Basic Science Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Basic Science Questions: Solved 329 Basic Science Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Basic Science Questions

61. The oxide of Nitrogen used in medicine as anaesthetic is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nitrogen pentoxide
Explanation:
Workspace



62. The Panda belongs to the same family as that of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bear
Explanation:
Workspace



63. The speed of light with the rise in the temperature of the medium




SHOW ANSWER
Correct Ans:Remains unaltered
Explanation:
Workspace



64. In a certain electronic circuit the output is positive if input 1 is positive and input 2 is zero. If both inputs are positive the output is zero. This is




SHOW ANSWER
Correct Ans:an OR circuit
Explanation:
Workspace



65. The removal of topsoil by water or wind is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:Soil erosion
Explanation:
Workspace



66. The smallest functional and structural unit of kidney is called as




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nephron
Explanation:
Workspace



67. The solar eclipse occurs when




SHOW ANSWER
Correct Ans:the moon comes in between the sun and the earth
Explanation:
Workspace



68. The two diseases that most often kill AIDS victims are
1.Kaposi's sarcoma
2.Lymphangioma
3.Pneumocystis carinii pneumonia
4.Systemic Lupus erythematosus




SHOW ANSWER
Correct Ans:1 and 3
Explanation:
Workspace



69. The use of which of the following devices has given the modern biologist a better insight into the internal structure of cells




SHOW ANSWER
Correct Ans:Electron microscope
Explanation:
Workspace



70. The vestiges of hind limbs are present in




SHOW ANSWER
Correct Ans:Python
Explanation:
Workspace



71. The wonder pigment chlorophyll is present in




SHOW ANSWER
Correct Ans:Quantasomes
Explanation:
Workspace



72. There are how many strains of H & N proteins that cumulatively make up the HN breed of flu virus (eg. being the presently famous H1N1 virus)




SHOW ANSWER
Correct Ans:16 & 9 respectively
Explanation:
Workspace



73. The theory which advocates that living beings can arise only from other living beings is termed




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bio-genesis
Explanation:
Workspace



74. There are rings around which of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Saturn
Explanation:
Workspace



75. Thermometer is related to degree in the same way as clock is related to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Hour
Explanation:
Workspace



76. Titan is the largest natural satellite of planet




SHOW ANSWER
Correct Ans:Saturn
Explanation:
Workspace



77. Vacuoles are bound by a definite membrane in plant cells called




SHOW ANSWER
Correct Ans:Tonoplast
Explanation:
Workspace



78. At present, scientists can determine the arrangement or relative positions of genes of DNA sequences on a chromosome. How does this knowledge benefit us?
1. It is possible to know the pedigree of livestock.
2. It is possible to understand the causes of all human diseases.
3. It is possible to develop disease-resistant animal breeds.
Which of the statements given above is/are correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1, 2 and 3
Explanation:
Workspace



79. Aspartame is an artificial sweetener sold in the market. It consists of amino acids and provides calories like other amino acids. Yet, it is used as a low-calorie sweetening agent in food items. What is the basis of this use?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Aspartame is several times sweeter than table sugar, hence food items made with small quantities of aspartame yield fewer calories on oxidation
Explanation:
Workspace



80. A sandy and saline area is the natural habitat of an Indian animal species. The animal has no predators in that area but its existence is threatened due to the destruction of its habitat. Which one of the following could be that animal?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Indian wild ass
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Basic Science questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Basic Science @ Fresherslive

This page provides important questions on Basic Science along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Basic Science questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Basic Science Online tests. Basic Science Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Basic Science Test questions Online @ Fresherslive?

Basic Science questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Basic Science may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Basic Science questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Basic Science questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Basic Science in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Basic Science Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Basic Science test or get stuck on any particular question, our Basic Science test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Basic Science, exercise these advanced Basic Science questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Basic Science Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language

FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status