Assumptions Questions and Answers updated daily – Logical Reasoning



255 Assumptions Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Assumptions online test. Assumptions Questions with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Assumptions Questions

1. Statement: These apples are too cheap to be good.

Assumptions:
I. When the apple crop is abundant, the prices go down.
II. The lower the selling price, the inferior is the quality of the commodity.
III. Very cheap apples are also good.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II is implicit
Explanation:
It is mentioned that the apples are so cheap that they cannot be good. This means that the prices of good apples are never too low and that very cheap apples are never good. So, neither I nor III is implicit. Assumption II clearly follows from the statement that apples are of inferior quality because they are cheap. So, it is implicit.


2. Statement: The Central Government has directed the State Governments to reduce government expenditure in view of the serious resource crunch and it may not be able to sanction any additional grant to the states for the next six months.

Assumptions:
I. The State Governments are totally dependent on Central Government for its expenditures.
II. The Central Government has reviewed the expenditure account of the State Government.
III. The State Governments will abide by the directive.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II and III are implicit
Explanation:
Nothing about the sources of income of the State Governments is mentioned in the statement. So, I is not implicit. Since the Central Government has directed the State Governments to reduce expenditure, so II is implicit. Further, since the Central Government has refused any further grant to the State Governments for the next six months, it is quite clear that these Governments will abide by the directive. So, III is also implicit.


3. Statement: "To make the company commercially viable, there is an urgent need to prune the staff strength and borrow money from the financial institutions." - Opinion of a consultant.

Assumptions:
I. The financial institutions lend money for such proposals.
II. The product of the company has a potential market.
III. The employees of the company are inefficient.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and II are implicit
Explanation:
Since the consultant talks of borrowing money from financial institutions, so I is implicit. That the owners wish to make the company 'commercially viable' makes II implicit. Also, it is mentioned that staff strength is to be reduced to make the company 'commercially viable'. So, III is not implicit.


4. Statement: Pramod decided to get the railway reservation in May, for the journey he wants to make in July, to Madras.

Assumptions:
I. The railways issues reservations two months in advance.
II. There are more than one trains to Madras.
III. There will be vacancy in the desired class.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I is implicit
Explanation:
Clearly, since Pramod decides to get the reservation in May for the journey in July, so I is implicit. The number of trains to Madras or the position of vacancies in different classes cannot be deduced from the given statement. So, neither II nor III is implicit.


5. Statement: "A rare opportunity to be a professional while you are at home." - An advertisement for computer literate housewives by a computer company.

Assumptions:
I. Some housewives simultaneously desire to become professional.
II. Computer industry is growing at a fast pace.
III. It is possible to be a professional as well as a housewife.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and III are implicit
Explanation:
Clearly, a company would highlight only that feature in its advertisement which people crave for and which it can make possible. So, both I and III are implicit. Nothing can be deduced about the growth of computer industry. So, II is not implicit.


6. Statement: 'Several labour and industrial courts in this State have no proper premises. Vacancies of judges and stenos are kept pending.' - A statement of a retired judge of State X.

Assumptions:
I. Adequate number of staff and judges helps in the smooth functioning of the industrial and labour courts.
II. The State is not bothered about the condition of the labour and industrial courts.
III. Physical facilities of an office help in increasing efficiency of its employees.



SHOW ANSWER
Correct Ans:All I, II and III are implicit
Explanation:
The statement expresses grave concern over the lack of proper premises and inadequate staff in labour and industrial courts. This implies that adequate staff is a must to serve the purpose of these courts and a proper office only can ensure their smooth functioning. So, both I and III are implicit. The lack of facilities to the courts also indicates the state's negligent attitude to the condition of the courts. So, II is also implicit.


7. Statement: In order to reduce the gap between income and expenditure, the company has decided to increase the price of its product from next month.

Assumptions:
I. The rate will remain more or less same after the increase.
II. The expenditure will more or less remain the same in near future.
III. The rival companies will also increase the price of the similar product.



SHOW ANSWER
Correct Ans:None of these
Explanation:
Clearly, the company intends to reduce the gap between income and expenditure by increasing the price of its product i.e. by keeping the expenditure unaltered and increasing the income only. So, II is implicit while I is not. However, the rival companies may or may not follow the same pursuit. So, III is not implicit.


8. Statement: The company has decided to increase the price of all its products to tackle the precarious financial position.

Assumptions:
I. The company may be able to wipe out the entire losses incurred earlier by this decision.
II. The buyers may continue to buy its products even after the increase.
III. The company has adequate resources to continue production for few more months.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and III are implicit
Explanation:
It is mentioned that the company has taken the decision to make up for the financial deficit. So, I is implicit. The response of the buyers to the increased prices cannot be deduced from the statement. So, II is not implicit. Since the company seeks to improve its financial position by increasing the prices of its products, so III is also implicit.


9. Statement: In spite of the heavy rains the traffic has not been disrupted this year.

Assumptions:
I. The traffic is disrupted in rainy seasons only.
II. Rains do not affect traffic movement.
III. Adequate precautions were taken for traffic management during rainy season.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III is implicit
Explanation:
The statement expresses surprise at the traffic situation remaining normal even after rains. This means that rains affect traffic. So, II is not implicit. But this does not mean that only rains affect traffic. So, I is also not implicit. Since the traffic was not affected during rains as expected, so III is implicit.


10. Statement: Delink degrees with jobs. Then, boys will think twice before joining colleges.

Assumptions:
I. Boys join college education for getting jobs.
II. A degree is of no use for getting a job.
III. Girls do not try for jobs.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I is implicit
Explanation:
The statement mentions that if the degrees have no connection with jobs, boys will consider and reconsider whether they should join college. So, I is implicit. In the present system, degrees are not delinked with jobs. This means that job is not available without degrees. So, II is not implicit. Nothing about the girls is mentioned in the statement. So, III is also not implicit.


11. Statement: Everybody loves reading adventure stories.

Assumptions:
I. Adventure stories are the only reading material.
II. Nobody loves reading any other material.
III. All are literate.



SHOW ANSWER
Correct Ans:None is implicit
Explanation:
The statement mentions that adventure stories are liked by everybody. This does not mean that there is no other reading material or nobody loves reading any other material. So, neither I nor II is implicit. Besides, 'everybody' in the statement stands for 'all literate people' and not for 'all people'. So, III is also not implicit.


12. Statement: The simplest and the most cost-effective way to upgrade your home Exchange your old furniture and get 25% to 33% off on the new furniture.' - An advertisement of a furniture company.

Assumptions:
I. Nowadays, there is no demand for furniture products unless some attractive scheme is offered.
II. Some customers always desire to have best quality and do not bother either for cost or for convenience.
III. Some customers want to keep their home up-to-date with reasonable cost and with less hassles.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III is implicit
Explanation:
The advertisement has put forward an exchange offer does not imply that there is no demand for furniture products without an offer. So, I is not implicit. Since the advertisement highlights both 'simplest' and 'cost-effective', so II is not implicit. Further, the advertisement mentions that people can buy new furniture at discounted price without the hassles of disposing off the old one. Hence, only III is implicit.


13. Statement: During pre-harvest kharif season, the government has decided to release vast quantity of food grains from FCI.

Assumptions:
I. There may be a shortage of food grains in the market during this season.
II. The kharif crop may be able to replenish the stock of FCI.
III. There may be a demand from the farmers to procure kharif crop immediately after harvest.



SHOW ANSWER
Correct Ans:All are implicit
Explanation:
Assumptions I and II provide the most probable reasons for the step taken by the government. So, both I and II are implicit. Since the foodgrains have been released during pre-harvest kharif season, it is evident that the next kharif crop would replenish the stock. So, III is also implicit.


14. Statement: In view of the recent spurt in sugar prices in the open market, the government has asked the dealers to release a vast quantity of imported sugar in the open market.

Assumptions:
I. The dealers will follow the government directive.
II. The sugar prices will come down.
III. The price of indigenous sugar will remain unchanged.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and II are implicit
Explanation:
The government's decision is clearly a measure to increase supply and control rates. So, both I and II are implicit, while III is not.


15. Statement: "If you are beautiful, we will catch your beauty. If you are not, we will make you beautiful." - An advertisement of a photo studio.

Assumptions:
I. How to look beautiful is a problem of youngsters.
II. A photograph can be beautiful even if a person is not.
III. People like to be considered beautiful.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II and III are implicit
Explanation:
Clearly, the advertisement is meant for people of all age groups and so assuming a fact only in relation to youngsters is vague. So, I is not implicit. Also, the studio promises to make those people 'beautiful' who are not. This makes II implicit. Further, the advertisement is meant for persons who desire to be beautiful. So, III is implicit.


16. Statement: Wars must be discouraged vehemently even though majority of the victims might have been a nuisance to peace loving people.

Assumptions:
I. Wars kill majority of wicked people.
II. Innocent people are also killed in wars.
III. Vehement opposition to wars may have some desirable impact.



SHOW ANSWER
Correct Ans:All are implicit
Explanation:
The statement mentions that'.....majority of the victims might have been a nuisance to peace loving people. This implies that majority of the victims are wicked people though some victims are innocent people too. So, both I and II are implicit. Further, the statement advocates vehement opposition of wars. So, III is also implicit.


17. Statement: "Join X-tuition classes for sure success. Excellent teaching by excellent teachers is our strength." - An advertisement.

Assumptions:
I. Sure success is desirable.
II. Students expect sure success when they join any tuition class.
III. Just having excellent teachers does not ensure success.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and II are implicit
Explanation:
The advertisement seeks to attract the students by promising them sure success. So, both I and II are implicit. Assumption III does not follow from the statement and so is not implicit.


18. Statement: "Work hard to be successful in the examinations." - A advises B. Assumptions:

Assumptions:
I. B listens to As advice.
II. Passing the examination is desirable.
III. Hard practice leads to success.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II and III are implicit
Explanation:
Whether B listens to A's advice or not, is not given in the statement So, I is not implicit. The advice is given on the behaviour that should be followed to pass the examination. This shows the necessity to pass the examination. So, II is implicit.
Passing the examination is a form of success to be attained by hard practice. So, III is also implicit.


19. Statement: The Government of India has set up one-stop facilitation counters manned by trained staff for attending to various needs of the foreign tourists at all the international airports.

Assumptions:
I. There is adequate trained staff available to man these counters in shifts.
II. The services provided by these counters will help boosting inflow of foreign tourists.
III. Majority of the foreign tourists need variety of services when they reach India.



SHOW ANSWER
Correct Ans:All are implicit
Explanation:
Since the Government has already set up such counters, it implies that they have adequate staff to handle the same. So, I is implicit. Besides, such counters have been set up to make the foreign tourists feel at home when they visit our country. So, this will surely be an advantage to foreign tourists. This also implies that foreign tourists do need such services. Hence, both II and III are also implicit.


20. Statement: India's economic growth has come at a terrible price of increased industrial and vehicular pollution.

Assumptions:
I. Pollution is a part of industrial society.
II. Indian economic growth is based on only industrial growth.
III. A country desires economic growth with manageable side effects.



SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and III are implicit
Explanation:
The statement mentions that India had to pay the price of increased pollution level to earn its economic growth. So, both I and III are implicit. However, this does not imply that only industrial growth has brought about India's economic growth. So, II is not implicit.





Are you seeking for good platform for practicing Assumptions questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Assumptions @ Fresherslive

This page provides important questions on Assumptions along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Assumptions questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Assumptions Online tests. Assumptions Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Assumptions Test questions Online @ Fresherslive?

Assumptions questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Assumptions may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Assumptions questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Assumptions questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Assumptions in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Assumptions Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Assumptions test or get stuck on any particular question, our Assumptions test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Assumptions, exercise these advanced Assumptions questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Assumptions Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.