Would you like to submit the test?

Aptitude Questions And Answers Sample Test 9


Sample Aptitude Test 9 for you to Practice. Evaluate your Aptitude Test 9 test answering skills by trying the online Aptitude Sample Test 9 and know your score.

Aptitude Test 9


You have scored 3 out of 10
You Scored:2
Total Questions:2
Attended Questions:2
Correct Answered:2
1. What should come in place of X in the below number series?

95, 80, 65, X , 35, 20



Explanation:

The given series is -- 95, 80, 65, X , 35, 20
Consecutive numbers decreases by 15
Following this pattern, the Missing Number X should decrease by 15 from the previous number.
When we subtract 15 to the number before X (i.e 65) we get 65--15=50


2. x^4 – 227 = 398,
y^2 + 321 = 346



Explanation:

X = Y or relation cannot be established
Explanation:
x4 – 227 = 398
x4 = 625
Take square root on both sides
x2 = 25
x = 5, -5
y2 + 321 = 346
y2 = 25
y2 = 25
y = ±5


3. Find the next number in the the below series

5, 19, 35, 53, _____ 



Explanation:

In the given series, 5, 19, 35, 53 ,
Consecutive numbers increase by 14 ,16 ,18.
Following the same pattern, the next number should increase by 20.
When we add 20 to the last number (i.e 53) we get 20+53=73


4. If a:b=5:3 and b:c=10:7 then find a:b:c



Explanation:

a:b = 5x 10 : 3x 10 = 50 : 30 b:c = 10x 3 : 7x 3 = 30 : 21 a:b:c = 50 : 30 : 21


5. Can you find the approximate value for the below equation

202.01 - 214.99 / 189.01 + 196.99 * 181.99



Explanation:

Given Question is 202.01 - 214.99 / 189.01 + 196.99 * 181.99
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => 202 - ( 215 / 189 ) + 197 * 182 = 202 - 1+ 197 * 182 = 36051


6. Milk & Water are mixed in the ratio of 9:12. Total Volume of the mixture is 250 litres. Find the composition of Milk in the overall mixture?



Explanation:

Given Milk & Water are in the ratio of 9:12 Given volume of mixture = 250 litres Quantity of Milk = 9/(9+12) x 250 = 107.14


7. A table is bought for Rs. 1500 and sold at profit of 30 %. Find its selling price. 



Explanation:

Given
Cost price = Rs. 1500
Profit % = 30 %
Selling price = 1500 + (30/100) x 1500
= 1500 + ( 3 / 10) x 1500
= 1500 + 15 x 350
Selling price
= 1500 + 450
= 1950


8. Can you find the approximate value for the below equation

42.99 / 37.99 + 36.01 * 35.99 - 32.01



Explanation:

Given Question is 42.99 / 37.99 + 36.01 * 35.99 - 32.01
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => ( 43 / 38 ) + 36 * 36 - 32 = 1+36*36-32 = 1265


9. Find the next number in the the below series

16, 28, 42, 58, _____



Explanation:

In the given series, 16, 28, 42, 58 ,

Consecutive numbers increase by 12 ,14 ,16.

Following the same pattern, the next number should increase by 18.

When we add 18 to the last number (i.e 58) we get 18+58=76


10. Can you find the answer for the below equation

113 * 320 - 315 + 320 / 317



Explanation:

Given Question is 113 * 320 - 315 + 320 / 317
when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division) 113 * 320 - 315+ ( 320/ 317 ) = 113 * 320 - 315+ 1 = 35846.01


11. In a business, A,B invested Rs.8,000/-,Rs.4,000/- respectively. After 6 months A increases his share by 50% and B decreases his share by 50%. At the end of the year the total profit is Rs.52,000/-. Then what is A’s share?



Explanation:

A's Share = Rs.8000/- per first 6 months + Next 6 months Rs.4000/- added = 80 * 6 + 120 * 6 = 480 + 720 = 1200 B's Share = Rs.4000/- per first 6 months + Next 6 months Rs.2000/- reduced = 40 * 6 + 20 * 6 = 240 + 120 = 360
Then,A's part= Rs.1200 : B's part= 360
A : B = 10 : 3 Total = 13 parts -----> Rs.5200/-
= 1 part ------> Rs.400/-
Then, A's share is
= 10 parts = 400/- * 10 parts = Rs.4000/-


12. Fourth number is missing in the below series. Can you find the Fourth number in the below series ? 

117, 140, 163, X , 209, 232



Explanation:

The given series is -- 117, 140, 163, X , 209, 232
Consecutive numbers increases by 23
Following this pattern, the Missing Number X should increase by 23 from the previous number.
When we add 23 to the number before X (i.e 163) we get 163+23=186


13. Find the simple interest on Rs. 1300 at 10 % per annum for 5 years



Explanation:

Solution is
Given

Principal : 1300
Rate of interest : 10
Number of years : 5
Simple Interest = pnr / 100
Simple Interest = (1300 x 5 x 10) / 100
= 13 x 5 x 10
= 650
So,Simple Interest = 650


14. Find the volume of the sphere which has radius 17 units





15. Arun buys 800 shares, each par value Rs. 10 of a company which pays an annual dividend of 15% at such a price that he gets 12% on his investment. Find the market value of a share.



Explanation:

Par value of 800 Shares = Rs. 800 x 10 = Rs. 8000 Divided received by Raja = 15% = (15/100) x 8000 = 1200 Let the market value of 800 shares be Rs. x. We have to find x such that 12 % of x =1200 => 12x /100 = 1200 => x = 10000 Market value of 800 shares is Rs. 10000 Hence market value of one share = Rs. 10000/800 = Rs. 12.5


16. A man sells his scooter for Rs. 16500 making a profit of 10%. How much did the scooter cost him?



Explanation:

Let the cost price be k Rs. Profit percentage = 10%, profit = (10/100) x k = k/10 S.P = C.P + Profit = k + (k/10) = 11k/10 11k/10 = 16500 => k = 16500 x (10/11) = 15000.


17. A professor wrote down the below series in a classroom. He wants his students to find the Missing number. Can you solve it ?

67, 56, 45, X , 23, 12



Explanation:

The given series is -- 67, 56, 45, X , 23, 12
Consecutive numbers decreases by 11
Following this pattern, the Missing Number X should decrease by 11 from the previous number.
When we subtract 11 to the number before X (i.e 45) we get 45--11=34


18. Tiles need to be paved on a Square shaped parking lot. Diagonals measure 20m. One Sq.m of tiles would cost Rs.14, how much would it cost to fill the parking lot with tiles ?



Explanation:

Given that the parking lot is in the shape of Square and its Diagonal length is 20m
In order to find cost involved we need to first estimate the area of the parking lot
Area of the Parking space= (Diagonal^2) / 2
= (20^2)/2 =200sq.m
Price = Area x Cost Per Sq.m = 200 x 14 = 2800


19. The average of 22 numbers is zero. Of them, at the most how many may be greater than zero?



Explanation:

Average of 22 numbers is = 0 Therefore sum of all 22 numbers = 0 It is quite possible that 21 of these numbers may be positive and if their sum is "a" then 22th number is "(-a)"


20. A Square shaped wooden plate has a diagonal length of 20cm. To Varnish the plate, painter charges Rs.18 Per Sq.cm. Find the cost to varnish top side of the plate?



Explanation:

Given Diagonal length of Square shaped wooden plate 20cm
Area of the Wooden plate (in shape of Square)= (Diagonal^2) / 2
=> (20^2)/2 =200sq.cm
Price = Area x Cost Per Sq.cm = 200 x 18 = 3600


21. The largest 5 digit number exactly divisible by 91 is: 



Explanation:

The largest 5 digit number is 99999
On dividing 99999 by 91, we get
=> Quotient =1098
=> Remainder = 81
So, 99999 – 81 = 99918
Thus the largest 5-digit number exactly divisible by 91 = 99918


22. Find the next number in the the below series

20, 44, 69, 95, _____



Explanation:

In the given series, 20, 44, 69, 95 ,

Consecutive numbers increase by 24 ,25 ,26.

Following the same pattern, the next number should increase by 27.

When we add 27 to the last number (i.e 95) we get 27+95=122


23. Question: In a certain code, '13' means 'stop smoking' and '59' means 'injurious habit'. What do '9' and '5' mean respectively in that code ?
 Statements:  I  '157' means 'stop bad habit'.
                    II. '839' means 'smoking is injurious'.



Explanation:

Given, ‘13’ means 'stop smoking'
'59' means 'injurious habit'.

From Statement I:
'157' means 'stop bad habit'. => Comparing it with '59' means 'injurious habit'.
Thus, the common code number '5' stands for common word 'habit'.
So, '9' represents 'injurious'.
Hence, I alone is sufficient to find the code word for 5 and 9.

From Statement II:
'839' means 'smoking is injurious' and also '59' means 'injurious habit'. Thus, the common code number '9' stands for common word 'injurious'.
So, '5' represents 'habit'.
Hence, II alone is sufficient to find the code word for 5 and 9.

Therefore, either statement I or II is sufficient to answer.


24. If the radii of two circles be 6 cm and 3 cm and the length of the transverse common tangent be 8 cm, then the distance between the two centres is





25. Can you find the answer for the below equation

22 * 84 - 76 / 83 + 78



Explanation:

Given Question is 22 * 84 - 76 / 83 + 78
when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division) 22 * 84 - ( 76/ 83 ) + 78 = 22 * 84 - 0.91+ 78 = 1925.08


26. Can you find the approximate value for the below equation

11.99 * 12.01 + 13.99 - 14.01 / 15.99



Explanation:

Given Question is 11.99 * 12.01 + 13.99 - 14.01 / 15.99
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => 12 * 12 + 14- ( 14/ 16 ) = 12 * 12 + 14- 1 = 157


27. Peter borrowed Rs. 2000 from his friend at the rate of 3 (1/2) % per annum of 4 years. Find the amount to be paid at the end of 4 years. 



Explanation:

Principal, p = 2000 Rs,
Rate of interest, r = 3(1/2) % = 7/2%;
Time, t= 4 years

Simple Interest, S.I = ( p x t x r) / 100
=> S.I = (2000 x 7 x 4) / (2 x 100)
= 10 x 7 x 4
280

Amount to be paid = Principal + S.I = 2000 + 280 = 2280


28. Find the LCM of 41 , 20?



Explanation:

The fastest way to find the correct answer is by elimination rule :
Check whether each of the given choices is divisble by both the numbers. If any choice doesn’t get divided by both the numbers, then you can eliminate that particular choice and move to the next number. Answer will be the Number that is exactly divisble by both given numbers.
Please Note : There may be a scenario when two or more numbers in the choice will be exactly divisible by both the numbers, in that case , please choose the lowest among the numbers.


29. What is 12.25% of 3500?



Explanation:

Solution is :
12.25% of 3500 = (12.25 / 100 ) x 3500 = 428.75


30. Find the next number in the the below series

18, 39, 61, 84, _____



Explanation:

In the given series, 18, 39, 61, 84 ,

Consecutive numbers increase by 21 ,22 ,23.

Following the same pattern, the next number should increase by 24.

When we add 24 to the last number (i.e 84) we get 24+84=108




FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2017 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.