Average and Age Questions and Answers updated daily – Aptitude

Average and Age Questions: Solved 490 Average and Age Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Aptitude Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Average and Age Questions

61. Shivam is 4 years younger than Mayank while Divyanshi is 4 years younger than Samrat but one-fifth times as old as Shivam. If Samrat is eight years old, how many times as old is Mayank as Divyanshi?




SHOW ANSWER
Correct Ans:6 times
Explanation:
Given, the present age of Samrat = 8 years
Then, the present age of Divyanshi = present age of Samrat - 4 = 8 - 4 = 4 years

Given, Divyanshi is one-fifth times as old as Shivam
---> present age of Divyanshi = (1/5) * present age of Shivam
---> present age of Shivam = 5 * present age of Divyanshi = 5 * 4 = 20 years

Given, Shivam is 4 years younger than Mayank
Then, Mayank is 4 years older than Shivam.
---> present age of Mayank = present age of Shivam + 4 = 20 + 4 = 24 years

Now, present age of Divyanshi * 6 times = 4 * 6 = 24 which is Mayank's present age.
Thus, Mayank is 6 times older than Divyanshi.
Workspace



62. A professional institute's total expenditure on students for a particular course is partly fixed and partly varies linearly with the number of students. The average expense per student is Rs. 615 when there are 24 students and Rs. 465 when there are 40 students. What is the average expense when there are 60 students?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 390
Explanation:
Let partially fixed expenditure be x and partially varying expenditure be y.
Given, when there are 24 students, average expense per student = Rs. 615
---> Total expense = Rs. 615 * number of students
---> Now, Total expense = partially fixed expenditure + expenditure partially varying with the number of students

Then, Total expense = 615 * 24 = x + 24 y
---> x + 24y = 14760 ---> eqn (1)

Similarly, when there are 40 students,
Total expense = 465 * 40 = x + 40 y
----> x + 40y = 18600 ---> eqn (2)

Now, eqn (2) - eqn (1) [ie., subtraction], we get,
40y - 24y = 18600 - 14760
---> 16y = 3840
---> y = 240
Then, From eqn (1), x = 14760 - 24 * 240
---> x = 14760 - 5760
---> x = 9000

When there are 60 students, Total expense = x + 60 y
= 9000 + 60 * 240
= 23400
Average expense when there are 60 students = 23400/60
= 390
Workspace



63. A person was asked to state his age in years. His reply was, "Take my age three years hence, multiply it by 3 and then subtract three times my age three years ago and you will know how old I am." What was the age of the person?




SHOW ANSWER
Correct Ans:18 years
Explanation:
Let the present age of the person = x
Then, his age three years hence = x + 3
multiply it by 3 ---> (x + 3) * 3
Then subtract three times his age three years ago ---> [(x + 3) * 3] - [3 * (x - 3)]

Now, present age of the person = x = [(x + 3) * 3] - [3 * (x - 3)]
---> x = [3x + 9] - [3x -9]
---> x = 3x + 9 - 3x + 9
---> x = 18
Thus, the present age of the person = x = 18 years
Workspace



64. The average salary of the whole employees in a company is Rs. 300 per day. The average salary of officers is Rs. 800 per day and that of clerks is Rs. 240 per day. If the number of officers is 30, then find the number of clerks in the company? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:250
Explanation:
Let the number of clerks in the company be x.
Given, average salary of officers = Rs. 800 per day
Number of officers = 30
---> Total salary of officers = Average salary * Number of officers
= 800 * 30
= Rs. 24,000

Given, average salary of clerks = Rs. 240 per day
Then, Total salary of clerks = 240 * x
= 240x

Given, average salary of whole employees = Rs. 300 per day
---> Total salary of whole employees = Average salary * [Number of officers + Number of clerks]
= 300 * [30 + x]

Now, Total salary of whole employees = Total salary of officers + Total salary of clerks
---> 300 * [30 + x] = 24000 + 240x
---> 9000 + 300x = 24000 + 240x
---> 300x - 240x = 24000 - 9000
---> 60x = 15000
---> x = 250

Thus, the number of clerks in the company = x = 250 members.
Workspace



65. The average age of Rinku and Ridipta is 18 years. When Rita replaces Ridipta, the average age is increased by 1 and when Ridipta replaces Rinku the average age becomes 17 years. What is the age of Rita? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:18 years
Explanation:
Given, average age of Rinku and Ridipta = 18 years
---> Total age of Rinku and Ridipta = Average * 2
= 18 * 2 = 36
---> Rinku + Ridipta = 36 ---> eqn(1)

When Rita replaces Ridipta,
Average age of Rinku and Rita = 19 years
---> Total age of Rinku and Rita = 19 * 2 = 38
---> Rinku + Rita = 38 ---> eqn(2)

When Ridipta replaces Rinku,
Average age of Ridipta and Rita = 17 years
---> Total age of Ridipta and Rita = 17 * 2 = 34
---> Ridipta + Rita = 34 ---> eqn(3)

Now, Subtracting eqns (1) and (2) i.e., eqn (2) - eqn (1), we get,
Rita - Ridipta = 38 - 36
---> Rita - Ridipta = 2 ---> eqn (4)

Now, eqn(3) + eqn (4), we get
2 Rita = 34 + 2
--> Rita = 36/2
---> Rita = 18
Thus, the age of Rita = 18 years.
Workspace



66. In the afternoon, a student read 100 pages at the rate of 60 pages per hour. In the evening, when she was tired, she read next 100 pages at the rate of 40 pages per hour. What was her average rate of reading, in pages per hour?




SHOW ANSWER
Correct Ans:48
Explanation:
Number of hours the student read in the afternoon = Number of pages/ rate
= 100 / 60
= 5/3

Number of hours the student read in the evening = Number of pages/ rate
= 100 / 40
= 5/2

Total hours of reading = (5/3) + (5/2)
= (10 + 15) / 6
= 25/6

Total pages read = 100 + 100 = 200

Average rate of reading = Total pages read / Total hours of reading
= 200 / (25/6)
= (200 * 6)/25
= 8 * 6
= 48 pages per hour
Workspace



67. The sum of the present ages of Arun and Nithin is 9 times the difference of the age of Arun and Nithin. Arun is elder than Nithin. 6 years hence, their total ages will be 12 times the difference of their ages. What is the present age of Arun who is elder than Nithin?




SHOW ANSWER
Correct Ans:20 years
Explanation:
Let the present ages of Arun and Nithin be A and N.
Given, A + N = 9 (A - N)
---> A + N = 9A - 9N
---> N + 9 N = 9A - A
---> 10N = 8A
---> 5N = 4A
----> A/N = 5/4
---> The ratio of present ages of Arun and Nithin, A : N = 5 : 4
---> present age of Arun ie., A = 5x
present age of Nithin ie., N = 4x

6 years hence,
(A + 6) + (N + 6) = 12 [(A + 6) - (N + 6)]
---> (5x + 6) + (4x + 6) = 12 [5x + 6 - 4x - 6]
---> 9x + 12 = 12 [x]
---> 12x - 9x = 12
---> 3x = 12
---> x = 4
Hence, present age of Arun ie., A = 5x = 5 * 4 = 20 years
Workspace



68. The average weight of a group of boys and girls is 38 kg. The average weight of boys is 42 kg and that of girls is 33 kg. If the number of boys is 25, then find the number of girls.




SHOW ANSWER
Correct Ans:20
Explanation:
Let number of girls = x
Given, Average weight of boys = 42 kg
Number of boys = 25
Then, Total weight of boys = Average weight of boys * Number of boys
= 42 * 25
= 1050

Given, Average weight of girls = 33 kg
Then, Total weight of girls = 33 * x = 33x

Now, Total weight of boys and girls = 1050 + 33x ---> eqn (1)

Given, Average weight of a group of boys and girls = 38 kg
---> Total weight of boys and girls = Average weight of a group of boys and girls * (No. of boys + No. of girls)
---> Total weight of boys and girls = 38 (25 + x) ---> eqn (2)

From eqn (1) and (2),
1050 + 33x = 38 (25 + x)
---> 1050 + 33x = 950 + 38x
---> 38x - 33x = 1050 - 950
---> 5x = 100
---> x = 100/5
---> x = 20
Thus, number of girls = x = 20
Workspace



69. A's age is one-sixths of B's age. B's age will be twice of C's age after 10 years. If C's eighth birthday was celebrated two years ago, then the present age of A must be:




SHOW ANSWER
Correct Ans:5 years
Explanation:
Let A be the age of person 'A'
B be the age of person 'B'
and C be the age of person 'C'

Given, A = (1/6)B ---> eqn (1)
B + 10 = 2 (C + 10) ---> eqn (2)
If C's eighth birthday was celebrated two years ago, then present age of C must be 10 years.

Substitute C = 10 in eqn (2), we get
B + 10 = 2 (10 + 10)
---> B = 2 (20) - 10
---> B = 40 - 10
---> B = 30
Thus, present age of B = 30 years.

Now From eqn (1)
A = (1/6) * 30
---> A = 5
Hence, present age of A = 5 years.
Workspace



70. The average monthly income of 4 earning members of a family is Rs. 7,350. One member passes away and the average monthly income becomes Rs. 6,500. What was the monthly income of the person, who is no more?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 9,900
Explanation:
Given, average monthly income of 4 family members = Rs. 7350
---> Total Monthly income of 4 members = 7350 * 4 = 29,400

Average monthly income of 3 persons (excluding the dead person) = Rs. 6500
----> Total Monthly income of remaining 3 persons = 6500 * 3 = 19,500

Therefore, Monthly income of dead person = 29,400 - 19,500 = Rs. 9,900
Workspace



71. The average age of a class of 39 students is 15 yr. If the age of the teacher is included, then the average increases by 3 months. Find the age of the teacher.




SHOW ANSWER
Correct Ans:25
Explanation:
Average age of 39 students = 15 yr
Age of 39 students = 39 * 15 = 585 yr
Average age of students and teacher = 15 + 3 months = 15 + 3/12 = 61/4 yr
Age of students and teacher = 40 * 61/4 = 610 yr
Hence, age of teacher = 610 - 585 = 25 yr
Workspace



72. The average age of group of 20 girls is 15 yr and that of another group of 25 boys is 24 yr. The average age of the two groups mixed together is




SHOW ANSWER
Correct Ans:20 yr
Explanation:
Given, average age of 20 girls = 15 yr
Average age of 25 boys = 24 yr
Age of 20 girls = 15 * 20 = 300 yr
Similarly, age of 25 boys = 24 * 25 = 600 yr
Now, the average age of the two groups = (Age of girls + Age of boys)/(Total number of boys and girls)
= (300 + 600)/(20 + 25)
= 900/45 = 20 yr
Workspace



73. The average age of a husband and his wife was 23 years at the beginning of their marriage. After five years they have a one-year old child. The average age of the family of three, when the child was born, was




SHOW ANSWER
Correct Ans:18 years
Explanation:
Husband age + wife age (at the time of marriage)= 23 * 2 = 46
After 5 years of marriage = Husband + wife + child
= 46 + 10 + 1 = 57 years
At the time of birth of child = 57 - 3
= 54 years
Required average age = 54/3 = 18 years
Workspace



74. The average age of four boys A, B, C and D is 5 years and the average age of A, B, D, E is 6 years. C is 8 years old. The age of E is (in years)




SHOW ANSWER
Correct Ans:12
Explanation:
Given, the average age of A, B, C and D = 5 years
---> (A + B + C + D) / 4 = 5
---> A + B + C + D = 5 * 4
---> A + B + C + D = 20 years ----> eqn (i)

Also, given that, average age of A, B, D, E = 6 years
---> (A + B + D + E) / 4 = 6
---> A + B + D + E = 6 * 4
---> A + B + D + E = 24 years ----> eqn (ii)

On Solving eqn (i) - eqn (ii) [ie., subtracting], we get
C - E = - 4
Given that, age of C = 8 years
---> 8 - E = -4
---> E = 8 + 4 = 12 years
Hence, the age of E = 12 years.
Workspace



75. The mean of 11 numbers is 35. If the mean of first 6 numbers is 32 and that of the last six numbers is 37, find the sixth number.




SHOW ANSWER
Correct Ans:29
Explanation:
Given Mean of 11 numbers = 35
Formula:- Mean (or) Average = Sum of numbers/Total no. of elements
So, sum of 11 numbers = 35 * 11 = 385
Similarly, sum of first 6 numbers = 32 * 6 = 192
and sum of last six numbers = 37 * 6 = 222

Now, the sixth number = (192 + 222) - 385
= 414 - 385
= 29
Workspace



76. The average of 8 numbers is 14. The average of 6 of these numbers is 16. What is the average of the remaining two numbers?




SHOW ANSWER
Correct Ans:8
Explanation:
Average of 8 numbers = 14
Sum of 8 numbers = 14*8 = 112
Similarly, average of 6 numbers = 16
Sum of 6 numbers = 16*6 = 96
Therefore,
Sum of remaining two numbers = Sum of 8 numbers - Sum of 6 numbers
= 112 - 96 = 16
Average = Sum of two number/2
=16/2
Average =8
Workspace



77. The sum of present age of Rahul and Abishek is 48 years. Today Abishek is 4 years older than Shweta. The respective ratio of the present ages of Rahul and Shweta is 4 : 7 What was Abishek"™s age two years ago?




SHOW ANSWER
Correct Ans:30 years
Explanation:
Let present ages of Rahul and Swetha be 4X and 7X respectively
Present age of Abishek = 7X + 4
sum of the present ages of Rahul and Abishek is 48 years
=> 4X + (7X + 4) = 48
=> 11X = 44
=> X = 4
Present age of Abishek = 7X + 4 = 7*4 + 4 = 32
Abishek's age two years ago = 32 - 2 = 30
Workspace



78. An HR Company employs 4800 persons, out of which 45 percent are males and 60 percent of the males are either 25 years or older. How many males are employed in that HR Company who are younger than 25 years?




SHOW ANSWER
Correct Ans:864
Explanation:
Total employees = 4800
45% of employees are males = 45/100 * 4800
= 2160
60% of 2160 are equal to or older than 25
So, 40% of 2160 are younger than 25 years = 40/100 * 2160
= 864
Workspace



79. Nine persons went to a hotel for taking their meals. Eight of them spent Rs.12 each over their meals and their ninth spent Rs. 8 more than the average expending of all the nine. Total money spent by them was:  




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs.117
Explanation:
No. of persons = 9
Let the average expenditure of 9 persons be x
Now according to question,
12 * 8 + (x+8) / 9 = x
96 + x + 8 = 9x
8x = 104
x = 13
Total money spent by 9 persons = 9x
9*13 =Rs.117
Workspace



80. Average of present age of P and R is 33 years. Q is 18 years older than R and Q is 6 years younger than S. If present age of P is 33(1/3)% less than present age of S, then find average of present age of Q, R and S.




SHOW ANSWER
Correct Ans:44 years
Explanation:
Let the present ages of P, Q, R and S be P, Q, R, and S respectively.
Given that, (P + R) / 2 = 33
---> P + R = 66 ---> eqn (i)
Q = R + 18 ---> eqn (ii)
Q = S - 6 ---> eqn (iii)

P = S - 33(1/3)% of S
---> P = S - (100/3)% of S
---> P = S - [(100/3)/100] * S
---> P = S - (1/3) * S
---> P = (3S - S) / 3
---> P = 2S/3 ---> eqn (iv)

Put the value of eqn (iv) in eqn (i), we get
(2S/3) + R = 66 ---> eqn (v)

Put the value of Q from eqn (ii) in eqn (iii), we get
R + 18 = S - 6
---> S - R = 18 + 6
---> S - R = 24 ---> eqn (vi)

On Adding eqn (v) and eqn (vi)
(2S/3) + S = 66 + 24
---> (2S + 3S)/3 = 90
---> 5S = 270
---> S = 54 which is the present age of S.

Now, from eqn (iii), the present age of Q = S - 6 = 48
Now, from eqn (ii), the present age of R = Q - 18 = 30

Thus, Required average = (48 + 30 + 54)/3
= 132/3
= 44 years
Workspace



Are you seeking for good platform for practicing Average and Age questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Average and Age @ Fresherslive

This page provides important questions on Average and Age along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Average and Age questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Average and Age Online tests. Average and Age Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Average and Age Test questions Online @ Fresherslive?

Average and Age questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.
Practice in advance of similar questions on Average and Age may improve your performance in the real Exams and Interview.
Time Management for answering the Average and Age questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.
Through Fresherslive Average and Age questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Average and Age in short time and also in short cut method.
Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Average and Age Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Average and Age test or get stuck on any particular question, our Average and Age test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Average and Age, exercise these advanced Average and Age questions with answers.
You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Average and Age Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


Online Test for Data Interpretation
Online Test for C Language
FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2023 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail...
DMCA.com Protection Status