Bar Chart Questions and Answers updated daily – Data Interpretation



158 Bar Chart Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Data Interpretation Bar Chart online test. Bar Chart Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Bar Chart Questions



Refer the above for the Questions 1 to 8
1. Out of the overall Books, what % of Books is held by Library 4-Non Fiction Books and Library 6-Non-American Author Books put together on the overall Books



SHOW ANSWER
Correct Ans:11.20%
Explanation:
Step 1 : Find Library 4-Non Fiction Books
Overall Books of Library 4 is 108000
Out of which Non Fiction Books is ( 6 / (6+9)*108000) = 43200
Step 2 : Find Library 6-Non-American Author Books
Overall Books of Library 6 is 432000
Out of which Non-American Author Books is ( 4 / (4+13)*432000) = 101647
Step 3 : Add the 2 Books
i.e. 43200+101647=144847
Step 4 : Estimate Overall Books = 1296000
Step 5 : Estimate % = Count of 2 Books/ Overall Books
=> 144847/1296000=11.2%


2. Out of the overall Books, what % of Books is held by Library 3-Non Fiction Books and Library 3-American Author Books put together on the overall Books



SHOW ANSWER
Correct Ans:6.90%
Explanation:
Step 1 : Find Library 3-Non Fiction Books
Overall Books of Library 3 is 90000
Out of which Non Fiction Books is ( 3 / (3+5)*90000) = 33750
Step 2 : Find Library 3-American Author Books
Overall Books of Library 3 is 90000
Out of which American Author Books is ( 5 / (5+3)*90000) = 56250
Step 3 : Add the 2 Books
i.e. 33750+56250=90000
Step 4 : Estimate Overall Books = 1296000
Step 5 : Estimate % = Count of 2 Books/ Overall Books
=> 90000/1296000=6.9%


3. Out of the overall Books, what % of Books is held by Library 2-Non Fiction Books and Library 4-Non Fiction Books put together on the overall Books



SHOW ANSWER
Correct Ans:9.70%
Explanation:
Step 1 : Find Library 2-Non Fiction Books
Overall Books of Library 2 is 144000
Out of which Non Fiction Books is ( 8 / (8+6)*144000) = 82286
Step 2 : Find Library 4-Non Fiction Books
Overall Books of Library 4 is 108000
Out of which Non Fiction Books is ( 6 / (6+9)*108000) = 43200
Step 3 : Add the 2 Books
i.e. 82286+43200=125486
Step 4 : Estimate Overall Books = 1296000
Step 5 : Estimate % = Count of 2 Books/ Overall Books
=> 125486/1296000=9.7%


4. Out of the overall Books, what % of Books is held by Library 1-Non Fiction Books and Library 3-Fiction Books put together on the overall Books



SHOW ANSWER
Correct Ans:11.80%
Explanation:
Step 1 : Find Library 1-Non Fiction Books
Overall Books of Library 1 is 270000
Out of which Non Fiction Books is ( 5 / (5+9)*270000) = 96429
Step 2 : Find Library 3-Fiction Books
Overall Books of Library 3 is 90000
Out of which Fiction Books is ( 5 / (5+3)*90000) = 56250
Step 3 : Add the 2 Books
i.e. 96429+56250=152679
Step 4 : Estimate Overall Books = 1296000
Step 5 : Estimate % = Count of 2 Books/ Overall Books
=> 152679/1296000=11.8%


5. Out of the overall Books, what % of Books is held by Library 2-Fiction Books and Library 5-Non-American Author Books put together on the overall Books



SHOW ANSWER
Correct Ans:6.30%
Explanation:
Step 1 : Find Library 2-Fiction Books
Overall Books of Library 2 is 144000
Out of which Fiction Books is ( 6 / (6+8)*144000) = 61714
Step 2 : Find Library 5-Non-American Author Books
Overall Books of Library 5 is 252000
Out of which Non-American Author Books is ( 1 / (1+12)*252000) = 19385
Step 3 : Add the 2 Books
i.e. 61714+19385=81099
Step 4 : Estimate Overall Books = 1296000
Step 5 : Estimate % = Count of 2 Books/ Overall Books
=> 81099/1296000=6.3%


6. Out of the overall Books, what % of Books is held by Library 1-Fiction Books and Library 4-American Author Books put together on the overall Books 



SHOW ANSWER
Correct Ans:20.60%
Explanation:
Step 1 : Find Library 1-Fiction Books
Overall Books of Library 1 is 270000
Out of which Fiction Books is ( 9 / (9+5)*270000) = 173571
Step 2 : Find Library 4-American Author Books
Overall Books of Library 4 is 108000
Out of which American Author Books is ( 13 / (13+2)*108000) = 93600
Step 3 : Add the 2 Books
i.e. 173571+93600=267171
Step 4 : Estimate Overall Books = 1296000
Step 5 : Estimate % = Count of 2 Books/ Overall Books
=> 267171/1296000=20.6%


7. Out of the overall Books, what % of Books is held by Library 3-Fiction Books and Library 6-Non Fiction Books put together on the overall Books



SHOW ANSWER
Correct Ans:22.00%
Explanation:
Step 1 : Find Library 3-Fiction Books
Overall Books of Library 3 is 90000
Out of which Fiction Books is ( 5 / (5+3)*90000) = 56250
Step 2 : Find Library 6-Non Fiction Books
Overall Books of Library 6 is 432000
Out of which Non Fiction Books is ( 9 / (9+8)*432000) = 228706
Step 3 : Add the 2 Books
i.e. 56250+228706=284956
Step 4 : Estimate Overall Books = 1296000
Step 5 : Estimate % = Count of 2 Books/ Overall Books
=> 284956/1296000=22%


8. Out of the overall Books, what % of Books is held by Library 2-Fiction Books and Library 5-Fiction Books put together on the overall Books



SHOW ANSWER
Correct Ans:15.20%
Explanation:
Step 1 : Find Library 2-Fiction Books
Overall Books of Library 2 is 144000
Out of which Fiction Books is ( 6 / (6+8)*144000) = 61714
Step 2 : Find Library 5-Fiction Books
Overall Books of Library 5 is 252000
Out of which Fiction Books is ( 7 / (7+6)*252000) = 135692
Step 3 : Add the 2 Books
i.e. 61714+135692=197406
Step 4 : Estimate Overall Books = 1296000
Step 5 : Estimate % = Count of 2 Books/ Overall Books
=> 197406/1296000=15.2%




Refer the above for the Questions 9 to 20
9. Which Country has the highest number of Unemployed Population?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Country 3
Explanation:
Country 1 Unemployed Population = 48000;
Country 2 Unemployed Population = 13500;
Country 3 Unemployed Population = 67500;
Country 4 Unemployed Population = 43200;
Country 5 Unemployed Population = 21600;
Country 6 Unemployed Population = 60000;
Among the above, the highest is from Country 3


10. What is the difference between Maximum value of Female and the Minimum value of Female?



SHOW ANSWER
Correct Ans:102,600
Explanation:
Maximum value of Female is = 129600

Minimum value of Female is = 27000

Hence Difference is => 129600 - 27000
= 102600


11. What is the difference between Maximum value of Employed and the Minimum value of Employed?



SHOW ANSWER
Correct Ans:240,300
Explanation:
Maximum value of Employed is = 280800

Minimum value of Employed is = 40500

Hence Difference is => 280800 - 40500
= 240300


12. What is the difference between Maximum value of Employed and the Maximum value of Unemployed? 



SHOW ANSWER
Correct Ans:213,300
Explanation:
Maximum value of Employed is = 280800

Maximum value of Unemployed is = 67500

Hence Difference is => 280800 - 67500
= 213300


13. What is the difference between Maximum value of Male and the Maximum value of Female?



SHOW ANSWER
Correct Ans:64,800
Explanation:
Maximum value of Male is = 194400

Maximum value of Female is = 129600

Hence Difference is => 194400 - 129600
= 64800


14. What is the Percentage of Female in the overall Population?



SHOW ANSWER
Correct Ans:44.77%
Explanation:
Country 1 Female Population = 72000;
Country 2 Female Population = 40500;
Country 3 Female Population = 101250;
Country 4 Female Population = 129600;
Country 5 Female Population = 64800;
Country 6 Female Population = 27000;

When we add up all the above numbers, we get 435150
Overall Population is 972000

When we divide the sum of above numbers by overall population, we get => 435150 / 972000 = 44.77%


15. Which Country has the least number of Male Population?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Country 2
Explanation:
Country 1 Male Population = 36000;
Country 2 Male Population = 13500;
Country 3 Male Population = 168750;
Country 4 Male Population = 194400;
Country 5 Male Population = 43200;
Country 6 Male Population = 81000
Among the above, the Least is from Country 2


16. Which Country has the highest number of Female Population?



SHOW ANSWER
Correct Ans:Country 4
Explanation:
Country 1 Female Population = 72000;
Country 2 Female Population = 40500;
Country 3 Female Population = 101250;
Country 4 Female Population = 129600;
Country 5 Female Population = 64800;
Country 6 Female Population = 27000;
Among the above, the highest is from Country 4


17. Find the ratio of Country 2-Unemployed Population to Country 6-Female Population



SHOW ANSWER
Correct Ans:(1:2)
Explanation:
Step 1 : Find Country 2-Unemployed Population
Overall Population of Country 2 is 54000
Out of which Unemployed Population is ( 1 / (1+3)*54000) = 13500

Step 2 : Find Country 6-Female Population
Overall Population of Country 6 is 108000
Out of which Female Population is ( 2 / (2+6)*108000) = 27000

Step 3 : Finding Ratio
i.e. 13500:27000 = 1:2


18. Find the ratio of Country 2-Unemployed Population to Country 5-Male Population



SHOW ANSWER
Correct Ans:(5:16)
Explanation:
Step 1 : Find Country 2-Unemployed Population
Overall Population of Country 2 is 54000
Out of which Unemployed Population is ( 1 / (1+3)*54000) = 13500

Step 2 : Find Country 5-Male Population
Overall Population of Country 5 is 108000
Out of which Male Population is ( 2 / (2+3)*108000) = 43200

Step 3 : Finding Ratio
i.e. 13500:43200 = 5:16


19. Find the ratio of Country 5-Employed Population to Country 6-Unemployed Population 



SHOW ANSWER
Correct Ans:(36:25)
Explanation:
Step 1 : Find Country 5-Employed Population
Overall Population of Country 5 is 108000
Out of which Employed Population is ( 4 / (4+1)*108000) = 86400

Step 2 : Find Country 6-Unemployed Population
Overall Population of Country 6 is 108000
Out of which Unemployed Population is ( 5 / (5+4)*108000) = 60000

Step 3 : Finding Ratio
i.e. 86400:60000 = 36:25


20. Find the ratio of Country 1-Employed Population to Country 4-Unemployed Population



SHOW ANSWER
Correct Ans:(25:18)
Explanation:
Step 1 : Find Country 1-Employed Population
Overall Population of Country 1 is 108000
Out of which Employed Population is ( 5 / (5+4)*108000) = 60000

Step 2 : Find Country 4-Unemployed Population
Overall Population of Country 4 is 324000
Out of which Unemployed Population is ( 2 / (2+13)*324000) = 43200

Step 3 : Finding Ratio
i.e. 60000:43200 = 25:18



1...1...78


Are you seeking for good platform for practicing Bar Chart questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Bar Chart @ Fresherslive

This page provides important questions on Bar Chart along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Bar Chart questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Bar Chart Online tests. Bar Chart Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Bar Chart Test questions Online @ Fresherslive?

Bar Chart questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Bar Chart may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Bar Chart questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Bar Chart questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Bar Chart in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Bar Chart Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Bar Chart test or get stuck on any particular question, our Bar Chart test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Bar Chart, exercise these advanced Bar Chart questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Bar Chart Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.