Basic Science Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Basic Science Questions: Solved 329 Basic Science Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Basic Science Questions

101. Which of the following items will be attracted to the north pole of a permanent magnet by a magnet force?




SHOW ANSWER
Correct Ans:A piece of iron that is not a permanent magnet
Explanation:
Workspace



102. Which of the following elements is a metal




SHOW ANSWER
Correct Ans:Ga
Explanation:
Workspace



103. The accumulation of stress along the boundaries of lithospheric plates results in which of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Earthquakes
Explanation:
Workspace



104. Which of the following is most likely to cause a rise in the average temperature of earth's atmosphere in future?




SHOW ANSWER
Correct Ans:CO2 from fossil fuels
Explanation:
Workspace



105. Earth's seasons are caused by which of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:The tilt of the earth's rotation relative to the ecliptic as earth revolves around the sun
Explanation:
Workspace



106. Which of the following parts of the sun is easily visible only during a total solar eclipse?




SHOW ANSWER
Correct Ans:corona
Explanation:
Workspace



107. When a gas is turned into a liquid, the process is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:condensation
Explanation:
Workspace



108. Which one of the following is the petroleum wax?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Paraffin wax
Explanation:
Workspace



109. The type of glass used in making lenses and prisms is




SHOW ANSWER
Correct Ans:flint glass
Explanation:
Workspace



110. Soap is a mixture of sodium or potassium salts of




SHOW ANSWER
Correct Ans:monocarboxylic acids
Explanation:
Workspace



111. Gypsum is added to cement clinker to




SHOW ANSWER
Correct Ans:decrease the rate of setting of cement
Explanation:
Workspace



112. Paper is manufactured by




SHOW ANSWER
Correct Ans:Wood, calcium, hydrogen sulphite and resin
Explanation:
Workspace



113. The vast resources of unutilised natural gas can be used in the production of




SHOW ANSWER
Correct Ans:fertilisers
Explanation:
Workspace



114. Glass is made of the mixture of




SHOW ANSWER
Correct Ans:sand and silicates
Explanation:
Workspace



115. Deep blue colour is imparted to glass by the presence of




SHOW ANSWER
Correct Ans:cobalt oxide
Explanation:
Workspace



116. In vulcanisation, natural rubber is heated with




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sulphur
Explanation:
Workspace



117. How does common salt help in separating soap from the solution after saponification?




SHOW ANSWER
Correct Ans:By decreasing solubility of Soap
Explanation:
Workspace



118. What are the soaps?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sodium or potassium salts of heavier fatty acids
Explanation:
Workspace



119. The major ingredient of leather is




SHOW ANSWER
Correct Ans:collagen
Explanation:
Workspace



120. Optic fibres are mainly used for which of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Communication
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Basic Science questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Basic Science @ Fresherslive

This page provides important questions on Basic Science along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Basic Science questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Basic Science Online tests. Basic Science Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Basic Science Test questions Online @ Fresherslive?

Basic Science questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Basic Science may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Basic Science questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Basic Science questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Basic Science in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Basic Science Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Basic Science test or get stuck on any particular question, our Basic Science test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Basic Science, exercise these advanced Basic Science questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Basic Science Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status