Basic Science Questions and Answers updated daily – General Knowledge

Basic Science Questions: Solved 329 Basic Science Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, General Knowledge Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Basic Science Questions

301. Paper was invented in ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:China
Explanation:
Workspace



302. Which of the following countries meet more than one fourth of their energy requirement from nuclear power?




SHOW ANSWER
Correct Ans:France, Ukraine, Sweden, Korea
Explanation:
Workspace



303. The basic function of technology 'Bluetooth' is to allow




SHOW ANSWER
Correct Ans:wireless communication between equipment
Explanation:
Workspace



304. Which among the following is the source of a non-conventional energy?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Solar Power
Explanation:
Workspace



305. Select the High Yielding Varieties of seed-crops developed under Green Revolution in India.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rice, Wheat, Jowar, Bajra and Maize
Explanation:
Workspace



306. White Revolution' is related to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Milk Production
Explanation:
Workspace



307. Which of the following instruments can be used for measuring the speed of an aeroplane ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pilot tube
Explanation:
Workspace



308. Which of the following statements relating to tsunami is/are correct?
As the tsunami leave the deep water of the open sea and travel towards shallow water-
1. the speed is reduced considerably.
2. they attain enormous height.
3. they appear as a gentle rise and fall of the sea.
Select the correct answer using the code given below.




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 and 3 only
Explanation:
Workspace



309. Which one among the following European countries has the maximum number of running nuclear reactors?




SHOW ANSWER
Correct Ans:France
Explanation:
Workspace



310. Which one among the following has completed thirty years of its development on 1st January, 2013?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Transmission Control Protocol/Internet Protocol(TCP/IP)
Explanation:
Workspace



311. Date of manufacture of food items fried in oil should be checked before buying because oils become rancid due to __________




SHOW ANSWER
Correct Ans:oxidation
Explanation:
Workspace



312. Vermiculture technology is used in:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Organic Farming
Explanation:
Workspace



313. A radar that detects the presence of an enemy aircraft uses ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Radio waves
Explanation:
Workspace



314. Endosulfan spray on cashew crop resulted in the pollution to the tune of tragedy in ___________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kerala
Explanation:
Workspace



315. Pedology is the study of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Soil
Explanation:
Workspace



316. The first printed works are called _________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Incunabula
Explanation:
Workspace



317. Who discovered the fact that - "An electric current produces a circular magnetic field as it flows through a wire"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Oersted
Explanation:
Workspace



318. Communication satellite are used to _________




SHOW ANSWER
Correct Ans:receive and redirect communication signal
Explanation:
Workspace



319. Cryogenic engines find applications in ____________




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rocket technology
Explanation:
Workspace



320. What is measured by the sling Psychrometer?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Humidity
Explanation:
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Basic Science questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Basic Science @ Fresherslive

This page provides important questions on Basic Science along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Basic Science questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Basic Science Online tests. Basic Science Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Basic Science Test questions Online @ Fresherslive?

Basic Science questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Basic Science may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Basic Science questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Basic Science questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Basic Science in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Basic Science Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Basic Science test or get stuck on any particular question, our Basic Science test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Basic Science, exercise these advanced Basic Science questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Basic Science Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status