Basic Science Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Basic Science Questions: Solved 329 Basic Science Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Basic Science Questions

41. With reference to the work of human kidney, consider the following statement:
1. After the waste is removed in the kidney, the clear blood is sent back through renal artery.
2. From Bowman's capsule, the filtered liquid passes through tiny tubes where much of the glucose is reabsorbed and sent back to the blood in the renal vein. Which of the following is/are correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Neither 1 nor 2
Explanation:
Workspace



42. With reference to the evolution of living organisms, which one of the following sequences is correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Salamander - Python - Kangaroo
Explanation:
Workspace



43. Plant cells can usually be distinguished because only plant cells possess




SHOW ANSWER
Correct Ans:Cell walls and central vacuoles
Explanation:
Workspace



44. Persons with which blood group are called universal donors?




SHOW ANSWER
Correct Ans:O
Explanation:
Workspace



45. Select the one which is not a mixture




SHOW ANSWER
Correct Ans:Distilled water
Explanation:
Workspace



46. Silk is produced by




SHOW ANSWER
Correct Ans:Larva of silkworm
Explanation:
Workspace



47. Smallpox is caused by




SHOW ANSWER
Correct Ans:Virus
Explanation:
Workspace



48. Spinach leaves are rich source of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Iron
Explanation:
Workspace



49. Stainless steel is an example of




SHOW ANSWER
Correct Ans:A metallic compound
Explanation:
Workspace



50. Thalassaemia is a hereditary disease affecting




SHOW ANSWER
Correct Ans:Blood
Explanation:
Workspace



51. The animal which uses sounds as its 'eyes' is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bat
Explanation:
Workspace



52. The blue colour of the clear sky is due to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dispersion of light
Explanation:
Workspace



53. The cell that lacks a nucleus is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Red blood corpuscles in man
Explanation:
Workspace



54. The concept of carbon credit originated from which one of the following?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kyoto Protocol
Explanation:
Workspace



55. The disease diphtheria affects




SHOW ANSWER
Correct Ans:Throat
Explanation:
Workspace



56. The dynamo is a device for converting




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mechanical energy into electrical energy
Explanation:
Workspace



57. The gas predominantly responsible for global warming is




SHOW ANSWER
Correct Ans:Carbon dioxide
Explanation:
Workspace



58. The general direct flow of summer monsoon in India is




SHOW ANSWER
Correct Ans:From South West to South East
Explanation:
Workspace



59. The intensity of Earthquakes is measured on




SHOW ANSWER
Correct Ans:Richter scale
Explanation:
Workspace



60. The marine animal called dugong which is vulnerable to extinction is a/an




SHOW ANSWER
Correct Ans:Mammal
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Basic Science questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Basic Science @ Fresherslive

This page provides important questions on Basic Science along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Basic Science questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Basic Science Online tests. Basic Science Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Basic Science Test questions Online @ Fresherslive?

Basic Science questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Basic Science may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Basic Science questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Basic Science questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Basic Science in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Basic Science Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Basic Science test or get stuck on any particular question, our Basic Science test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Basic Science, exercise these advanced Basic Science questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Basic Science Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status