Basic Science Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Basic Science Questions: Solved 329 Basic Science Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Basic Science Questions

81. A new optical disc format known as the Blu-ray Disc (BD) is becoming popular. In what way is it different from the traditional DVD?
1. DVD supports standard Definition video while BD supports High definition Video.
2. Compared to a DVD, the BD format has several times more storage capacity.
3. Thickness of BD is 2.4 mm while that of DVD is 1.2 mm.
Which of the statements given above is/are correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 and 2 only
Explanation:
Workspace



82. A married couple adopted a male child. A few years later, twin boys were born to them. The blood group of the couple is AB positive and O negative. The blood group of the three sons is A positive, B positive, and O positive. The blood group of the adopted son is




SHOW ANSWER
Correct Ans:O positive
Explanation:
Workspace



83. A genetically engineered form of brinjal, known as the Bt-brinjal, has been developed. The objective of this is




SHOW ANSWER
Correct Ans:To make it pest-resistant
Explanation:
Workspace



84. A gas used as a disinfectant in drinking water is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chlorine
Explanation:
Workspace



85. Biodiversity forms the basis for human existence in the following ways:
1. Soil formation
2. Prevention of soil erosion
3. Recycling of waste4. Pollination of crops




SHOW ANSWER
Correct Ans:1, 2, 3 and 4
Explanation:
Workspace



86. With reference to the soil conservation, consider the following practices:
1. Crop relation
2. Sand fences
3. Terracing
4. Wind breaks
Which of the above are considered appropriate methods for soil conservation in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1, 3 and 4 only
Explanation:
Workspace



87. Widespread resistance of malarial parasite to drugs like chloroquine has prompted attempts to develop a malarial vaccine to combat malaria. Why is it difficult to develop an effective malaria vaccine?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Malaria is caused by several species of Plasmodium.
Explanation:
Workspace



88. A cyclone is an engineering device that is used to




SHOW ANSWER
Correct Ans:segregate particles
Explanation:
Workspace



89. Yeast, used in making bread is a




SHOW ANSWER
Correct Ans:fungus
Explanation:
Workspace



90. Water flows through a horizontal pipe at a constant volumetric rate. At a location where the cross sectional area decreases, the velocity of the fluid




SHOW ANSWER
Correct Ans:increases
Explanation:
Workspace



91. Which of the following is primarily composed of calcium carbonate?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Oyster Shells
Explanation:
Workspace



92. Cystitis is the infection of which of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:urinary bladder
Explanation:
Workspace



93. If a metal can be drawn into wires relatively easily it is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:ductile
Explanation:
Workspace



94. Superconductivity is a material property associated with




SHOW ANSWER
Correct Ans:a loss of electrical resistance
Explanation:
Workspace



95. The branch of medical science which is concerned with the study of disease as it affects a community of people is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:epidemiology
Explanation:
Workspace



96. The study of phenomena at very low temperatures is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:cryogenics
Explanation:
Workspace



97. Which prefix is often used with scientific terms to indicate that something is the same, equal or constant?




SHOW ANSWER
Correct Ans:iso
Explanation:
Workspace



98. As you go down into a well, your weight




SHOW ANSWER
Correct Ans:decreases slightly
Explanation:
Workspace



99. The fastest-running terrestrial animal is




SHOW ANSWER
Correct Ans:cheetah
Explanation:
Workspace



100. Pollination by birds is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:ornithophily
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Basic Science questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Basic Science @ Fresherslive

This page provides important questions on Basic Science along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Basic Science questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Basic Science Online tests. Basic Science Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Basic Science Test questions Online @ Fresherslive?

Basic Science questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Basic Science may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Basic Science questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Basic Science questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Basic Science in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Basic Science Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Basic Science test or get stuck on any particular question, our Basic Science test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Basic Science, exercise these advanced Basic Science questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Basic Science Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status