER
Correct Ans:III only
Explanation:


20. Let P be a procedure that for some inputs calls itself (i.e., is recursive). If P is guaranteed to terminate, which of the following statements must be true?

I. P has a local variable.
II. P has an execution path where it does not call itself.
III. P either refers to a global variable or has at least one parameter.




SHOW ANSWER
Correct Ans:II and III only
Explanation:



12


Are you seeking for good platform for practicing Binary questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Binary @ Fresherslive

This page provides important questions on Binary along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Binary questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Binary Online tests. Binary Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Binary Test questions Online @ Fresherslive?

Binary questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Binary may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Binary questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Binary questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Binary in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Binary Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Binary test or get stuck on any particular question, our Binary test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Binary, exercise these advanced Binary questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Binary Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.