Basic Science Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Basic Science Questions: Solved 329 Basic Science Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Basic Science Questions

121. Rayon is chemically




SHOW ANSWER
Correct Ans:cellulose
Explanation:
Workspace



122. Wood is the main raw material for the manufacture of




SHOW ANSWER
Correct Ans:paper
Explanation:
Workspace



123. Which of the following is a protein?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Natural rubber
Explanation:
Workspace



124. Which of the following is used for removing air bubbles from glass during its manufacture?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Arsenous oxide
Explanation:
Workspace



125. Detergents used for cleaning clothes and utensils contain?




SHOW ANSWER
Correct Ans:sulphonates
Explanation:
Workspace



126. Epoxy resins are used as




SHOW ANSWER
Correct Ans:adhesives
Explanation:
Workspace



127. Which of the following is commonly called a 'polyamide'?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nylon
Explanation:
Workspace



128. Which type of fire extinguisher is used for petroleum fire?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Powder type
Explanation:
Workspace



129. Which is/are the important raw material(s) required in cement industry?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Limestone and Clay
Explanation:
Workspace



130. How many colours the sunlight spectrum has?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Seven
Explanation:
Workspace



131. Which of the following rays are more penetrating?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gamma rays
Explanation:
Workspace



132. Nuclear fission is caused by the impact of




SHOW ANSWER
Correct Ans:neutron
Explanation:
Workspace



133. Atoms of an element differ from those of all other elements in




SHOW ANSWER
Correct Ans:atomic number and electronic configuration
Explanation:
Workspace



134. According to Avogadro's Hypothesis, the smallest particle of an element or a compound, that can exist independently, is called ____ .




SHOW ANSWER
Correct Ans:a molecule
Explanation:
Workspace



135. 'No two electrons in an atom can have the same set of four quantum numbers' is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pauli's exclusion principle
Explanation:
Workspace



136. In an atomic nucleus, neutrons and protons are held together by




SHOW ANSWER
Correct Ans:exchange forces
Explanation:
Workspace



137. The dark lines in the solar spectrum are due to




SHOW ANSWER
Correct Ans:absorption of corresponding wavelengths by the outer layers of the sun
Explanation:
Workspace



138. Who suggested that most of the mass of the atom is located in the nucleus?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rutherford
Explanation:
Workspace



139. The age of most ancient geological formations is estimated by




SHOW ANSWER
Correct Ans:Uranium - lead method
Explanation:
Workspace



140. he isotope of uranium capable of sustaining chain reaction is




SHOW ANSWER
Correct Ans:U-235
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Basic Science questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Basic Science @ Fresherslive

This page provides important questions on Basic Science along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Basic Science questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Basic Science Online tests. Basic Science Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Basic Science Test questions Online @ Fresherslive?

Basic Science questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Basic Science may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Basic Science questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Basic Science questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Basic Science in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Basic Science Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Basic Science test or get stuck on any particular question, our Basic Science test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Basic Science, exercise these advanced Basic Science questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Basic Science Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status