Basic Science: Solved 329 Basic Science Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Basic Science Questions

1. Hydroscope is an instrument that used to __________.    




SHOW ANSWER
Correct Ans:sound under water
Explanation:
Hydroscope is an optical device for enabling a person to see an object at a considerable distance below the surface of the water by means or a series of mirrors enclosed in a steel tube.

The hydrophone is an instrument used for recording sound underwater.


2. Bernoulli’s theorem is applicable to _____?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Energy
Explanation:
Bernoulli's principle can be derived from the principle of conservation of energy.

This states that, in a steady flow, the sum of all forms of energy in a fluid along a streamline is the same at all points on that streamline.


3. A piece of wood is float above water then up thrust on it will be ____________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:equal to the weight of the wood
Explanation:
Upthrust is the force that pushes an object up and makes it seem to lose weight in a fluid.

According to Archimedes' Principle, the upthrust on an object in a fluid is equal to the weight of the fluid displaced.

Upthrust = Weight of Fluid Displaced


Fresherslive Current Affairs
4. What is the unit of the physical quantity "Inductance"?




SHOW ANSWER
Correct Ans:henry
Explanation:
Henry is the unit of physical quantity Inductance. The unit is named after Joseph Henry (1797–1878), the American scientist who discovered electromagnetic induction independently of and at about the same time as Michael Faraday (1791–1867) in England.


5. Which of the following is not a property of heavy water?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Boiling point of heavy water is lower than that or ordinary water
Explanation:
Boiling point of heavy water is higher than that or ordinary water as there is stronger hydrogen bonding in heavy water (D2O) than in ordinarywater (H2O) . That is why heavy water has a higher boiling point (101.42 degree C) than ordinary water (1oo degree C). Because of stronger hydrogen bonding, intermolecular association is also greater in heavy water than in ordinary water.


Fresherslive Current Affairs
6. Human saliva contains an enzyme called "salivary amylase" that breaks down starch to give sugar. It is present in the mouth. There is another area which uses this enzyme. Which of the following is it?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Pancreas
Explanation:
Amylase is found in two main areas – saliva in the mouth and pancreatic juice in the pancreas. Pancreatic juice is secreted into the small intestine where it helps continue digestion. In both areas amylase helps to break down starch into simpler sugars.

Hence, option D is correct.


7. Which of the following is/are true about blood pressure in the human body?

I. This pressure is much greater in arteries than in veins.
II. The pressure of blood during contraction is called diastolic pressure.
III. The normal systolic pressure is about 120 mm of Hg and diastolic pressure is 80 mm of Hg.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and III
Explanation:
Statements I and III are correct.

Statement II is opposite of what is correct. The pressure of blood inside the artery during ventricular systole (contraction) is called systolic pressure and pressure in artery during ventricular diastole (relaxation) is called diastolic pressure.

Hence, option B is correct.


8. Which of the following statements is/are correct?

I. In vertebrates, blood flows twice through the heart in each cycle.
II. Amphibians and many reptiles have three-chambered hearts.
III. Fishes have only two chambers to their hearts.




SHOW ANSWER
Correct Ans:All of the above
Explanation:
All the statements are correct.

I. The separation of the right side and the left side of the heart is useful to keep oxygenated and deoxygenated blood from mixing. Such separation is useful in beings that have high energy needs and constantly use energy to maintain their body temperature. Ex: Mammals. Also, in vertebrates, Blood goes through the heart twice during each cycle in other vertebrates. This is known as double circulation.

II. In some animals like reptiles, the body temperature depends on the temperature in the environment. Such animals have three-chambered hearts, and tolerate some mixing of the oxygenated and de-oxygenated blood streams.

III. Fishes have only two chambers to their hearts, and the blood is pumped to the gills, is oxygenated there, and passes directly to the rest of the body. Thus, blood goes only once through the heart in the fish during one cycle of passage through the body.

Hence, option E is correct.


9. Blood Pressure in humans is measured using the




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sphygmomanometer
Explanation:
Anemometer is used to measure wind speed.

Thermometer is used to measure body temperature.

Hence, option A is correct.


10. Which of the following is/are true about the human heart?

I. The heart has valves to ensure blood does not flow backwards when the atria or ventricles contract.
II. Oxygen-rich blood from the lungs enters the heart via the right atrium.
III. Ventricles have thicker muscular walls than the atria.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and III
Explanation:
Statement I is correct. Statement III is correct.

Statement II is incorrect as oxygenated blood enters the heart via the Left Atrium.

Hence, option C is correct.


11. Which of the following is/are true about the functions of blood in human body?

I. It consists of a fluid medium called plasma which transports oxygen.
II. It contains red blood cells which transports food, carbon dioxide and nitrogenous wastes.
III. Blood makes up around 7% of the weight of a human body.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III
Explanation:
Statement I is incorrect as the plasma transports food, carbon dioxide and nitrogenous wastes.

Statement II is incorrect as oxygen is carried by the red blood cells.

Statement III is correct.

Hence, option A is correct.


Fresherslive Current Affairs
12. When the electric impulse travels along the axon and reaches the other end called the synaptic terminal, this impulse triggers the release of ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Vesicles
Explanation:
The electrical impulses stimulate the release of vesicles. These store various neurotransmitters that are released at the synapse. Vesicles are essential for propagating nerve impulses between neurons and are constantly recreated by the cell.

Hence, option A is correct.


13. The long, slender projection of a nerve cell that conducts electrical impulses (carrying information) away from the nerve cell body and transmits this information to different neurons, muscles, and glands is known as:




SHOW ANSWER
Correct Ans:Axon
Explanation:
An axon, also known as nerve fiber, is a long, slender projection of a nerve cell, or neuron, that typically conducts electrical impulses known as action potentials, away from the nerve cell body. The function of the axon is to transmit information to different neurons, muscles, and glands.

Hence, option B is correct.


14. The ending of a nerve cell used to acquire information from our environment is called




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dendrite
Explanation:
The ending used for information gathering is called a dendrite.

Hence, option C is correct.


15. Receptors used to detect taste are known as




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gustatory receptors
Explanation:
Gustatory receptors detect taste while olfactory receptors detect smell. Nerve cell receptors detect temperature etc.

Hence, option A is correct.


16. Pyorrhoea is a disease of the




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gums
Explanation:
Pyorrhoea (gum diseases) is set of inflammatory disease affecting the periodontium i.e., the tissues that surround and support the teeth.


17. How many millimeters make ten kilometers?




SHOW ANSWER
Correct Ans:107
Explanation:
1 cm = 10 mm
1 m = 100 cm = 1,000 mm
1 km = 1,000 m = 1,000,000 mm
10 km = 10,000,000 mm = 107


18. Which one of the following substances is used in the preservation of food stuff? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sodium Benzoate
Explanation:
Sodium benzoate is a substance which has the chemical formula C6H5COONa and it is a widely used food preservative.


19. Optical fibre works on the principle of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Total internal reflection
Explanation:
An optical fiber is a flexible, transparent fiber made by drawing glass (silica) or plastic to a diameter slightly thicker than that of a human hair. They work on the principle of total internal reflection.


20. The term LASER stands for




SHOW ANSWER
Correct Ans:Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
Explanation:
LASER stands for Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.
A laser is a device that emits light through a process of optical amplification based on the stimulated emission of electromagnetic radiation.





Are you seeking for good platform for practicing Basic Science questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Basic Science @ Fresherslive

This page provides important questions on Basic Science along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Basic Science questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Basic Science Online tests. Basic Science Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Basic Science Test questions Online @ Fresherslive?

Basic Science questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Basic Science may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Basic Science questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Basic Science questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Basic Science in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Basic Science Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Basic Science test or get stuck on any particular question, our Basic Science test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Basic Science, exercise these advanced Basic Science questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Basic Science Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.