Awards: Solved 158 Awards Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Awards Questions

1. Which Hindi writer has been selected for the Vyas Samman-2019 for outstanding literary work?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Nasira Sharma
Explanation:
Explanation: Nasira Sharma has been selected for her novel Paper Boat. The award is given to the best Hindi literary work published over a period of 10 years. The award is given by KK Birla foundation.


2. Which Indian politician received ‘Grand Cross of Order of Civil Merit’ Award of Spain?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sushma Swaraj
Explanation:
• Union External Affairs Minister Sushma Swaraj has been conferred ‘Grand Cross of Order of Civil Merit’ Award by the Spanish government.

• This award was given in recognition of India’s support in evacuating 71 Spanish nationals through ‘operation Maitri’ from Nepal in April 2015 during the Nepal earthquake, which killed around 9,000 people and injured as many as 22,000 people.


3. The ‘Statue of Unity’ has been shortlisted for 'The Structural Awards 2019' of the UK-based Institution of Structural Engineers (IStructE). In which city it was build?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kevadia
Explanation:
• The most prolific creation in recent times, the Statue of Unity, is the World’s Tallest Monument. It represents more than a colossal structure facing the Sardar Sarovar Dam on the river Narmada.

• It is an iconic symbol of the ‘Iron Man’, who played an important role during India’s freedom struggle and thereafter in the unification of the princely states.

• It reminds the world of the towering personality of Sardar Vallabhbhai Patel, the nucleus of India’s integration as a united country.

• Statue of Unity (memorial to Sardar Patel) was unveiled by Prime Minister Narendra Modi in Gujarat's Kevadia town on 31st October 2018.


Fresherslive Current Affairs
4. On the occasion of the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, President Ram Nath Kovind honoured which veteran cricketer with the most effective Swachchta Ambassador award?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sachin Tendulkar
Explanation:
On the occasion of the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi, President Ram Nath Kovind honoured veteran cricketer Sachin Tendulkar with the most effective Swachchta Ambassador award.


5. Which company has received the National CSR Award 2018 for excellence in corporate social responsibility during the 1st edition of National Corporate Social Responsibility Awards (NCSRA) for 2019?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Edelweiss Financial Services
Explanation:
The Edelweiss Financial Services Ltd has received the National CSR Award 2018 for excellence in corporate social responsibility.


Fresherslive Current Affairs
6. Who won the 55th Jnanpith Award 2019?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Akkitham Achuthan Namboodri
Explanation:
Noted Malayalam poet Akkitham Achuthan Namboodiri (known as ‘Akkitham’- 93 years) has been declared the recipient of the 55th Jnanpith Award (country’s highest literary honour) for the year 2019.


7. Which Fintech company has received the DigiDhan Mission Fin-tech Award 2018-2019 for ‘Innovation in Digital Payments through Emerging Technology’ at the Ministry of Electronics and Information Technology Start-up Summit 2019 held in New Delhi?




SHOW ANSWER
Correct Ans:BharatPe
Explanation:
On October 23, 2019, Union Minister Ravi Shankar Prasad awarded India’s fin-tech company, BharatPe with DigiDhan Mission Fin-tech Award 2018-2019 at the MeitY Ministry of Electronics and Information Technology Start-up Summit 2019 held in New Delhi.


8. Who among the following has been awarded the Wildlife Conservation Society’s George Schaller Lifetime Award in Wildlife Conservation Science for his contribution to the field of conservation?




SHOW ANSWER
Correct Ans:K. Ullas Karanth
Explanation:
Wildlife biologist K. Ullas Karanth was awarded the Wildlife Conservation Society’s George Schaller Lifetime Award in Wildlife Conservation Science for his contribution to the field of conservation.


9. Who was bestowed with the Economic Times (ET) Lifetime Achievement Award for Public Service 2019? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Arun Jaitley
Explanation:
Former Finance Minister Arun Jaitley was conferred posthumously the Lifetime Achievement award for Public Service at the Economic Times Award 2019. The award was received by Arun Jaitley’s spouse Sangeeta Jaitley.


10. _________ was awarded the President's Colour award in 2019.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Indian Naval Academy at Ezhimala
Explanation:
President Ram Nath Kovind awarded the President's Colour to Indian Naval Academy at Ezhimala, Kerala, on 20 November. The award recognizes the yeoman service that was rendered by the institution in training and shaping Indian Naval officers over the last fifty years at three different locations, namely Kochi, Goa, and Ezhimala.


11. Who among the following has been selected for the 31st Indira Gandhi National Integration Award for 2017 and 2018?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chandi Prasad Bhatt
Explanation:
Environmentalist and social activist Chandi Prasad Bhatt has been selected for the 31st Indira Gandhi National Integration Award for 2017 and 2018. This award is given by the National Congress Party.


Fresherslive Current Affairs
12. Who received the 2019 Italian Golden Sand Art Award for an eight-foot-high sand sculpture of Mahatma Gandhi on his 150th birth anniversary?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sudarsan Pattnaik
Explanation:
Renowned sand artist Sudarsan Pattnaik received the Italian Golden Sand Art Award 2019 at a ceremony in Rome. The Scorrano Sand Nativity event was held under the patronage of the Puglia Region in south Italy around the theme of Men of Goodwill. Pattnaik represented India at the International Scorrano Sand Nativity event held in Lecce, Italy. He was joined by Pavel Minilkov from Russia created an eight-foot-high sand sculpture of Mahatma Gandhi on his 150th birth anniversary in the event.


13. Which of the following prize is given in the field of Medical Science ?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Dhanwantari Award
Explanation:
Dhanwantari Award is given for the Medical field. This award comprises a certificate, Gold Medal, and ₹ 1 lakh .This Award is given by the "Dhanwantari Foundation" for "Excellence in Medical Services".


14. Chameli Devi Jain Award is given in which of the following fields?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Journalism
Explanation:
The Chameli Devi Jain Award awards women journalists for their exceptional contribution to the cause of journalism upholding standards of excellence through a sustained body of work.


15. Bharat Ratna and Padma Vibhushan awards in India were instituted in the year _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:1954
Explanation:
The Padma Vibhushan is the second-highest civilian award of the Republic of India, second only to the Bharat Ratna. Instituted on 2 January 1954, the award is given for 'exceptional and distinguished service'.


16. Who among the following will be honoured with the prestigious ‘Global Goalkeeper Award’ by the Bill and Melinda Gates Foundation?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Narendra Modi
Explanation:
Narendra Modi will be honoured with the prestigious ‘Global Goalkeeper Award’. He will be felicitated by the Bill and Melinda Gates Foundation


17. Arcadia Education Project which involves construction of floating school for marginalised children in South Kanarchor of ______, has been awarded the prestigious Aga Khan Architecture Award 2019.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Bangladesh
Explanation:
Arcadia Education Project which involves construction of floating school for marginalised children in South Kanarchor of Bangladesh, has been awarded the prestigious Aga Khan Architecture Award 2019.


18. Name the IPS officer who has been awarded the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Chhaya Sharma
Explanation:
IPS officer Chhaya Sharma, who led the investigation team of the infamous Nirbhaya gang-rape and murder case, has been awarded the 2019 McCain Institute Award for Courage and Leadership


19. Name the player who won the "Player of the tournament" award in ICC Cricket World Cup 2019.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kane Williamson
Explanation:
England lifted the ICC Cricket World Cup Trophy 2019 at the Lord’s cricket stadium in London. Player of the tournament: Kane Williamson (New Zealand).


20. Who has been conferred with the Honorary Doctorate by the University of Peace for his contribution "to the Rule of Law, democracy and sustainable development in India"?   




SHOW ANSWER
Correct Ans:M Venkaiah Naidu
Explanation:
The Vice President of India, M. Venkaiah Naidu has been conferred with the Honorary Doctorate by the University of Peace for his contribution "to the Rule of Law, democracy and sustainable development in India" The University for Peace is an intergovernmental organization with university status, founded by United Nations General Assembly in 19.





Are you seeking for good platform for practicing Awards questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Awards @ Fresherslive

This page provides important questions on Awards along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Awards questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Awards Online tests. Awards Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Awards Test questions Online @ Fresherslive?

Awards questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Awards may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Awards questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Awards questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Awards in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Awards Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Awards test or get stuck on any particular question, our Awards test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Awards, exercise these advanced Awards questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Awards Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.