Average and Age Questions and Answers updated daily – Aptitude

Average and Age Questions: Solved 490 Average and Age Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Average and Age Questions

101. The average age of Sai's family consisting of 4 members, 4 years ago, was 28 years. 2 years ago, a baby was born in the family. The average age of the family 2 years from now would be :




SHOW ANSWER
Correct Ans:28 years
Explanation:
4 years ago, total age of 4 members = 4 x 28 = 112 years
Present age of 4 members = 112+(4 x 4) = 128 years
New born baby present age = 2 years
So, present age of 5 members = 128 + 2 = 130 years
2 years hence the total age of the family = 130 + (5 x 2) = 140 years
Average age of the family two years hence = 140 / 5 = 28 years
Workspace



102. Krish, Harish and Dinesh are three Brothers. Krish and Harish are twins. The ratio of sum of the ages of Krish and Harish is same as that of Dinesh alone. Three years earlier the ratio of age of Krish and Dinesh was 5 : 11. What will be the age of Dinesh 7 years hence? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
Since Krish and Harish are twins so their ages be same.
Let their ages be x and and age of Dinesh be y,
then, x + x = y y = 2x .........(i)
and (x – 3)/(y – 3) = 5/11
⇒ 11x – 33 = 5y – 15
⇒ 11x – 5y = 18 ...........(ii)
Sub equ(i) in equ(ii),we get
11x – 10x = 18
⇒ x = 18
So, the age of Dinesh 7 years hence will be
18 + 18 + 7 = 43 years.
Hence, option E is correct.
Workspace



103. The average height of 40 pencils is 154 cm. Some pencils of average height 160 cm are taken out. If the new average height is 150 cm, then how many pencils are remaining? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:24
Explanation:
Let number of pencils taken out be 'X'.
Total number of pencils = 40
Average height of 40 pencils = 154 cm
Average height of taken out pencils = 160 cm.

As per question,
Total height of 40 pencils - Total height of pencils that taken out = Total height of remaining pencils
(40 x 154) - 160X = 150(40 - X)
6160 - 160X = 6000 - 150X
160 = 10X
X = 16
Remaining pencils = 40 - X = 40 - 16 = 24.
Workspace



104. If Ram is one-third the age of his father Raj now, and was one-fourth the age of his father 5 years ago, then how old will his father Raj be 5 years from now? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:50 years
Explanation:
Let the present age of Ram be 'x'.
At present, Ram is one-third the age of his father Raj.
So, present age of father = 3x

According to the question,
3x - 5 = 4(x - 5)
3x - 5 = 4x - 20
x = 15 years

Therefore, present age of father = 3x = 3(15) = 45 years
So, father's age after 5 years = 45 + 5 = 50 years.
Workspace



105. Mr. A and Mrs. B have two sons P and Q and a daughter R. R is the youngest among the three children. Mrs. B is five years younger than Mr. A. The ages of the children form an Arithmetic Progression whose common difference is 1. The sum of the ages of the male members is 92 while that of the female members of the family is 67. What is the sum of the ages of Mr. A and Mrs. B? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:105
Explanation:
Given, ages of the children form an Arithmetic Progression whose common difference is 1.
So, let the age of children be a-1, a, a+1.
Here, a-1 is the youngest child who is the daughter R.

B is 5 yrs younger than A,
A = B + 5
Sum of ages of female members = 67.
a-1 + B = 67
a + B = 68 ...(i)

Sum of ages of female members = 91
a + a+1 + A = 91
2a + A = 91
2a + (B + 5) = 91
2a + B = 86 ....(ii)
Solving equations (i) and (ii),
a = 18; B = 50
Therefore, A = B + 5 = 50 + 5 = 55 yrs
Sum of the ages of Mr. A and Mrs. B = 55 + 50 = 105 yrs.
Workspace



106. There are three groups A, B and C. The average of group A is 93. The average of group B is 86. The average of group C is 95. The average of group A and B is 89, the average of group B and C is 91. Find the average of the three groups? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:91.5
Explanation:
By alligation method,



Ratio of A : B : C = 3 : 4 : 5

Average of all 3 groups = [(93 x 3) + (86 x 4) + (95 x 5)]/(3 + 4 + 5)
= (279 + 344 + 475)/12
= 1098/12
= 91.5
Therefore, average of all three groups = 91.5.
Workspace



107. Sobha's father was 38 years of age when she was born while her mother was 36 years old when her brother four years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:6 years
Explanation:
Let the Shoba's age be 'x'.
Shoba's brother's age = x - 4
Shobha's father's age = x + 38
Shobha's mother's age = 36 + (x - 4) = 32 + x

Difference between Shobha's father and mother = (x + 38) - (32 + x)
= x + 38 - 32 - x
= 6 years.
Workspace



108. Udit is 8 years older than his brother. His brother is 24 years younger than their mother. If the ratio between the ages of Udit and their mother is 7 : 11. What will be the age of Udit’s brother after 3 years? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:23
Explanation:
Let the age of Udit's brother be 'a'.
Udit age = a + 8
Mother's age = a + 24

Given, the ratio between the ages of Udit and their mother is 7 : 11.
(a + 8)/(a + 24) = 7/11
(a + 8)11 = (a + 24)7
11a + 88 = 7a + 168
11a - 7a = 168 - 88
4a = 80
a = 20
Hence, Udit's brother present age = 20 yrs
Therefore, Udit's brother age after 3 years = 20 + 3 = 23 yrs.
Workspace



109. The average weight of 17 boxes is 92 kg. If 18 new boxes are added, the new average increases by 3 kg. What will be the average weight of the 18 new boxes? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:97.8 kg
Explanation:
Given that, average weight of 17 boxes = 92 kg
So, weight of 17 boxes = 17 x 92 = 1564 kg

If 18 boxes are added, the average weight increases by 3 kg
Therefore, total number of boxes= 17 + 18 boxes = 35 boxes

Total weight of 35 boxes = 35 x (92 + 3) = 3325 kg
Therefore, weight of 18 boxes = 3325 - 1564 = 1761 kg
Thus, average weight of 18 boxes = 1761/18 = 97.8 kg.
Workspace



110. 1 year ago, a mother was 4 times older to her son. After 6 years, her age becomes more than double her son’s age by 5 years. The ratio of present age of mother to the present age of son will be:




SHOW ANSWER
Correct Ans:25:7
Explanation:
Let the present age of mother be x and present age of son be y.
Given, 1 yr ago mother's age = 4 times of son's age
x - 1 = 4(y - 1)
x - 1 = 4y - 4
x = 4y - 3

And also given, after 6 yrs mother's age = double the son's age by five yrs
x + 6 = 2(y + 6) + 5
(4y - 3) + 6 = 2y + 12 + 5
4y + 3 = 2y + 17
4y - 2y = 17 - 3
2y = 14
y = 7 yrs

Therefore, mother's age = 4(7) - 3 = 28 - 3 = 25 yrs

Required ratio of present age of mother and son = 25 : 7.
Workspace



111. There are 25 students in a class and the average of their ages is 15 years. The average age of the first 12 students is 14 and the average age of the last 12 students is 16. If the age of Amrutha is 5 years more than the age of 13th student, find the age of Amrutha.




SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:
Given, average age of 25 students = 15 yrs
WKT, Average age = Total age/Number of students
Total age of 25 students = 15 x 25 = 375 yrs

Average age of first 12 students = 14 yrs
So, the total age of first 12 students = 14 x 12 = 168 yrs

Average age of last 12 students = 16 yrs
So, total age of last 12 students = 12 x 16 = 192 yrs

Therefore, age of 13th student = Total age of 25 students - (Total age of first 12 students + Total age of last 12 students)
Age of 13th student = 375 - (168 + 192) = 15 yrs

Age of Amrutha = 5 + age of 13th student = 5 + 15
Amrutha's age = 20 yrs.
Workspace



112. The average age of 33 students and the class teacher in a class is 15 years. If the class teacher's age is 48 years. What would be the average age of only the students?




SHOW ANSWER
Correct Ans:14 years
Explanation:
Given:
Average age of 33 students and a teacher = 15 yrs
Age of teacher = 48 yrs
Total age of all students = (15*34) - 48
= 510 - 48
= 462 yrs
Required average age = 462/33 =14 yrs
Therefore, average age of students = 14yrs.
Workspace



113. A student bought 6 books namely A, B, C, D, E and F at Rs.111, Rs.95, Rs.50, Rs.125, Rs.75 and Rs.x respectively. If the average of all these books is Rs.6 more than the average cost of books B, C and D, find the value of x.




SHOW ANSWER
Correct Ans:120
Explanation:
According to the question,
Average of 6 books = Average of B, C and D + 6
[(111 + 95 + 50 + 125 + 75 + x)/6] = [(95 + 50 + 125)/3] + 6
(456 + x)/6 = (270/3) + 6
(456 + x)/6 = 96
456 + x = 576
x = 576 - 456
x = 120
Therefore, the value of x is 120.
Workspace



114. The average of 9 integers is found to be 11. But after the calculation, it was detected that, by mistake, the integer 23 was copied as 32, while calculating the average. After the due correction is made, the new average will be




SHOW ANSWER
Correct Ans:10
Explanation:
Difference of numbers = 23 - 32
= -9
There are 9 integers
So, the average of -9 = -9 / 9 = -1
The new average = 11 - 1 = 10
Workspace



115. B was born when A was 4 years 7 month and C was born when B was 3 years 4 months old. When C was 5 years 2 months old, then their average age was




SHOW ANSWER
Correct Ans:8 years 11 months
Explanation:
By question, we should calculate from C’s age
Given that,
C = 5 years 2 months
From the age of C, the age of B can be written as
B = (5 + 3) years (2 + 4) months
= 8 years 6 months
From the age of B, the age of A can be written as
A = (8 + 4) years (6 + 7) months
= 12 years 13 months
(12 months become 1 year)
A = 13 years 1 month
Average = (A + B + C)/3
= (8 + 5 + 13) years (6 + 2 + 1) months/3
= (26 years 9 months)/3
(balance 2 years become 24 months
So, 24 + 9 = 33)
= 8 years 11 months
Therefore, average = 8 years 11 months
Workspace



116. The average salary of all staff of a school is Rs. 10,000. The average salary of 20 teaching staff is Rs. 12,000 and that of non-teaching staff is Rs.5000, the number of non-teaching staff will be




SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:
Let number of non-teaching staff be x.
Average salary of all staff = Rs. 10,000
Average salary of 20 teaching staff = Rs. 12,000
Average salary of non-teaching staff = Rs.5000
Since, Average salary of teaching staff + Average salary of no-teaching staff = Average salary of all staff
(20*12000) + (x*5000) = (x + 20)*10000
240000 + 5000x = (x + 20)*10000
Divide the equation 1000,
240 + 5x = (x + 20)*10
240 + 5x = 10x + 200
10x - 5x = 240 - 200
5x = 40
x = 8
Workspace



117. The present age of a father is 3 yr more than three times the age of his son. 3 yr hence, father's age will be 10 yr more than twice the age of the son. The father's present age is 




SHOW ANSWER
Correct Ans:33 yr
Explanation:
Let the son's present age be x yr.
Given that, father's age is 3 yr more than three times the age of his son.
Father's age = 3x + 3
Accoroding to the question, after 3 yr
Father's age = 10 yr more than twice the age of the son
(3x + 3) + 3 = 2(x + 3) + 10
3x + 6 = 2x + 6 + 10
3x + 6 = 2x + 16
3x - 2x = 16 - 6
x = 10
Therefore, father's present age = 3x + 3 = 3(10) + 3 = 33 yr.
Workspace



118. 3 yr ago, the average of a family of 5 members was 17 yr. A baby having been born, the average age of the family is same today. the present age of the baby is 




SHOW ANSWER
Correct Ans:2 yr
Explanation:
Present age of family of 5 members = (17*5) + (5*3)
= 85 + 15 = 100 years
Given, average age of family is same 17 yrs.
Total age of family of 6 members(including baby) = 6*17 = 102 years
Therefore, present age of baby = 102 - 100 = 2 yr.
Workspace



119. Present age of A is 3 years less than present age of B. Ratio of B"™s age 5 year ago and A"™s age 4 year hence is 3 : 4 then find present age (in years) of A.




SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:
Let B’s age = 𝑥
So A’s age = 𝑥 − 3
x-5/x+1= 34
𝑥 = 23
A’s age = 23−3 = 20 years
Workspace



120. When the couple was married the average of their ages was 25 years. When their first child was born, the average age of family became 18 years. When their second child was born, the average age of the family became 15 years. Find the average age of the couple now. 




SHOW ANSWER
Correct Ans:29
Explanation:
Average ages of couple = 25 years
So, the sum of ages of couple = 25*2 = 50 years
When 1st child born the average age of family = 18 years
Therefore, the total age of family(3 members) = 18 * 3 = 54 years
(At that time child age would be zero, so the age of father and mother would have increased by same.)
Its increased by 2 years for each = 50 + 2 + 2 = 54 years
When second child born the average age of family = 15 years
Therefore, the total age of family(4 members) = 15 * 4 = 60 years
(So, at that time second child age would be zero, the age of father, mother and first child would have increased by same.)
So its increased by 2 years for each = 54 + 2 + 2 + 2 = 60 years.
Therefore after 4 years, the total age of couple (from age of 50) = 50 + 4 + 4 = 58 years
So, the average age of couple = 58/2 = 29 years.
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Average and Age questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Average and Age @ Fresherslive

This page provides important questions on Average and Age along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Average and Age questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Average and Age Online tests. Average and Age Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Average and Age Test questions Online @ Fresherslive?

Average and Age questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Average and Age may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Average and Age questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Average and Age questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Average and Age in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Average and Age Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Average and Age test or get stuck on any particular question, our Average and Age test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Average and Age, exercise these advanced Average and Age questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Average and Age Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status