Would you like to submit the test?

Aptitude Questions And Answers Sample Test 8


Sample Aptitude Test 8 for you to Practice. Evaluate your Aptitude Test 8 test answering skills by trying the online Aptitude Sample Test 8 and know your score.

Aptitude Test 8


You have scored 3 out of 10
You Scored:2
Total Questions:2
Attended Questions:2
Correct Answered:2
1. Can you find the approximate value for the below equation

52.99 * 57.99 + 55.01 / 58.01 - 57.99




Explanation:

Given Question is 52.99 * 57.99 + 55.01 / 58.01 - 57.99
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => 53 * 58 + ( 55/ 58 ) - 58 = 53 * 58 + 1- 58 = 3016


2. Output of a particular program follows the below pattern. Can you find the Missing number?

117, 146, 175, X , 233, 262




Explanation:

The given series is -- 117, 146, 175, X , 233, 262

Consequtive numbers increases by 29

Following this pattern, the Missing Number X should increase by 29 from the previous number.

When we add 29 to the number before X (i.e 175) we get 175+29=204


3. Can you find the answer for the below equation

25 * 56 - 51 + 56 / 53




Explanation:

Given Question is 25 * 56 - 51 + 56 / 53
when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division) 25 * 56 - 51+ ( 56/ 53 ) = 25 * 56 - 51+ 1.05 = 1350.06


4. In a camp, there is a meal for 200 children or 120 men. If 150 children have taken the meal, how many men will be served with the remaining meal?




Explanation:

Meal for 200 children = 120 men => 200 c = 120 m 50 children = (120/200) x 50 = 30 men


5. If the average income of a family of ‘x’ members is Rs. 25000 while average income of another family of 6 members is Rs. 32000, then find the value of ‘x’ if the average income of both families is Rs. 28000. 




Explanation:

Given
Avg income of family one = 25
Avg income of family two = 32
Avg income of both the families = 28

32 - 28 = 4 ; 28 - 25 = 3
Required ratio is 4 : 3
Ratio of the number members in family 1 and 2 is 4 : 3
=>number of members in family 1 = 4x
and, number of members in family 2 = 3x

Given, In 2nd family there are 6 members => 3x = 6
=>x = 2

In family 1, no. of people = 4x= 4 x 2 = 8
Therefore, the value of x (ie., number of members in 1st Family) = 8


6. A boat is rowed down a river 40 km in 5 hr and up a river 21 km in 7 hr. Find the speed of the boat and the river.




Explanation:

Speed of the boat downstream = 40/5 = 8 kmph Speed of the boat upstream = 21/7 = 3 kmph Speed of the boat = 1/2 ( 8+3) = 11/2 = 5.5 kmph


7. If a:b=4:5 and b:c=13:9 then find a:b:c




Explanation:

a:b = 4 x 13 : 5 x 13 = 52 : 65 b:c = 13 x 5 : 5 x 9 = 65 : 45 a:b:c = 52 : 65 : 45


8. A sum of money placed at compound interest doubles itself in 5 years .It will amount to eight times itself at the same rate of interest in:






9. Below question consists of two statements numbered I and II. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Question:- Find the number of days B will take to complete the work, given that
I. A can complete the work in 40 days.
II. A and B together can complete the work in 12 days.




Explanation:

From Statement I:
A = 40 days

From Statement II:
A + B = 12 days

From Both Statements I and II:
1/(A + B) = (1/A) + (1/B)
=> 1/ 12 = (1/40) + (1/ B)
=> (1/ B) = (1/ 12) - (1/40)
=> (1/ B) = (40 - 12) / (12 * 40)
=> (1/ B) = 28/ 480
Taking reciprocal on both sides
=> B = 480 / 28
=> B = 17 (8/7) days

Therefore, Both statements I and II are necessary to answer.


10. In how many ways a four digit even number can be formed by using the digits 4,5,9,8 exactly once. 




Explanation:

Given
Four digit even number can be formed by using the digits 4,5,9,8
Since the number has to be a even digit number,the units digit has to be 4 or 8. First three places can be filled by remaining three digits.
Hence it is totally 6 x 2 = 12 ways
Answer is 12


11. In a business, A,B and C invested Rs.10,000/-, Rs.20,000/- and Rs.30,000/- respectively. After 1 year, person A adds Rs.5000/- to the initial investment. B and C withdrew Rs.5000/- and Rs.10,000/- respectively. After 2 years the total profit is Rs.7700/-. What is A's share?




Explanation:

A's Share = Rs.10000/- per first 1 year,
Next year 5000/- added = Rs.10000/- * 1 + Rs.15000/- * 1
= Rs.25000/-

B's Share = Rs.20000/- per first 1 year,
Next year 5000/- reduced = Rs.20000/- * 1 + Rs.15000/- * 1
= Rs.35000/-

C's Share = Rs.30000/- per first 1 year,
Next year 10000/- reduced = Rs.30000/- * 1 + Rs.20000/- * 1
= Rs.50000

Then, Ratio of Profit = A's part : B's part : C's part
===> 25 : 35 : 50
===> 5 : 7 : 10

Total 22 parts -----> Rs.7700/-
---> on simplifying we get, 1 part ------> Rs.350/-
Then, A's share is
5 parts = Rs.350/- * 5 parts = Rs.1750/-


12. Can you find the answer for the below equation

37 / 142 - 135 * 138 + 131




Explanation:

Given Question is 37 / 142 - 135 * 138 + 131
when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division) ( 37 / 142 ) - 135 * 138 + 131 = 0.26-135*138+131 = -18498.74


13. Can you find the approximate value for the below equation

86.99 / 94.01 * 84.99 + 89.01 - 80.99




Explanation:

Given Question is 86.99 / 94.01 * 84.99 + 89.01 - 80.99
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => ( 87 / 94 ) * 85 + 89 - 81 = 1*85+89-81 = 87


14. An article worth Rs. 1200 is given two successive discounts of 10 % and 10 % respectively. What is the percentage of discount which is equivalent to give as single discount? 




Explanation:

Given,two successive discount of 10 %.
Let, x = First discount = 10%, y = seconddiscount = 10%

Total Discount % = (x + y - [xy/100])%
= (10 + 10 - [10x10/100])%
= (20 - [100/100])%
= (20 - 1)%
=19%

Total Discount % which is equivalent for two successive discount of 10 % = 19%


15. A tennis court has a length of 28 units, and breadth of 20 units. Find the area of the tennis court ?




Explanation:

Area of Rectangle = length x breadth
28 x 20= 560


16. A merchant who marked his goods up by 40 % subsequently offered a discount of 5 % on the marked price. What is the percentage profit that the merchant make after offering the discount?




Explanation:

Let the cost price be Rs. 100, increase by 40%, then Marked Price = 140 Rs. Now the discount given is 5 % Selling prince = 133 Rs. Now the effective profit is 33 for 100 Rs. So the Profit Percentage = 33 %


17. If the product 4864 x 9 P 2 is divisible by 12, then the value of P is:




Explanation:

Clearly, 4864 is divisible by 4. So, 9P2 must be divisible by 3. So, (9 + P + 2) must be divisible by 3. P = 1.


18. X starts a business with Rs.45000. Y joins in the business after 3 months with Rs.30000. What will be the ratio in which they should share the profit at the end of the year?




Explanation:

Ratio in which they should share the profit = Ratio of the investments multiplied by the time period = 45000 *12 : 30000 x 9 = 45 x 12 : 30 x 9 = 3 x 12 : 2 x 9 = 2 : 1


19. Can you find the approximate value for the below equation

86.01 - 74.99 + 79.01 * 78.99 / 71.01




Explanation:

Given Question is 86.01 - 74.99 + 79.01 * 78.99 / 71.01
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => 86 - 75 + 79* ( 79/ 71 ) = 86 - 75 + 79* 1 = 99


20. Find the equivalent fraction for the value of 






21. Can you find the answer for the below equation

110 / 106 + 108 - 105 * 104




Explanation:

Given Question is 110 / 106 + 108 - 105 * 104
when we apply BODMAS RULE to the above question, we get (Bracket Of Division) ( 110 / 106 ) + 108 - 105 * 104 = 1.03+108-105*104 = -10810.96


22. A Computer program gave the following output. Can you predict the next number that the computer program would generate as output ?

179, 194, 209, 224, _____




Explanation:

The given series is -- 179, 194, 209, 224
Consecutive numbers increases by 15
Following this pattern, the Missing Number should increase by 15 from the previous number.
When we add 15 to the last number (i.e 224) we get 224+15=239


23. Can you find the approximate value for the below equation

91.99 / 95.01 - 88.99 * 91.99 + 84.01




Explanation:

Given Question is 91.99 / 95.01 - 88.99 * 91.99 + 84.01
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => ( 92 / 95 ) - 89 * 92 + 84 = 1-89*92+84 = -8101


24. The proportion of copper and zinc in brass is 13:7. How much zinc will be there in 100 kg of brass?






25. A boat running downstream covers a distance of 16 km in 2 hours while for covering the same distance upstream, it takes 4 hours. What is the speed of the boat in still water?




Explanation:

Rate downstream = (16 / 2 ) kmph = 8 kmph Rate upstream = (16/4) kmph = 4 kmph Speed in still water = 1/2 (8 + 4 ) kmph = 6 kmph.


26. Find the single discount equivalent to two successive discounts of 20% and 10%. 






27. One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a face card (Jack, Queen and King only)?  




Explanation:

Clearly, there are 52 cards, out of which there are 12 face cards.

Probability of getting a face card = 12/52 = 3/13


28. Compute : 23% of 2199 + 40 % of 5348. 




Explanation:

23 % of 2199 = 505.77 40 % of 5348 = 2139.2 Adding these two values we get = 2644.97


29. Can you find the approximate value for the below equation

50.01 / 46.99 + 48.99 - 45.01 * 44.01




Explanation:

Given Question is 50.01 / 46.99 + 48.99 - 45.01 * 44.01
when we apply BODMAS RULE and round it off, we get => ( 50 / 47 ) + 49 - 45 * 44 = 1+49-45*44 = -1931


30. Find the next number in the the below series

7, 26, 48, 73, _____




Explanation:

In the given series, 7, 26, 48, 73 ,
Consecutive numbers increase by 19 ,22 ,25.
Following the same pattern, the next number should increase by 28.
When we add 28 to the last number (i.e 73) we get 28+73=101






RRB NTPC Stage 1
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


MOCK TEST - One Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
One Month Unlimited Access
Rs. 99
Buy Now


MOCK TEST - Six Month Pass
200+ Test Series
20,000+ Questions
Six Months Unlimited Access
Rs. 199
Buy Now


RBI Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


SSC Selection Posts Phase VII Matriculation Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


SSC MTS Paper I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


IBPS RRB Officer Scale I Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


IBPS RRB Office Assistant Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


South Indian Bank Probationary Clerk
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


SSC CHSL Tier I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


Premium Package
200+ Mock Test Series
Validity 12 months
Rs. 399
Rs.2200
Buy Now


Nainital Bank Clerk
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


SBI CLERK PRELIMS
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


LIC ADO Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 25
Rs.800
Buy Now


DRDO Technician Tier I
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


ONGC Executive E1 Level
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now


IBPS PO Prelims
Latest pattern
Clear explanation
Access via
+
Rs. 15
Rs.800
Buy Now



×

Get Unlimited Mock Tests


Unlock all 200+ Mock Tests series


12 Month Pass
Rs. 399
for 365 days

6 Month Pass
Rs. 199
for 180 days

One Month Pass
Rs. 99
for 30 Days



***Crack All Banking | Railways | SSC | Insurance | More Govt Exams***


FreshersLive - No.1 Job site in India. Here you can find latest 2019 government as well as private job recruitment notifications for different posts vacancies in India. Get top company jobs for both fresher and experienced. Job Seekers can get useful interview tips, resume services & interview Question and answer. Practice online test free which is helpful for interview preparation. Register with us to get latest employment news/rojgar samachar notifications. Also get latest free govt and other sarkari naukri job alerts daily through E-mail.