Average and Age: Solved 490 Average and Age Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Average and Age Questions

1. Three years ago, Poorvi was thrice as old as his sister Reena. After three years Poorvi will be twice as old as Reena. What is the present age of Reena?




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
Three years ago, Poorvi was thrice as old as his sister Reena. After three years Poorvi will be twice as old as Reena. What is the present age of Reena:

Explanation :

P – 3 = 3 *(R – 3) —(1)
P + 3 = 2 *(R + 3) —(2)

Solving eqn (1) and (2) R = 9


2. The respective ratio between the present age of Monika and Deepak is 5:x. Monika is 9 years younger than Prem. Prem’s age after 9 years will be 33 years. The difference between Deepak’s and Monika’s age is same as the present age of Prem. What is the value of x?




SHOW ANSWER
Correct Ans:13
Explanation:
The respective ratio between the present age of Monika and Deepak is 5:x. Monika is 9 years younger than Prem. Prem’s age after 9 years will be 33 years. The difference between Deepak’s and Monika’s age is same as the present age of Prem. What is the value of x:

Explanation :

Prem’s age after 9 years = 33 years
Prem’s present age = 33 – 9 = 24 years
Monika’s present age = 24 – 9 = 15 years
Deepak’s present age = 15 + 24 = 39 years
Ratio between Monika and Deepak = 15 : 39 = 5 : 13

---> X = 13


3. James’ father was 30 years old when he was born. His mother’s age was 24 when his sister who is 5 years younger to him, was born. What is the difference between the age of James’ father and mother?




SHOW ANSWER
Correct Ans:11
Explanation:
James’ father was 30 years old when he was born. His mother’s age was 24 when his sister who is 5 years younger to him, was born. What is the difference between the age of James’ father and mother:

Explanation :

James’age = F – 30
sister’s age = F – 35
M = 24 + Sister’s age
M = 24 + F – 35
F – M = 11


Fresherslive Current Affairs
4. The average weight of 20 people is increased by 2.2 kg when one man weight 53 kg is replaced by another man. Find the weight of new man?




SHOW ANSWER
Correct Ans:97 Kg
Explanation:
-----> Average = 2.2,

-----> Number of people (n) = 20

-----> Average = ( Total sum/n)

-----> Total weight increased = 2.2*20 = 44 kg

-----> Weight of new man = 44 + 53 = 97 kg


5. An exam was conducted in a state over 222 centres. The average number of applicants per centre was found to be 1560. However, it was later realized that in one centre, the number of applicants was counted as 1857 instead of 1747. What was the correct average number of applicants per centre (upto two decimals)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:1559.51
Explanation:
-----> Number of applicants that have been counted extra = 1857 − 1747 = 110

-----> Hence, decrease in average = 110/222 = 0.495
-----> Correct average = 1560 − 0.495 = 1559.505 = 1559.51

Hence, option D is correct.


Fresherslive Current Affairs
6. The average of eight numbers is 25, out of which average of first two numbers is (39/2) and the average of the next three numbers is(70/3) . The sixth number is less than the seventh and the eighth by 5 and 8 respectively. Find the seventh number.    




SHOW ANSWER
Correct Ans:31
Explanation:
---> Sum of eight numbers = 25 * 8 = 200
---> Sum of first two numbers = (39/2) * 2 = 39
---> Sum of first three numbers = (70/3) * 3 = 70
---> Let, the sixth number be x
---> So, sum of sixth, seventh and eighth number = 200 – (39+70) = 200 – 109 = 91
---> = x+x+5+x+8 = 91
---> = x = 26
---> Therefore, seventh number = 26 + 5 = 31
---> So option (a) is the correct answer.


7. The average salary of a company increases by 100 when the salary of the manager, which is Rs. 9500, is included. If the number of employees excluding the manager is the smallest cube divisible by 16, what is the final average of the company?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Rs. 3100
Explanation:
----> The smallest cube divisible by 16 is 64.

----> Lets assume the average salary before the manager's salary is included is x

----> After addition of Manager's salary the average increases by 100

----> We can write down the above information in form of an equation as:

----> 64x + 9500 = 65 * (x + 100)

----> Solving for x, we get x = 3000

----> The final average is 3000 + 100 = Rs. 3100

----> Hence, option D is correct.


8. The Average marks obtained by 45 students in an examination is 12. If the average marks of passed students are 14 and that of failed students are 5, then find the number of students who passed the examination?




SHOW ANSWER
Correct Ans:35
Explanation:
------> Let the number of passed students be x,

------> 45 * 12 = 14x + (45 – x) * 5

------> 540 = 14x + 225 – 5x

------> 540 – 225 = 9x

------> 9x = 315

------> X = 35

------> Total number of passed students = 35


9. Average weight of three friends Amar, Visera and Daman is 70 kg. Another person Vishal joins the group and now the average is 66 kg. If another person Tahir whose weight is 6 kg more than Vishal, joins the group replacing Amar, then average weight of Visera, Daman, Vishal and Tahir becomes 75 kg. What is the weight of Amar (in kg)?




SHOW ANSWER
Correct Ans:24
Explanation:
-----> Total weight of Amar, Visera and Daman = 70 * 3 = 210 kg

-----> Again, Amar + Visera + Daman + Vishal = 66 * 4 = 264 kg ......... (i)

-----> Weight of Vishal = 264 – 210 = 54 kg

-----> Weight of Tahir = 54 + 6 = 60 kg

-----> Now, as per the question

-----> Visera + Daman + Vishal + Tahir = 75 * 4 = 300 kg. ................... (ii)

-----> Subtracting (i) from (ii), we get

-----> Tahir – Amar = 60 – Amar = 300 – 264 = 36

-----> Therefore, weight of Amar = 60 – 36 = 24 kg

-----> Hence, option D is correct.


10. The sum of 8 consecutive odd numbers is 256. Also average of four consecutive even numbers is 100. What is the sum of the smallest odd number and second largest even number?




SHOW ANSWER
Correct Ans:51
Explanation:
---> Let the odd numbers are = a-7, a-5, a-3, a-1, a+1, a+3, a+5,a+7
---> let the even numbers are = b-3,b-1, b+1,b+3
Now,
---> a-7+ a-5 + a-3 + a-1 + a+1 + a+3 + a+5 +a+7 = 8a = 256
---> a = 32
---> smallest odd number is 32-7 = 25
---> similarly, 4b = 100
---> b = 25......second largest even number is 25 + 1 = 26
---> Required Sum = 25+ 26 = 51


11. 3 years ago, the ratio of age of A and B is (5: 4). C is 8 years younger than A. The present age of C is 4 times of D’s present age. Find the present age of B, if the age of D, after 7 years is 12 years?




SHOW ANSWER
Correct Ans:23 years
Explanation:
---> 3 years ago, the ratio of age of A and B = 5: 4 (5x, 4x)
---> The present age of A and B = 5x + 3, 4x + 3
---> Present age of C = Present age of A – 8
---> Present age of D = 12 – 7 = 5
---> Present age of C = 4 * present age of D
---> 4*5 = 20 years
---> Present age of A = 20 + 8 = 28 years
---> 5x + 3 = 28
---> 5x = 25
---> X = 5

---> The present age of B = 4x + 3 = 23 years


Fresherslive Current Affairs
12. 6 years ago, the ratio of the ages of Arun and Prathap is 7: 6. Present age of Rajeev is 10 years more than one – sixth of Prathap’s present age. Find the ratio of present age of Prathap and Rajeev, if Arun’s age after 6 years is 40 years?    




SHOW ANSWER
Correct Ans:2: 1
Explanation:
----> 6 years ago, the ratio of the ages of Arun and Prathap = 7: 6 (7x, 6x)

----> Present ages of Arun and Prathap = 7x + 6, 6x + 6

----> Present age of Rajeev = (1/6)*Prathap’s present age + 10

----> Arun’s present age = 34 years

----> According to the question,

----> 7x = 28

----> x = 4

----> Prathap’s present age = 6x + 6 = 30

----> Rajeev’s present age = (1/6)*30 + 10 = 15

----> Required ratio = 30: 15 = 2: 1


13. The ratio of the ages of Tina and Rakesh is (9:10) respectively. Ten years ago the ratio of their ages was (4:5) respectively. What is the present age of Rakesh?




SHOW ANSWER
Correct Ans:20yr
Explanation:
---> Let current ages of Tina and Rakesh are X and Y
Given that
---> (X : Y) = (9:10) or (X/ Y) = (9/ 10) → X = (9Y/10)…… (a)
---> Ten years ago their ratios
---> (X-10: Y-10) = (4:5) o r (X-10/Y-10) = (4/5) …. (b)
---> By putting the value of X from (a) into (b)
---> ([(9y/10)-10]/y-10) = (4/5)
---> ((9y/2) -50) = 4y-40
---> (9y/2)-4y = -40+50
---> ((9y-8y)/2) = 10
---> we get Y = 20
---> Hence Rakesh’s present age is 20 yr.


14. The ratio between Rakesh and Kalai is (17: x). Kalai is 2 years elder than Manoj. Manoj’s age after 4 years will be 20 years. The difference between Rakesh and Kalai is equal to Manoj’s age. Find the value of x?




SHOW ANSWER
Correct Ans:9
Explanation:
---> The present age of Rakesh and Kalai = (17: x)
---> Kalai = (Manoj + 2)
---> Manoj’s present age = 20 – 4 = 16 years
---> Kalai’s present age = 16 + 2 = 18
---> Rakesh’s age – Kalai’s age = Manoj’s age
---> Rakesh’s age = 16 + 18 = 34
---> 17’s = 34
---> 1’s = 2
---> The value of x = (Kalai’s age/2)
---> = (18/2) = 9


15. The age of the father is 34 years more than the son’s age. Ten years hence, the father’s age will become three times the son’s age that time. What is the son’s present age in years?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Seven
Explanation:
---> Let the son’s present age be x years.
---> Then the father’s present age is (x + 34) years.
---> Father’s age after 10 years = (x + 44) years
---> Son’s age after 10 years = (x + 10) years
---> (x + 44) = 3(x + 10)
---> x + 44 = 3x + 30
---> 2x = 14
---> x = 7


16. There are four friends A, B, C and D. Five years ago the ages of A and B was in the ratio of 5: 8 respectively. 10 years hence, the ages of C and D will be in the ratio 9: 10 respectively. Present age of A is 25% less than the present age of D. Find the difference between the ages of B and C if the average present age of A, B, C and D is 37 years 6 months.




SHOW ANSWER
Correct Ans:10 yrs
Explanation:
Let the ages of A and B five years ago were 5x years and 8x years respectively.
So, the present ages of A and B are '5x + 5' years and '8x + 5' years respectively.

Given that present age of A is 25% less than the present age of D.
Present age of D = (5x + 5)*(100/75) = (20x + 20)/3 years
Age of D after 10 years = [(20x + 20)/3] + 10 = (20x + 50)/3 years

10 years hence, ratio of ages of C and D = 9 : 10
Age of C after 10 years = [(20x + 50)/3]*(9/10) = 6x + 15 years
Present age of C = 6x + 15 - 10 = 6x + 5 years

As per the question,
Present age of A + Present age of B + Present age of C + Present age of D = Total age of all
5x + 5 + 8x + 5 + 6x + 5 + (20x + 20)/3 = 4*37.5
15x + 15 + 24x + 15 + 18x + 15 + 20x + 20 = 450
77x + 65 = 450
77x = 385
x = 5
So, present age of B = 8(5) + 5 = 45 years
Present age of C = 6(5) + 5 = 35 years
Required difference = 45 - 35 = 10 years.


17. The sum of the ages of A, B, and C is 54 years. The ratio of the ages of A and C is 1:2. B’s father age is twice the age of B. Sum of the ages of A and C is equal to B’s father age. Calculate the age of B.




SHOW ANSWER
Correct Ans:18 yrs
Explanation:
Given:
The ratio of the ages of A and C is 1 : 2.
Let the age of A be 'x' and age of C be '2x'.
Sum of the ages of A and C is equal to B's father age.
Hence, B's father age = x + 2x = 3x

B's father age is twice the age of B.
Then B's age = (1/2)*3x = 1.5x

Also given that the sum of the ages of A, B, and C is 54 years.
x + 1.5x + 2x = 54
4.5x = 54
x = 54/4.5
x = 12
Therefore, B's age = 1.5*12 = 18 yrs.


18. The ratio of the ages of veer and Vikram 15 years ago was 2 :1 and their ages difference 5 years ago was 10 years, then find out the ratio of ages of Veer and Vikram 15 years hence?




SHOW ANSWER
Correct Ans:(5 : 4)
Explanation:
Let the present age of Veer be 'x' years and the present age of Vikram be 'y' years.
15 years ago, ratio of their ages = 2 : 1
(x - 15)/(y - 15) = 2/1
x - 15 = 2y - 30
x - 2y = -15 ...(i)

Given that their ages difference 5 years ago was 10 years. So, age difference between them will be same.
x - y = 10 ...(ii)
By solving the equation (i) and (ii),
x = 35 yrs; y = 25 yrs

15 years hence,
Age of Veer = 35 + 15 = 50 yrs
Age of Vikram = 25 + 15 = 40 yrs
Ratio of their ages after 15 yrs = 50 : 40 = 5 : 4.


19. Rithika's present age is four times her son's present age and two fifth of her father's present age. The average present age of all of them is 40 years. Find the sum of Rithika's son's present age and Rithika's father's present age?




SHOW ANSWER
Correct Ans:88 years
Explanation:
Given, Rithika's present age = 4 * Rithika's son's present age
---> The ratio of present age of Rithika and her son's age = 4 : 1
---> Rithika's present age = 4x
---> Rithika's son's present age = x

Given, Rithika's present age = (2/5) * Rithika's father's present age
----> 4x = (2/5) * Rithika's father's present age
---> 2x = (1/5) * Rithika's father's present age
---> 10x = Rithika's father's present age

Also, Given that, Average present age of all of them = 40 years
---> (Rithika's present age + her son's present age + her father's present age)/3 = 40
---> (4x + x + 10x)/3 = 40
---> 15x/3 = 40
---> 5x = 40
---> x = 8
Therefore, Rithika's son's present age = x = 8 years
Rithika's father's present age = 10x = 10 * 8 = 80 years
Now, sum of Rithika's son's present age and Rithika's father's present age = 8 + 80 = 88 years


20. The mean temperature from the 9th to the 16th of January, both days inclusive, was 11.6 degree Celsius and from the 10th to 17th January was 12.2 degree Celsius. The temperature on the 9th January was 10.8 degree Celsius. What was the temperature on the 17th January?




SHOW ANSWER
Correct Ans:15.6 degree Celsius
Explanation:
Given, mean temperature from 9th to 16th January = 11.6° C
Total no. of days from 9th to 16th January = 8
---> Total temperature from 9th to 16th January = mean temperature from 9th to 16th January * Total no. of days from 9th to 16th January
= 11.6° C * 8
= 92.8° C

Given, mean temperature from 10th to 17th January = 12.2° C
Total no. of days from 10th to 17th January = 8
---> Total temperature from 10th to 17th January = 12.2° C * 8
= 97.6° C

Given, Temperature on 9th January = 10.8° C

Now, Total temperature from 9th to 17th of January = Temperature on 9th January + Total temperature from 10th to 17th January
= 10.8° C + 97.6° C
= 108.4° C

Then, Temperature on 17th January = Total temperature from 9th to 17th of January - Total temperature from 9th to 16th January
= 108.4° C - 92.8° C
= 15.6° C





Are you seeking for good platform for practicing Average and Age questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Average and Age @ Fresherslive

This page provides important questions on Average and Age along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Average and Age questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Average and Age Online tests. Average and Age Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Average and Age Test questions Online @ Fresherslive?

Average and Age questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Average and Age may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Average and Age questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Average and Age questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Average and Age in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Average and Age Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Average and Age test or get stuck on any particular question, our Average and Age test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Average and Age, exercise these advanced Average and Age questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Average and Age Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.