Arts: Solved 95 Arts Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Arts Questions

1. Nati is a dance form of Indian state of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Himachal Pradesh
Explanation:
Nati refers to the traditional dance of Himachal Pradesh. The dance is listed in the Guinness Book of World Records as largest folk dance.

Hence, option A is correct.


2. Nati is a dance form of Indian state of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Himachal Pradesh
Explanation:
Nati refers to the traditional dance of Himachal Pradesh. The dance is listed in the Guinness Book of World Records as largest folk dance.

Hence, option A is correct.


3. Dandiya Rass is a famous dance form of




SHOW ANSWER
Correct Ans:Gujarat
Explanation:
Dandiya Raas is a traditional folk dance form of Gujarat & Rajasthan. It is associated with scenes of Holi and Lila of Krishna and Radha at Vrindavan.It is the featured dance of Navratri evenings in Western India.

Hence, option B is correct.


Fresherslive Current Affairs
4. Which music instrument belongs to Hari Prasad Chaurasia?       




SHOW ANSWER
Correct Ans:Flute
Explanation:
Flute is belongs to Hari Prasad Chaurasia.


5. The historical annual ‘Manimahesh Yatra’ is celebrated in which of the following state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Himachal Pradesh
Explanation:
The historical annual ‘Manimahesh Yatra’ is celebrated in Chamba district in Himachal Pradesh. Pilgrims are visiting Manimahesh to worship God Shiva and Goddess Parvati.


Fresherslive Current Affairs
6. Where is Lomas rishi caves situated?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Barabar and Nagarjuni hills
Explanation:
The Lomas Rishi Cave, also called the Grotto of Lomas Rishi, is a sacred architectural feature located in the Barabar and Nagarjuni hills of Jehanabad district in the Indian state of Bihar.


7. Which of the following temple in Delhi is also known as Bahai Temple?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Lotus temple
Explanation:
Bahai Temple is famously known as Lotus Temple owing to its resemblance to lotus flower.


8. The Folk dance ‘Fugdi’ is related to which state?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Goa
Explanation:
Fugdi is a dance of Goa state performed by the women in the Konkan Region during Hindu religious festivals like Ganesh Chaturthi and Vrata or towards the end of other dances like Dhalo.


9. ‘Ugadi’ is celebrated as the new year in which of the followings states?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Andhra Pradesh
Explanation:
‘Ugadi’ is celebrated as the Telugu New Year by the people of Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana, and Maharashtra. The festival is celebrated with people consuming ‘Ugadi Pachadi’ (after) taking the head bath in the early hours of the day.


10. The ‘yoga’ philosophy belongs to




SHOW ANSWER
Correct Ans:Patanjali
Explanation:


11. With which of the following states can the Gambhira dance be associated?




SHOW ANSWER
Correct Ans:West Bengal
Explanation:
Gambhira dance is associated with West Bengal.
This dance was originated among the Hindu community in West Bengal. With time, Muslims also became custodian of this dance.


Fresherslive Current Affairs
12. Who amongst the following is a renowned Indian classical dancer? 




SHOW ANSWER
Correct Ans:Sonal Mansingn
Explanation:
Sonal Mansingn is an Indian classical dancer and Guru anaratanatyam and Odissi dancing style; who is also proficient in other Indian classical dancing styles. The answer is option C.
Palghat Mani lyer was one of the leading mridangists in the field of Carnatic music.
Madhumati is a 1958 Hindi drama film produced and directed by dimal Roy.
Siddneshwari Devi was a Hindustani singer trom Varanasi, India, known as Maa.
Pandit Jasraj is an Indian classical vocalist, belonging to the Mewati gharana.


13.
Chakan Gaan-Ngai, a post-harvest festival is celebrated in _________.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Manipur
Explanation:
Chakan Gaan-Ngai, a post-harvest festival is celebrated in Manipur. It is a festival of the Zeliangrong community.


14. Which among the following is the oldest surviving rock-cut cave in India?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Barabar Caves
Explanation:
The Barabar Hill Caves are the oldest surviving rock-cut caves in India, dating from the Maurya Empire (322–185 BCE), some with Ashokan inscriptions, located in the Makhdumpur region of Jehanabad district, Bihar, India


15. The well-known painting “Bani Thani” belongs to the




SHOW ANSWER
Correct Ans:Kishangarh School
Explanation:
Bani Thani is an Indian miniature painting painted by Nihâl Chand from the Marwar school
of Kishangarh. It portrays a woman who is elegant and graceful. The painting's subject, Bani
Thani, was a singer and poet in Kishangarh in the time of King Sawant Singh (1748–1764).


16. Which one of the following pairs of folk dance forms and states is not correctly matched?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Jhumar - Haryana
Explanation:


17. Match List-l with List- II and select the correct answer:

List-I List-II

A) Pandit Vishnu 1) Introduced the scheme of Raga Digambar Paluskar classification of Indian Music
B) Venkatamakhi 2) Proponent of Carnatic Music
C) Shyama Shastri 3) Proponent of the Khayal form of Hindustani music
D) Amir Khusrou 4) Wrote the music for the song Vande Mataram




SHOW ANSWER
Correct Ans:4 1 2 3
Explanation:


18. Which one of the following statements is not correct?




SHOW ANSWER
Correct Ans:Urdu theatre used to depend heavily on Parsi theatre
Explanation:


19. Match personalities List - I with the countries in List-Il and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List-I List-II

A) Rodin 1) France
B) Henry Moore 2) England
C) Mozart 3) Austria
D) Verdi 4) Italy




SHOW ANSWER
Correct Ans:4 3 2 1
Explanation:


20. Which of the following is not true about the famous painting the Last Supper?

I. It was. prepared by Leonardo da Vinci in 1448.
II. The size of this painting is 45 square feet.
III. It has lost its charm due to soil and moisture
IV. It was kept in London recently




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II and IV
Explanation:





Are you seeking for good platform for practicing Arts questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Arts @ Fresherslive

This page provides important questions on Arts along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Arts questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Arts Online tests. Arts Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Arts Test questions Online @ Fresherslive?

Arts questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Arts may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Arts questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Arts questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Arts in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Arts Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Arts test or get stuck on any particular question, our Arts test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Arts, exercise these advanced Arts questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Arts Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.




SSC CHSL Tier-I - Advanced
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
2200
Buy Now


SBI Clerk 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB NTPC 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC ADO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


DRDO- TECHNICIAN A - TIER I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.400
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SOUTH INDIAN BANK CLERK 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS PO PRELIMS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 99
500
Buy Now


SSC MTS 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
1200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NABARD Development Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


LIC Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SBI Apprentice
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


FCI Manager Phase 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RBI Grade B Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


SSC CPO Phase I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS SO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


RRB ALP Stage II
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


NIACL AO Prelims 2019
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now


IBPS Clerk Mains
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 49
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.