Argumentation: Solved 134 Argumentation Questions and answers section with explanation for various online exam preparation, various interviews, Logical Reasoning Category online test. Category Questions section with detailed description, explanation will help you to master the topic.

Argumentation Questions

1. Directions: Kindly study the paragraph given below and answer the question that follows.

Recently, the Sensex 30 hurtled past 36,000 and the Nifty50 scaled 11000, voices of caution were drowned out by those celebrating the fastest 1000-point gain in the Sensex. Domestic market players continue to conjure up a variety of justifications for these gains — IMF’s bullish forecast, earnings revival, budget reforms, the January effect and surging domestic flows. But Indian investors still have the most to worry about a possible melt-up scenario, because with the Sensex 30 is one of the most expensive markets in the world and at the current levels, allows little margin of safety for disappointments. Inveterate bulls argue that this time it’s different because India’s stock rally in the last three years has been powered more by sticky domestic retail money, than fickle foreign flows.

Which of the following weakens the claim that the stock rally would be a sustained one this time?

I. Market intermediaries and funds have everything to gain from ballooning assets.

II. The Sensex 30’s price-earnings ratio is at 25.2 times and is at a very steep valuation already.

III. Most of the domestic money flooding into equities now is not from patient or informed investors.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III
Explanation:
Statement I is incorrect as it strengthens the argument for a sustained rise.

Statement II is incorrect as it does not affect the argument.

Statement III is correct. The reason of the sustained rise is mentioned to be the fact that domestic investors have invested more this time rather than FIIs which are volatile. Here, domestic investors are assumed to be resilient. But, if III is correct, this would imply domestic investors too could pull out money anytime. This weakens the argument.

Hence, option A is correct.


2. Directions: Kindly study the paragraph given below and answer the question that follows.

It is perhaps no surprise that political parties are deeply divided over the idea of holding simultaneous elections for the Lok Sabha and the State Assemblies. During consultations initiated by the Law Commission of India, nine parties opposed it, arguing that it went against the constitutional fabric and that it would be impractical. Four parties backed the concept.

Which of the following strengthens the case for simultaneous elections?

I. A simultaneous poll, particularly in this era where news is easily and widely disseminated, will privilege national issues over regional ones even if, arguably, the reverse may happen too.

II. Assemblies can be bunched into two categories based on whether their terms end close to the 2019 or the 2024 Lok Sabha elections and then elections could be held for one group in 2019, and for another in 2024 so that subsequent elections could be synchronised.

III. Election expenditure will be drastically cut and ruling dispensations will be able to focus on legislation and governance rather than having to be in campaign mode forever.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III
Explanation:
Statement I is incorrect as this weakens the argument for simultaneous elections.

Statement II is incorrect as it does not impact the argument and is merely a suggestion.

Statement III is correct as it shows the advantages of simultaneous elections and thus strengthens the argument.

Hence, option B is correct.


3. Directions: Read the statement and arguments carefully and choose the right answer.

There is a growing feeling amongst the larger Asian countries that the West is passé. The news coming out of there, especially since the 2008 financial crisis, is of declining populations, big layoffs and economic meltdowns in several countries of the European Union (EU), Italy being the latest. So much of bad news over an extended period gives the impression that the rise of the West has finally halted; that the West is now in cowering retreat.

Which of the following weakens the argument provided in the passage above?

I. The Western media has contributed to perpetuating the news of the decline of the West.

II. The rich West hangs together, with a combined GDP several times than that of the rest of the world.

III. The U.S., has a growing population and remains the most productive and innovative in the world, as well as militarily the most powerful.   




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II and III
Explanation:
The argument in the passage is that the West is not doing well.

Statement I is incorrect as it does not impact the argument and simply states that the media plays a role in spreading the news of the West’s decline.

Statements II and III are correct. Both weaken the argument that the West has lost power.

Hence, option D is correct.


Fresherslive Current Affairs
4. Statements:
Should the admission to professional course in India be given only on merit without any concession to any particular group of students?

Arguments:
I. Yes. This will improve the quality of the professionals as they will be able to complete the courses successfully.
II. No. This will keep a large number of socially and economically backward students out of the reach of the professional courses.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If both I and II are strong.
Explanation:
Hence, both I and II are strong.


5. Statements:
Should the government open more medical colleges in the country?

Arguments:
I. Yes. There is urgent need of qualified doctors and the ratio between doctors and the citizens is the lowest in India.
II. No. The Government should ensure quality education in the existing Medical Colleges as majority of the colleges lack necessary infrastructure.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only argument II is strong
Explanation:
Only argument II holds strong while I does not.


Fresherslive Current Affairs
6. Statements:
Should all the drugs patented and manufactured in Western countries be first tried out on sample basis before giving licence for sale to general public in India?

Arguments:
1. Yes. Many such drugs require different doses and duration for Indian population and hence it is necessary.
2. No. This is just not feasible and hence cannot be implemented.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only argument I is strong
Explanation:
Clearly, health of the citizens is an issue of major concern for the Government. So, a product like drugs, must be first studied and tested in the Indian context before giving licence for its sale.
So, only argument I holds strong.


7. Statement :
Should coal engines be replaced by electric engines in trains ?

Arguments :
I. Yes. Coal engines cause a lot of pollution.
II. Yes. Electric engines are good on performance, easy to operate and low on maintenance.
III. No. India does not produce enough electricity to fulfil its domestic needs also.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I and II are strong
Explanation:
Clearly, electric engines shall be smoke - free and thus not cause pollution as the coal engines. They also run at higher speeds and perform better. Thus, both I and II hold strong. Argument III does not provide a convincing reason and hence does not hold strong.


8. Statement :
Should there be reservation of jobs in the organizations in the private sector also as in the public sector undertakings in India ?

Arguments :
I. Yes. This would give more opportunities of development to the weaker sections of the society and thus help reduce the gap between the affluent and the downtrodden in India.
II. No. The private sector does not get any government assistance and therefore they should not be saddled with such policies.
III. No. Nowhere else in the world such a practice is being followed.
IV. No. The management of the private sector undertaking would not agree to such compulsions.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only I is strong
Explanation:
The reservation of jobs in the private sector too would surely increase opportunities for weaker sections to improve their economic plight. Thus, argument I is strong enough.


9. Statement :
Should admission to all professional courses be made on the basis of past academic performance rather than through entrance tests ?

Arguments :
I. Yes. It will be beneficial for those candidates who are unable to bear the expenses of entrance tests.
II. Yes. Many deserving candidates securing high marks in their qualifying academic examinations do not perform well on such entrance tests,
III. No. The standard of examinations and assessment conducted by different Boards and universities are not comparable and hence there is a need to conduct entrance tests to calibrate them on a common yardstick.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III is strong
Explanation:
The students passed out from different universities are assessed on different patterns and hence a common entrance test would put the candidates to uniform test and assessment. So, only III holds strong.


10. Should all the professional colleges in India be encouraged to run their own courses without affiliation to any university ?

Arguments :
I. Yes, this is only way to create more opportunities for those who seek professional training.
II. No, this will dilute the quality of professional training as all such colleges may not be equipped to conduct such courses.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if neither I or II are strong
Explanation:
The mention of the term 'only in argument I makes it invalid. Argument II is also invalid.


11.  Should there be a compulsory military training for each college student in India ?
Arguments
I. No, this goes against the basic democratic right of an individual to choose his / her own programs.
II. Yes, this is the only way to build a strong and powerful nation.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if only argument I is strong
Explanation:
Argument I seems to be strong.


Fresherslive Current Affairs
Direction : Each of the following question consists of a statement followed by 2 arguments I and II.Give answer

a)if only argument I is strong
b)if only argument II is strong
c)if either I or II is strong
d)if neither I or II are strong
e)if both I and II follow

Refer the above for the Questions 12 to 15
12. Should there be a maximum ceiling imposed on the earnings of an individual in an organization?

Arguments :
I. Yes, this will help equitable distribution of earnings to all the employees.
II. No, the organization should have free hand to decide the pay packets of its employees.




SHOW ANSWER
Correct Ans:if neither I or II are strong
Explanation:
Neither of the arguments is strong.


Direction : Each of the following question consists of a statement followed by 2 arguments I and II.Give answer

a)if only argument I is strong
b)if only argument II is strong
c)if either I or II is strong
d)if neither I or II are strong
e)if both I and II follow

Refer the above for the Questions 13 to 28
13. Statement:
Should the public sector undertakings be allowed to adopt hire-and-fire policy?

Arguments:
I. Yes, as this will help the public sector undertakings to get rid of non-performing employees and will also help to reward the performing employees.
II. No, the management may not be able to implement the policy in an unbiased manner and the employees will suffer due to the high-handedness of the management.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only Argument I is strong
Explanation:
Only Argument I is strong.


Direction : Each of the following question consists of a statement followed by 2 arguments I and II.Give answer

a)if only argument I is strong
b)if only argument II is strong
c)if either I or II is strong
d)if neither I or II are strong
e)if both I and II follow

Refer the above for the Questions 14 to 29
14. Statement:
Should the renowned personalities such as actors, who have committed crime, be met with special treatment ?

Argument:
I. The renowned actors do not commit crime intentionally.
II. Everybody is equal before the law.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only II is strong.
Explanation:
Only argument II is strong. According to the constitution of India every person is equal before law. We cannot judge the intentions of a person behind committing a crime. Therefore, argument I is vague.


Direction : Each of the following question consists of a statement followed by 2 arguments I and II.Give answer

a)if only argument I is strong
b)if only argument II is strong
c)if either I or II is strong
d)if neither I or II are strong
e)if both I and II follow

Refer the above for the Questions 15 to 30
15. Statements:
Should Panchayati Raj system to be continued in the rural administration?

Arguments:
I. Yes, it has accomplished many good works for rural people during the past many years.
II. No, dishonest people enter the system and demolish the possibility of able persons.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only argument I is strong
Explanation:
Only argument I is strong.
Argument II doesnot explain how Panchayati Raj System is defective.


Direction : Each of the following question consists of a statement followed by 2 arguments I and II.Give answer

a)if only argument I is strong
b)if only argument II is strong
c)if either I or II is strong
d)if neither I or II are strong
e)if both I and II follow

Refer the above for the Questions 16 to 31
16. Each question below is followed by three arguments numbered I, II and III. You have to decide which of the arguments is a 'strong' argument and which is a 'weak' argument.

Statement:
Should road repair work in big cities be carried out only late at night?
Arguments:
I. No, this way the work will never get completed.
II. No, there will be unnecessary use of electricity.
III. Yes, the commuters will face lot of problems due to repair work during the day.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only III is strong
Explanation:
Only argument III is strong because to avoid the inconvenience of commuters, repair work is advisable in night only.


Direction : Each of the following question consists of a statement followed by 2 arguments I and II.Give answer

a)if only argument I is strong
b)if only argument II is strong
c)if either I or II is strong
d)if neither I or II are strong
e)if both I and II follow

Refer the above for the Questions 17 to 32
17. Read the following statement and answer which of the following arguments is strong.

Statement:
Should India rely only on nuclear power?

Arguments:
I. Yes, The demand of power cannot be met with the present resources.
II. No, If there happens an accident, it will cause heavy losses.




SHOW ANSWER
Correct Ans:Only argument I is strong
Explanation:
Only argument I is strong. India should develop nuclear power to meet demands of power.


18. Statement : In Italy, trains are more convenient and economical than cabs.

Argument :

I. Italy is an expensive city.

II. Train services are reasonably good in Italy




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only II is implicit.
Explanation:
Trains services are good that’s why these are convenient


19. Statement : The survey for this year reports that the number of people living below poverty line has increased in urban areas.

Argument :

I. People living in rural areas are not below the poverty line.

II. A similar survey was conducted last year.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If only II is implicit.
Explanation:
The survey compares the previous year data, so similar survey was taken last year also.


20. Statement : An advertisement by ABC clinic says that their medicine is very effective for fighting the problem of obesity.

Argument :

I. Other such type of medicines available in the market are not that effective.

II. Obesity cannot be controlled without medicines.




SHOW ANSWER
Correct Ans:If neither I nor II is implicit.
Explanation:
The statement does not say that other medicines are available for controlling obesity, and neither it says that only meds can control obesity.





Are you seeking for good platform for practicing Argumentation questions in online. This is the right place. The time you spent in Fresherslive will be the most beneficial one for you.

Online Test on Argumentation @ Fresherslive

This page provides important questions on Argumentation along with correct answers and clear explanation, which will be very useful for various Interviews, Competitive examinations and Entrance tests. Here, Most of the Argumentation questions are framed with Latest concepts, so that you may get updated through these Argumentation Online tests. Argumentation Online Test questions are granted from basic level to complex level.

Why To Practice Argumentation Test questions Online @ Fresherslive?

Argumentation questions are delivered with accurate answer. For solving each and every question, very lucid explanations are provided with diagrams wherever necessary.

Practice in advance of similar questions on Argumentation may improve your performance in the real Exams and Interview.

Time Management for answering the Argumentation questions quickly is foremost important for success in Competitive Exams and Placement Interviews.

Through Fresherslive Argumentation questions and answers, you can acquire all the essential idea to solve any difficult questions on Argumentation in short time and also in short cut method.

Winners are those who can use the simplest method for solving a question. So that they have enough time for solving all the questions in examination, correctly without any tense. Fresherslive provides most simplest methods to answer any tough questions. Practise through Fresherslive test series to ensure success in all competitive exams, entrance exams and placement tests.

Why Fresherslive For Argumentation Online Test Preparation?

Most of the job seekers finding it hard to clear Argumentation test or get stuck on any particular question, our Argumentation test sections will help you to success in Exams as well as Interviews. To acquire clear understanding of Argumentation, exercise these advanced Argumentation questions with answers.

You're Welcome to use the Fresherslive Online Test at any time you want. Start your beginning, of anything you want by using our sample Argumentation Online Test and create yourself a successful one. Fresherslive provides you a new opportunity to improve yourself. Take it and make use of it to the fullest. GOODLUCK for Your Bright Future.





FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2020 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.